Prima întâlnire de lucru a comisie de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus parțial în incendiul de sâmbăta, a avut loc în această dimineață, 27 august 2018, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Au fost stabilite planul de lucru, primele măsuri care trebuie luate pe termen scurt, mediu și lung: evaluarea pagubelor, demararea expertizelor tehnice și a lucrărilor la acoperiș deîndată ce ancheta se finalizează, deoarece se apropie iarna și nu dorim ca distrugerile pricinuite de foc să fie continuate de vremea rea în vederea consolidării și refacerii integrale a Palatului Episcopal. Au fost desemnați responsabilii pe plan tehnic care vor coordona echipele. Acestora li se vor alătura alți specialiști în domeniu și voluntari.

Pe lângă membrii Episcopiei Greco-Catolice, la discuții au luat parte reprezentanți ai Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, specialiști în domeniul arhitectural, de rezistență și consolidare, dar și Excelența Sa László Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea, alături de echipa managerială a Episcopiei Romano-Catolice. Avem încredere că vom fi sprijiniți în aceste momente dificile de toate autoritățile abilitate, centrale și locale pentru facilitarea întregului demers birocratic ce este necesar etapelor menționate anterior. Mulțumim pentru mesajele de susținere și încurajare venite din partea oficialităților, comunității orădene, naționale și celor internaționale. Vom reveni cu detalii referitoare la procedurile prin care cei care doresc să ajute la refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic, pot face donații, dar și cu alte detalii despre evoluția lucrărilor de refacere ale monumentul istoric și arhitectonic care a căzut pradă flăcărilor.

via EGCO.ro

Tragicul incendiu din data de 25 august 2018 în urma căruia Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost devastat în proporții mari, a constituit un adevărat șoc pentru toată lumea! A fost o seară de doliu nu numai pentru Biserica Greco-Catolică ci pentru întreaga comunitate din Oradea și nu numai! Palatul este nostru, al tuturor, fapt pentru care foarte multă lume și-a manifestat empatia și dorința de a contribui la refacerea lui cât mai repede, fie prin donații, fie prin punerea la dispoziție a serviciilor de specialitate pe care unii le pot oferi. Le suntem profund recunoscători tuturor și îi asigurăm de aprecierea noastră și de pomenirea în rugăciune! Dumnezeu va răsplăti.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis un cont special pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, la Banca Transilvania. Așadar, cei care vor să facă donații, au la dispoziție următoarele conturi:

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA
IBAN:
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22
Banca Transilvania
Sucursala Oradea

via EGCO.ro

foto articol: Prefectura Bihor