În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Mănăstirea Părinților Misionari Oblați ai Mariei Imaculate din Mărăcineni (Argeș) a avut loc Prima Întâlnire a Copiilor Misionari din România, organizată de Operele Misionare Pontificale din România (OMP România). Tema întâlnirii a fost Cu Isus în misiune, cu scopul de a înțelege mai profund motoul Botezați și trimiși, expresie propusă de Papa Francisc pentru luna misionară extraordinară, octombrie 2019.

Întâlnirea a început vineri, 15 octombrie, o dată cu sosirea copiilor misionari, aceștia fiind însoțiți la mănăstire de un grup de animatori și de câțiva părinți. Sf. Liturghie de deschidere a fost concelebrată la ora 18:00, de Pr. Eugen Blaj, director național al OMP România și de Pr. Ciprian Andrei, paroh la Biserica Sf. Anton de Padova din București. După cină, copiii au fost împărțiți în cinci echipe și au primit câte un tricou de culoarea unuia dintre cele cinci continente, pe care le-au și reprezentat în cele trei zile de formare misionară. Prin prezentarea unui joc au avut ocazia de a lega prietenii, de a se cunoaște mai bine și de a împărtăși bucuria de a fi împreună.

A doua zi, programul a început la ora 8:00 cu rugăciunea de dimineață în capela mănăstirii, după care au urmat mai multe sesiuni de formare misionară, nefiind lipsită din program Sf. Liturghie și Rozariul Misionar, recitat de copii. Prima sesiune de dimineață a fost animată de Pr. Eugen Blaj care, inspirându-se din fragmentul din Evanghelia după Sf. Ioan despre înmulțirea pâinilor (6,1- 15), le-a explicat copiilor cum atitudinea de încredere și de solidaritate a băiețelului care avea cinci pâini și doi pești, îl face să ofere tot ce are pentru că este sensibil la nevoile celorlalți. În mâinile lui Isus, darul lui devine o minune. Ca și mulțimea, acel micuț îl urmează pe Isus pentru a descoperi sensul vieții și al existenței.

Apoi, a urmat o prezentare generală asupra celor cinci continente, luând ca punct de reper câte o țară mai semnificativă din fiecare, urmând un mic test de însușire a cunoștințelor prezentate, la care copiii au răspuns, dând dovadă de interes și participare. Sesiunea a fost prezentată de Sr. Regina Mengheriș CJ, reprezentantă a copiilor misionari de la Colegiul romano-catolic Sf. Iosif, București, și de dl. Silviu Leca, catehet și reprezentant al grupului de copii de la parohia Sf. Anton de Padova, București. După prânz, a urmat o sesiune despre tema lunii misionare extraordinare, Botezați și trimiși, fiind inspirată din itinerariul propus în cadrul asociației Missio Ragazzi din Italia, pentru anul 2020. Plecând de la Evanghelia Sf. Ioan (4,1-42) – Isus și femeia samaritenă – și după ce au fost prezentate succint cele patru elemente din cadrul ritualului Botezului (apa, lumina, uleiul și haina albă), s-a pus accentul pe elementul Apă care, în itinerarul propus copiilor misionari, însoțește perioada Adventului. Prin diferite jocuri, s-a făcut trecerea de la cuvânt la inimă și de la inimă la fapte, cuprinzând cele patru idei principale din Evanghelie: a-i întâmpina pe cei marginalizați, a-i ajuta pe cei nevoiași, a iubi fără prejudecăți și a promova adevărul. În ultima parte a zilei, copiii au pregătit mici prestații artistice, în cadrul unor ateliere de muzică, dans și teatru, inspirate din viețile unor sfinți, pe care le-au prezentat într-un mic spectacol.

Ziua de duminică a început cu rugăciunea Îngerul Domnului, citirea Evangheliei, intențiile copiilor și Rugăciunea copilului misionar. Apoi, au urmat mărturii misionare și un scurt documentar despre copiii săraci din deșertul Chalbi (Kenya), loc în care misionarii români îl vestesc pe Isus oamenilor care încă nu îl cunosc. La sfârșit, copiii au primit daruri, în cadrul unei loterii-surpriză, organizată de Pr. Eugen. Pentru a facilita comunicarea, fiecare grup a ales prin vot secret câte un lider care să îl reprezinte.

Întâlnirea s-a încheiat cu Sf. Liturghie, moment în care trei copii aspiranți au rostit un pre-angajament misionar, în fața lui Isus și a celor prezenți. La oferirea darurilor, toți copiii prezenți au oferit jucării și alte daruri personale, care vor ajunge în curând la alți copii nevoiași. Înainte de a porni spre casă, toți copiii, animatorii și părinții prezenți au primit o diplomă de merit pentru participare și implicare în cadrul Copilăriei Misionare Pontificale.

În cele trei zile de formare misionară, copiii au dat mărturie despre Isus prin rugăciune, fapte de caritate și prin exemplul personal, astfel întorcându-se acasă cu o asumare mai profundă a sensului de a fi misiune în lume.

Copiii care fac parte din CMP România provin de la trei centre din București, după cum urmează: Parohia Sf. Anton, având ca reprezentanți pe pr. Andrei Ciprian și pe dl. Silviu Leca; Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif, având ca reprezentant pe Sr. Regina Mengheriș CJ; Colegiul Greco-Catolic Timotei Ciparu, având ca reprezentant pe Sr. Cristina Cobzaru. În calitate de animatori, la întâlnirea de la Mărăcineni au mai participat, Sr. Agneza Lenghen, din congregația Slujitoarele Preacuratei din Parma, și Sr. Paula Maria Rus, din congregația Congregaţiei Inimii Neprihănite.

Copilăria Misionară își propune să cultive în copii spiritul misionar, inspirându-se din exemplul lui Isus și din intuiția fondatorului, Mons. Charles de Forbin Janson, a cărei carismă propune trăirea vocației misionare prin rugăciune și caritate.