Hramul parohiei „Înălțarea Domnului” Năsăud, din protopopiatul Rodna, din Duminica a VII-a a Paștilor, 28 mai 2023, a adus bucurie și atmosferă sărbătorească pentru comunitatea păstorită de pr. Login Ceuca. Rodul vieții pastorale din această parohie, oferit Domnului la această serbare de hram, s-a concretizat prin prezența în fața Sf. Altar și a Bisericii a șase copilași care au primit în mod solemn Prima Sfântă Împărtășanie, din mâna pr. Vasile Tofană SJ, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla. De pregătirea copiilor pentru întâlnirea cu Domnul s-a ocupat sr. Maria Ignat OSBM, membră a Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză.

În prezența preoților: pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, a pr. protopop Cristian Goia, a pr. paroh Login Ceuca, a pr. Teofil Bembea, și a credincioșilor – mulți în port popular -, copiii au intrat în procesiune în biserică, o parte dintre ei purtând costume tradiționale, veșmântul de sărbătoare al românilor. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Vasile Tofană, având alături ceilalți preoți concelebranți. În cuvântul de învățătură, pr. Vasile Tofană a felicitat mai întâi copilașii care în această zi au venit la Sfânta Liturghie pentru a-l primi, „în mod cu totul special”, pe Isus în viața lor. Le-a spus: „Comunitatea parohială, părinții și rudele, surorile care v-au pregătit, cu toții suntem mândri de voi că ați studiat și ați învățat despre Isus și despre Biserică, ca sa vă pregătiți pentru această zi în care spuneți «da» harului și dragostei lui Cristos. Domnul nostru Isus Cristos vă binecuvântează în această zi specială și în restul vieții voastre, ca pe măsură ce creșteți și practicați credința catolică să primiți Trupul și Sângele lui Isus pentru mântuirea și sfințirea voastră.”

Pr. Vasile Tofană s-a referit apoi la lecturile duminicii, în care s-a citit rugăciunea lui Isus din Evanghelia după Sf. evanghelist Ioan (In 17,1-13) „pentru ucenicii și Biserica Sa, prima rugăciune pentru unitatea creștină”. A spus: „Din păcate, știm cu toții că și în Biserică a fost, și încă mai este dezbinare și discordie. Această lipsă de unitate este evidentă în numărul de confesiuni pe care le avem în lume. La început a fost doar ca o ceartă de familie. Apoi au devenit două familii, catolici și ortodocși, iar apoi protestanți și neoprotestanți. Și astfel s-a creat dezbinare în trupul lui Cristos. În ultima noapte a vieții Sale, Domnul nostru Isus s-a rugat pentru ca ei să se înțeleagă unul cu altul; nu s-a rugat pentru sănătatea sau pentru succesul ucenicilor și nici măcar pentru fericirea lor.”

Privind la realitatea prezentului Bisericii, a întrebat: „Cum putem respecta aceasta dorință a lui Cristos?” Și a căutat să ofere credincioșilor un răspuns la această întrebare, totodată o cale a urmării lui Isus în societatea de azi, arătând că unitatea, „în primul rând, trebuie să înceapă de la noi (…) și are la baza relația noastră personală cu Cristos. În primul rând viețile noastre trebuie să fie unite cu Dumnezeu prin credință iar această credință trebuie să se vadă și în familia, comunitatea și Biserica noastră. În al doilea rând, dacă suntem una cu Cristos trebuie să mergem în aceeași direcție. Imaginați-vă ce forță am putea avea dacă în comunitate toți am lucra împreună, ca o echipă. Nu putem realiza multe, dacă mergem în zece direcții diferite. Trebuie să avem un scop, o viziune și un obiectiv comun și toate acestea să vina de la Dumnezeu.”

Este un deziderat ce pare încă greu de atins, dar, a încurajat: „Să nu renunțăm! Ideea de unitate începe cu noi iar secretul este să nu renunțăm. Unitatea nu se realizează ușor, deoarece cei mai mulți dintre noi încă nu am învățat cum să îi iubim pe cei cu care nu suntem de acord. Probabil că aici, pe pământ, nu va fi niciodată unitate perfectă, însă mereu vom putea mărturisi și sărbători iubirea lui Dumnezeu pentru noi toți și dragostea noastră pentru aproapele. Chiar dacă nu vom ajunge niciodată la unitate desăvârșită aici pe pământ, cel puțin vom merge în direcția bună.” A continuat: „Noul Testament prezintă Biserica lui Isus Cristos ca pe o clădire, iar fiecare credincios este o piatra în acea clădire. Sfântul Petru a spus că noi suntem «ca niște pietre vii, [sunteți] zidiți într-o casă spirituală pentru o preoție sfântă ca să aduceți jertfe spirituale plăcute lui Dumnezeu prin Isus Cristos.» (1Petru 2,5).”

„Oameni din medii diferite, cu abilități, interese și nevoi care nu întotdeauna sunt convergente, alcătuiesc Biserica lui Cristos, așa că unirea într-un scop comun nu este un proces ușor. Totuși, când îl lăsăm pe Domnul să își facă lucrarea în noi, modelându-ne și atribuindu-ne un loc în această structură, devenim parte dintr-un edificiu puternic și solid. Toți trebuie să lucrăm pentru eliminarea barierelor confesionale, culturale și rasiale, care ne despart ca și creștini. Să îi încredințăm lui Dumnezeu trecutul care doare și tot ceea ce ne desparte unul de altul, iertându-i pe cei care ne-au rănit și să cerând iertare de la cei pe care i-am rănit. Rugăciunea lui Cristos este ca noi să fim una, așa cum El este una cu Dumnezeu Tatăl și să ne iubim unii pe alții așa cum El ne-a iubit.”

În cadrul celebrării liturgice, mai înainte de rugăciunea Crezului – „Simbolul credinței”, cei șase copii, cu sufletele curate, luminate deja prin Spovadă, au făcut Profesiunea de credință și apoi Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. La încheierea Sfintei Liturghii, a urmat un moment de mulțumire și recunoștință, prin cuvântul pr. protopop Cristian Goia și apoi al pr. paroh Login Ceuca. Totodată, în numele Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană, Vicarul general a oferit o diplomă de amintire de la Prima Împărtășanie copiilor care, primindu-l în sufletul lor pe Isus Domnul, au devenit din această zi membri activi ai comunității parohiale și «pietre vii» ale Bisericii lui Cristos. Diploma a fost însoțită de un mic dar din partea parohiei din Năsăud. Programul a continuat în curtea bisericii parohiale, cu o agapă fraternă pentru toți enoriașii și participanții la acest frumos moment de sărbătoare, comuniune și rugăciune.

Galerie de imagini