Invitație la caritate: Sfânta Liturghie arhierească și Prima Împărtășanie la Centrul „Sollievo” al Asociației „Misionarii lui Padre Pio”
O sărbătoare a Bisericii, ca Familie a lui Cristos, a fost celebrată la Cluj-Napoca duminică 15 mai 2022, zi în care Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a fost primit la Centrul Educațional „Sollievo” (pe str. Anatole France, nr. 39) al Asociației caritabile „Misionarii lui Padre Pio”, de către președintele acestei asociații, Lucian Pârvu și de cei care activează aici, preoți și laici.
Sub soarele primăverii, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească în curtea însuflețită de cei care frecventează centrul: copii, voluntari, donatori, autorități locale, oaspeți, în bucuria pe care o aduce în suflete manifestarea generozității și a grijii față de aproapele, bine-facerea. În cadrul celebrării, un grup de nouă copii – principalii beneficiari ai centrului -, au primit Prima Sfântă Împărtășanie din mâinile Preasfințitului Claudiu.
Au fost de față preoții: pr. Titus Sas, capelan al centrului, pr. Henryk Urban, din Societatea lui Isus, pr. Remus Tegzeșiu, pr. Marius Cîmpean și pr. Florin Isac, care a stat la dispoziția celor care au dorit să se spovedească, diaconul Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, și studenți seminariști. Răspunsurile liturgice le-au oferit copiii, cu acompaniament la orgă, îndrumați de Dana Isac, coordonatoarea atelierului de muzică, și de cateheta Adriana Tușa, care s-a ocupat de pregătirea spirituală a copiilor.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Claudiu a amintit vizita Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, care va sosi în 2 iunie 2022, la Cluj-Napoca, vizită „extrem de importantă, fiindcă (…) Sfântul Părinte va fi prezent la Cluj prin reprezentantul său! În același timp, Cardinalul Sandri dorește să întâlnească refugiații ucraineni, pe copii, pe cei săraci. Vedem cum, cel care este un prinț al Bisericii, împreună cu Nunțiul Apostolic în România și cu cei care îl vor însoți, vor fi prezenți și la Sighet, pentru a-i întâlni pe frații noștri refugiați”.
Ierarhul a arătat cum, dincolo de rolurile diverse în societate și în lumea clericală, toți sunt chemați la „acea familiaritate a fiilor lui Dumnezeu, la a fi frați unii cu alții”, exprimându-și bucuria pentru această celebrare, „fiindcă, în astfel de momente avem ocazia să trăim Evanghelia cu adevărat”. A meditat apoi fragmentul evanghelic al duminicii (Ioan 5,1-15), cu „strigătul omului bolnav care «nu are om» să îl ajute, deși era înconjurat de oameni”. A spus: „Într-o astfel de umanitate intră Cristos. Și, atunci când oamenii «nu mai au oameni», Cristos se face om pentru noi. Dumnezeu coboară între noi fiindcă oamenii nu se mai recunosc unii pe alții. Și în acel moment Cristos ne vorbește despre Botezul nostru, «scăldătoarea» prin care trecem și noi. În acea scăldătoare intră Isus, «Îngerul Domnului» prin excelență, tulburând apele, și noi, prin Botezul nostru, stropiți de acele ape, suntem vindecați de orice boală și mai ales suntem mântuiți.”
„Evanghelia din această duminică ne vorbește despre noi, ne aduce aminte că trebuie să fim aproape unul de altul, pentru că aici se află prezența Sfântului atât de drag nouă tuturor, Padre Pio. Padre Pio își trăia viața într-un sătuc în vârf de munte și, la un moment dat, spune tuturor că el trebuie să construiască un mare spital numit Casa del Sollievo (Casa Mângâierii) și, bineînțeles, toți au râs de el. Și totuși, astăzi se află acolo acel spital, unul dintre cele mai mari din Europa! Aceasta înseamnă că putem totul cu ajutorul lui Dumnezeu. Dacă există iubire, cu adevărat putem face tot ceea ce dorim. Este un semn și casa în care astăzi celebrăm. Fiindcă și casa în care astăzi celebrăm și oamenii care trăiesc aici încearcă să aibă grijă, să aducă o mângâiere, o solie tuturor celor întristați, tuturor celor aflați la margine de societate, tuturor celor care suferă într-un fel sau altul. Și ceea ce ei fac aici trebuie să caracterizeze întreaga Biserică. Este o minunată reflexie a vieții și a misiunii Bisericii.”
„Mă bucur să văd acești copii, fiindcă ei sunt simbolul sufletelor noastre. Ei îl vor primi astăzi în mod solemn pe Mântuitorul Cristos, vor primi Trupul și Sângele Domnului în mod solemn. Privind la ei, ne aducem aminte de copiii din sufletele noastre, ne aducem aminte că suntem cu toții copiii lui Dumnezeu. Haina albă pe care ei o poartă este haina pe care ne-a dăruit-o Mântuitorul.” Un alt mod de a-l percepe pe Isus în această zi este „prin cei care ajută, stau lângă acești copii, prin cei care stau lângă refugiații din Ucraina, lângă atâția suferinzi din societatea noastră, pe care mulți nu îi văd, fiindcă au alte priorități. Dacă nu îi vedem nici noi, și noi avem alte priorități. (…) Dar dacă vom ști să îi ajutăm pe cei suferinzi, pe cei sărmani, pe cei care au nevoie, poate, doar de un zâmbet sau de o vorbă bună din partea noastră, ne vom da seama că Isus este prezent în acea persoană și că ajutând acea persoană, l-am ajutat pe Cristos.”
„Isus are nevoie de fiecare dintre noi pentru a mângâia”, a subliniat Preasfințitul Claudiu: „noi suntem mâinile Lui, astăzi. Noi suntem ochii Lui, suntem zâmbetul pe care El dorește să îl dăruiască celorlalți. Să fim atenți la aceste lucruri și să știm să îmbinăm, întotdeauna, slujba solemnă dintr-o Catedrală cu misiunea de zi cu zi pe care Biserica o are, și trebuie să o aibă, prin fiecare dintre noi, în lumea de astăzi și pentru totdeauna. Cristos a Înviat!”
La încheiere, gazda evenimentului, Lucian Pârvu, și-a exprimat gratitudinea, în primul rând față de Preasfințitul Claudiu, pentru vizită, pentru binecuvântarea pe care a adus-o peste lucrarea ce se desfășoară aici, în numele Domnului, sub patronajul Sfântului Padre Pio, în ajutorul celor în nevoi.
A prezentat un scurt istoric al Asociației „Misionarii lui Padre Pio”, prezentă de peste șapte ani la Cluj-Napoca, o asociație „formată din membri, voluntari, donatori și beneficiari de diferite confesiuni, în care, totuși, componenta spirituală este temelia tuturor acțiunilor caritabile și ceea ce încercăm să facem prin aceste activități, nu sunt simple acțiuni de filantropie și acte de binefacere, ci, de fapt, punerea în practică a învățăturii despre caritate așa cum ne învață Biserica Catolică, acea Biserică sub a cărei oblăduire, chiar dacă nu sub aspect administrativ, ne aflăm și noi, și a cărei învățătură o respectăm și o răspândim.” An de an, colaborarea cu Biserica „a crescut și a continuat prin implicarea cu multă dăruire a numeroși preoți, persoane consacrate, comunități parohiale și credincioși din Eparhia de Cluj-Gherla, în campaniile organizate de-a lungul timpului și la activitățile care au avut loc în cadrul asociației”.
Impresionantă a fost lectura unor mărturii ale copiilor și ale adulților care frecventează centrul: „pentru mine, căsuța Sollievo înseamnă ceva special, unde pot fi eu însămi și nu trebuie să mă ascund de nimeni. Aici sunt primită cu căldură și iubire”. O altă mărturie: „Casa Sollievo este locul unde toată lumea înțelege pe toată lumea, iar cei care lucrează aici sunt niște persoane în care pot avea toată încrederea și cărora pot să le spun secretele mele și ei pot să mă înțeleagă.” Pentru alții, casa Sollievo înseamnă alinare sufletească, copilărie regăsită, prietenie, iubire, mai ales față de aproapele, fără judecăți; responsabilitatea de a fi împreună și de a lupta pentru un scop și o misiune transmisă mai departe de către Padre Pio. Și, „pentru mulți dintre noi aici este locul unde am putut răspunde chemării lui Dumnezeu la slujire”, a mai spus președintele Asociației „Misionarii lui Padre Pio”.
A prezentat și aspecte ale activității asociației: „de peste șapte ani oferim mâncare caldă, de patru ori pe săptămână, pentru 100 de persoane (…). De asemenea, 30 de familii nevoiașe primesc lunar pachete alimentare, haine, produse de igienă și alte lucruri necesare pentru familiile lor; 20 de copii care frecventează centrul mănâncă zilnic în această casă.” Totodată, de la începutul războiului din Ucraina, în casa Sollievo sunt ajutați și refugiați: „de când tragedia războiului a lovit țara vecină șapte familii de refugiați, însumând 22 de persoane, primesc, prin intermediul asociației noastre găzduire și trei mese calde pe zi. De asemenea, alte cca. 30 de refugiați ucraineni vin și primesc aici cele trei mese calde pe zi.” În plan spiritual: „ne rugăm, fiecare zi de activități începe cu rugăciunea copiilor. Avem un grup de rugăciune pentru adulți numit «Copiii Mariei». De asemenea, cu binecuvântarea Preasfințitului Claudiu, de un an, în casa Sollievo se celebrează Sfânta Liturghie lunară.”
Copiii au fost invitați să primească diplome de amintire de la Prima Împărtășanie, daruri și binecuvântarea Preasfințitului Claudiu. Programul s-a încheiat cu multe semne de recunoștință oferite: Preasfinției Sale Claudiu, preoților colaboratori și echipei centrului (în care funcționează mai multe ateliere, fiecare cu câte un responsabil), și apoi, cu o agapă fraternă pentru toți participanții la eveniment.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro