Duminica de 12 mai 2019 – Duminica femeilor mironosițe, a fost o zi luminoasă de primăvară și un nou început pentru parohia Cordoș Baciu (protopopiatul Cluj I). Comunitatea parohială păstorită de pr. Ioan Pașca a primit în rândurile sale șase copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie. De asemenea, Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla, a binecuvântat piatra de la fundația unui nou locaș de cult, pe care a fost pusă o cruce. Este semnul bisericii care va fi înălțată ca far luminător din loc înalt pentru cartierul în plină dezvoltare de la marginea Clujului.

Episcopul eparhial a fost întâmpinat cu bucurie de preoți și credincioși, mai ales de cei șase copii frumos înveșmântați în strai popular, în mâini cu buchete de flori pe care i le-au oferit cu dedicația: „cules-am din holdele verzi, buchete de flori mititele, primiți-le însă cu drag, vă rugăm, căci dragostea noastră e-n ele”. După un cuvânt de întâmpinare a pr. paroh și un salut al Ierarhului, au urmat Sfânta Liturghie și ceremonia de binecuvântare celebrate în aer liber, pe placa de bază a bisericii al cărei demisol este deja realizat. Cuvântul de învățătură al Ierarhului a cuprins meditarea fragmentului evanghelic despre femeile purtătoare de mir care au plecat „dis de dimineață” acolo unde credeau că îl vor găsi pe Isus mort, dar nu l-au găsit, iar un înger li s-a arătat spunându-le: „A înviat! Nu este aici.”

„Ele au avut puterea să iasă din întuneric spre ziua care atunci începea, spre răsărit, în pofida fricii de iudei, de soldații romani, a temerii că nu vor putea da la o parte acea lespede grea așezată în fața mormântului. […] Legătura iubirii este cea care le dă puterea de a se ridica, de a ieși din întuneric spre a împlini ceea ce fusese rânduit, adică ungerea cu mir. Ele se apropie cu teamă de acel loc al morții, iar restul face Dumnezeu. Când ajung la mormânt este ziuă, soarele răsare, nu mai sunt soldații romani care păzeau mormântul, nu mai este nici piatra – obstacolul de netrecut către trupul Celui ce fusese răstignit.” Aplicând la actualitate învățătura fragmentului evanghelic, Preasfinția Sa a subliniat: „La fel ca femeile mironosițe, și nouă, astăzi, Îngerul ne spune: «Hristos a înviat! Mergeți și spuneți și celorlalți, mergeți spre ceilalți creștini din lume și arătați-l pe Hristos înviat în sufletele voastre, prin viața voastră, pentru ca El să rămână și să lumineze mereu»”. De aceea, „să nu ne îndreptăm spre moarte, ci să mergem spre viață. Să nu îl căutăm pe Dumnezeu în cele lipsite de viață, ci să alergăm, cu bucurie și iubire, spre unicul Izvor al vieții noastre care este Domnul nostru Isus Hristos Înviat!”

În încheiere, după ce copilașii au făcut profesiunea de credință și s-au împărtășit, după ce și zidirea a fost binecuvântată și însemnată cu semnul crucii, pr. Ioan, păstorul comunității, a mulțumit Preasfinției Sale Florentin, care a adus „un strop de alinare și mângâiere sufletească” și a prezidat „cea mai înaltă și solemnă rugăciune, Sfânta Liturghie, aici pe esplanada viitorului templu”. I-a mulțumit și că a binecuvântat „lucrarea mâinilor credincioșilor din Cordoș Baciu, le-a dat curaj, speranță și încredere” pe drumul deja străbătut. Părintele a înmânat Episcopului, ca amintire, o lumânare – simbol al „luminii Învierii lui Hristos ce luminează tuturor” și un buchet de flori, reamintind, în numele întregii comunități, versurile rostite de copii la momentul întâmpinării. A mulțumit apoi preoților concelebranți: pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I, pr. Marcel Șomlea din parohia Dâmbu Rotund din vecinătate, pr. Florin Soboslai de la Clinica Clujana, pr. Cristian Capătă din parohia Popești, pr. Traian Bob preot misionar, pr. ceremonier Florin Isac; a mulțumit diaconilor, tuturor celor care au ajutat în organizarea evenimentului, Primăriei Baciu, Consiliului local și, în primul rând credincioșilor, tuturor celor care contribuie la ridicarea sfântului locaș.

PS Florentin a invitat credincioșii să păstreze în suflete cuvântul îngerului: „nu vă temeți, a Înviat, nu este aici [în mormânt]”, pentru că „Hristos Înviat este acum aici [în mijlocul credincioșilor]”. „Am făcut binecuvântare a fundamentului bisericii, a acestei Cruci – dar Biserica vie sunteți dumneavoastră, acolo este important să zidim în continuare, pe durata vieții noastre: Biserica lui Hristos, să o facem mai frumoasă, mai luminoasă, astfel încât, oricând Hristos va veni, să nu găsească un mormânt întunecat, ci să găsească o cameră luminată, curată de păcat și de orice pată, așa cum sunt și sufletele acestor copilași care astăzi pentru prima oară l-au primit în sufletele lor: tabernacole vii ale lui Hristos.”

Preasfinția Sa a dorit să mulțumească invitației pe care i-a adresat-o pr. Ionel Pașca l-a felicitat „pentru perseverența pe care o are de a duce la bun sfârșit acest vis, la care trebuie să avem curajul să contribuim fiecare dintre noi”. În semn de recunoștință și amintire, a dorit să ofere comunității o icoană a Cinei de Taină: „locul unde Mântuitorul a întemeiat Sacramentul Euharistiei – Izvorul de viață al Bisericii până în zilele noastre -, pentru a spune că acest locaș trebuie să fie izvor de viață și de lumină pentru toți, întru Învierea lui Hristos”. Pentru că „orice biserică se zidește pe sămânța sfântă a Martirilor, sângele lor este sămânța credinței noastre de astăzi”, PS Florentin a oferit părintelui paroh și un volum nou apărut la Editura Viața Creștină, „care împreunează epistolele pastorale ale primului purpurat al Neamului românesc, Cardinalul Iuliu Hossu de vrednică pomenire, căruia, după data de 2 iunie, la Blaj, când va fi ridicat la treapta altarelor, îi vom spune «Fericitul martir pentru credință»”.

S-a menționat: „acest volum este primul și în el se găsesc epistolele pastorale la Învierea Domnului și Postul cel Mare în perioada 1920-1948, se află în curs de apariție și al doilea volum, cu epistolele pastorale ale Nașterii Domnului și al treilea volum, cu epistolele pastorale la ocazii deosebite”. Și preoteasa Cristina a fost invitată de Ierarh să primească „o armă de luptă: un Rozariu al Preasfintei Fecioare Maria, cu atât mai mult cu cât suntem luna mai și face parte din Reuniunea Mariana”. În încheiere, copilașii au fost invitați să primească câte o amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie. Ei au primit din partea parohiei și câte un mic cadou, după care, toți cei prezenți au împărtășit bucuria la o agapă fraternă.