Lumina Învierii Domnului reaprinsă în biserica Bob, din Cluj-Napoca, la prima serbare a hramului după restaurare

În cea de-a treia zi de Paști, marți 26 aprilie 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în biserica „Episcop Ioan Bob” (numită și biserica „Bob”), prima biserică românească „intra muros” din cetatea Clujului, ctitorită între anii 1798-1800. Marea Sărbătoare a Învierii Domnului este și hramul Parohiei „Învierea Domnului Episcop Ioan Bob” care își desfășoară programul liturgic aici, fiind păstorită de pr. Nicolae Țap și pr. Titus Sas, vicar parohial.

Preoții și credincioșii acestei parohii l-au întâmpinat cu bucurie pe Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla la frumoasa biserică monument istoric, redată de scurt timp în folosință după o perioadă de trei ani în care a fost restaurată. La Sfânta Jertfă Liturgică, la masa sf. altar, alături de Preasfințitul Claudiu au concelebrat: pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj, pr. Nicole Țap, pr. Titus Sas, pr. Daniel Avram, pr. Cristian David, diacon fiind dc. Ovidiu Marișca. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al bisericii „Bob”, condus de prof. Angela David.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. paroh Nicolae Țap „pentru invitație și pentru minunata muncă de coordonare care ne permite astăzi să celebrăm aici și să simțim legătura profundă cu tradiția Bisericii noastre. Suntem parte a Bisericii lui Cristos, a Bisericii Catolice și vedem, după Înviere, că suntem menționați și sunt menționați apostolii: Apostolul Petru și ceilalți. Îngerii, la mormânt, le spun femeilor: «mergeți și spuneți lui Petru și celorlalți». Chefa începe să împlinească misiunea pe care a primit-o de la Domnul”.

Evanghelia celei de-a treia zi de Paști (Lc 24, 12-35) „începe prin a-l menționa pe Petru, care merge la mormânt și rămâne mirat. Este acea mirare de care avem nevoie de atâtea ori, fiindcă astăzi am uitat să ne miram de lucrurile mari pe care Dumnezeu le face în viața noastră și pe care noi le considerăm, de multe ori, mărunte, cum ar fi faptul de a putea veni în biserică astăzi, de a ne putem mișca, de a putea vedea cerul, de a putea vorbi între noi, de a ne putea îmbrățișa, îmbărbăta, mângâia atunci când e nevoie. Am uitat să ne mirăm de lucrurile aparent mărunte, dar minunate, pe care Dumnezeu le face în viața noastră: faptul că respirăm și că suntem aici este un dar al lui Dumnezeu.

Petru, la mormânt, se minunează fără a spune nimic și Evanghelia începe cu el și se încheie din nou cu mențiunea apariției Celui înviat, lui Petru și celorlalți. Înțelegem misiunea cu totul aparte a lui Petru în Biserică și Îi mulțumim lui Dumnezeu că facem parte din Biserica lui Cristos așezată pe «stânca» lui Petru. Ceea ce se întâmplă după Înviere – și, de aceea mă bucur că aveți un astfel de hram fiindcă este misterul central al credinței noastre – regăsim, într-un fel sau altul, în viața noastră.”

Preasfinția Sa Claudiu a continuat vorbind credincioșilor despre ucenicii de la Emaus, despre drumul lor plin de întristare și dezamăgire, când „se îndepărtau de Ierusalim, de cetatea lui Dumnezeu”, pentru că l-au văzut pe Isus murind. Isus înviat li se alătură pe cale, îi lasă să-și exprime tristețea și apoi, „le tâlcuiește Scripturile”, le aprinde inimile. La încheierea drumului, la sosirea „acasă”, la „frângerea pâinii”, îl recunosc și „îl roagă să rămână cu ei”, pentru că, „atunci când lumina acestei lumi apune, avem nevoie de lumina lui Dumnezeu”.

Iar povestea ucenicilor de la Emaus este, de fapt, și azi, cea a fiecărui credincios care este însoțit de Isus înviat – prezent „cu noi”, așa cum a promis, „în fiecare zi” (cf. Mt 28,19) -, care îi „tălmăcește Scripturile” prin cuvântul Evangheliei, prin Sfânta Liturghie, prin participarea la viața Bisericii, pentru a redescoperi în suflet darul Învierii. Misterul pe care voi îl aveți în această biserică, cel pe care noi îl trăim, de fiecare dată, în fiecare an, misterul Învierii Domnului, este ceea ce ne schimba cu adevărat viețile”, a explicat Ierarhul, îndemnând la o nouă pregătire spirituală pe drumul spre Rusalii, pentru a primi Darul Spiritului Sfânt.

Este darul pe care „îl avem deja, dar, trăindu-l, sărbătorindu-l, să ne aducem aminte de toate lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut în viața noastră, de toate lucrurile minunate pe care le avem, fiindcă, de multe ori, uităm de ele. Și atunci, suntem chemați ca, la fel ca Maica Sfântă, să facem din inima noastră o comoară, un tezaur în care să așezăm lucrurile minunate pe care Dumnezeu le face pentru noi. Așa să facem și Învierea va deveni cu adevărat lumina vieții noastre. Cristos a Înviat!”

La încheiere, pr. paroh Nicolae Țap, în numele comunității parohiale, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru această vizită „foarte importantă, pentru că este primul hram pe care îl sărbătorim după repunerea în folosința bisericii Bob”. A amintit tradiția care a existat la această biserică, „singura biserică cu hramul Învierii Domnului din Eparhie, încă de peste 80 de ani: Preafericitul Cardinalul Iuliu Hossu, în preajma Sărbătorii Paștelui venea la biserica Bob, ocazie cu care făcea și Prima Împărtășanie la copiii de la școala Congregației Maicii Domnului. După Revoluția din 1989, dar și mai înainte, în perioada când biserica a fost ortodoxă, în fiecare an, Episcopul Clujului era prezent la sărbătoarea hramului. După ce s-a preluat biserica de către Biserica Greco-Catolică” – menționăm că este prima biserică preluată prin dialog catolic-ortodox -, „din 1995, Preasfințitul George și apoi Preasfințitul Florentin, în fiecare an, în cea de-a treia zi a Sărbătorii Învierii Domnului, celebrau Sfânta Liturghie la biserica Bob”.

A adresat Ierarhului invitația ca, și de acum înainte, an de an, în cea de-a treia zi de Paști, să revină aici. Totodată, a mulțumit Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla pentru cel dintâi an de păstorire care s-a împlinit în urmă cu două zile. În semn de recunoștință, întreaga comunitate, împreună cu Corul Angeli și preoții prezenți, i-au cântat Preasfințitului Claudiu „La mulți ani” cu mare bucurie, oferindu-i și un cadou, un semn de reamintire. Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit, a primit invitația de a păstra frumoasa tradiție de a veni, în cea de-a treia zi de Paști, în mijlocul comunității parohiale care își desfășoară programul liturgic în biserica Bob, sfânt locaș cu profundă însemnătate istorică, și acum, după restaurare, îmbrăcat în haină nouă, luminoasă.

Galerie imagini
Video