Sărbătoarea Sfintei Treimi – Prima Sfântă Împărtășanie la Mănăstirea Surorilor Congregației Maicii Domnului din Cluj-Napoca

Luni, 17 iunie 2019, de sărbătoarea Preasfintei Treimi, în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, celebrată la mănăstirea Maicii Domnului, au primit în mod solemn Sfânta Împărtășanie, pentru întâia oară în viață, 15 copilași pregătiți de către Surorile Congregației Maicii Domnului (CMD).

Pe durata anului 2018-2019, copiii au urmat programul săptămânal de pregătire catehetică, sub îndrumarea surorilor Mihaela și Andreea, iar în ziua de Rusalii, cu emoție și însuflețiți de dorința de a-și pregăti cât mai bine sufletul pentru a primi cu Trupul și Sângele lui Cristos, s-au apropiat pentru întâia oară de Sacramentul împăcării cu Dumnezeu (Spovada). Preoții care le-au acordat iertarea sacramentală a păcatelor au fost: pr. vicar general Călin Ioan Bot, pr. Cristian David, capelan CMD și cancelar episcopal, pr. Ioan Mătieș vicar cu laicii și paroh al parohiei Iris și pr. Mihai Todea, vicar în parohia Iris.

Reînnoiți prin iertare, de Sărbătoarea Preasfintei Treimi, copiii, cu flori de crin în mâini, simbol al curăției sufletului, și-au îndreptat pașii pentru a participa la Sfânta Liturghie, fiind urmați în procesiune de PS Florentin, Episcop de Cluj-Gherla și de un sobor de preoți. Au fost întâmpinați cu cântecul: Veniți copiii cu toții / La masa lui Isus / Veniți că El v-așteaptă / Pe toți cu dor nespus, invitație la care copiii au răspuns cu însuflețire: Cu mare bucurie / L-altarul Său venim / Întâia oară-n viață / În inimi îl primim.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, alături de PS Florentin concelebrând pr. Cristian David, capelan CMD și cancelar episcopal, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții, pr. Ioan Mătieș vicar cu laicii și paroh al parohiei Iris, pr. Daniel Tintelecan director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” – cu mențiunea că 11 dintre copiii care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie sunt elevi, în cls. a III-a, la Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, fiind pregătiți de învățătoarea lor, sora Andreea -, pr. Mihai Todea, din parohia Iris, pr. Florin Mărincean de la Șimleul Silvaniei din Eparhia de Oradea, pr. Dan-Bogdan Teglaș, din parohia Mănăștur II și pr. arhidiacon Marius Cîmpean.

Cu toții, ierarh, preoți, surori, părinți și credincioși, în acest ceas de sărbătoare, ne-am unit în rugăciune pentru ca acești copii, ajunși la vârsta priceperii, să își trăiască viața ca adevărați creștini, spre mărirea lui Dumnezeu și spre bucuria familiilor lor. În cuvântul de învățătură, înainte de toate, Preasfinția Sa Florentin ne-a vorbit despre centralitatea misterului Preasfintei Treimi în viața noastră de credință. Apoi, adresându-se copiilor care, pentru întâia oară în viață, au primit solemn Trupul și Sângele lui Cristos, le-a orientat gândul spre promisiunea pe care Isus ne-a făcut-o: «Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, are viața veșnică». Totodată, i-a îndemnat pe copii să colaboreze cu harul lui Dumnezeu, să continue să se roage, să meargă la biserică, să se spovedească, pentru ca să rămână sfinți, să mențină focul aprins, „să păstreze sufletele lor încălzite la temperatura Spiritului Sfânt, pentru ca să ne dea viață, să ne lumineze, să fie mereu călăuza noastră spre bine”.

Preasfinția Sa a avut un gând de recunoștință față de toți cei care s-au implicat în pregătirea sufletească a copiilor pentru acest moment solemn. La mulțumirile adresate de ierarhul nostru s-a alăturat pr. capelan Cristian David, care, și în numele surorilor, a mulțumit mai întâi Preasfintei Treimi pentru darurile Sale minunate, Preasfinției Sale Florentin, preoților concelebranți și nu în ultimul rând, familiilor copilașilor sărbătoriți. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pentru ca momentul întâlnirii cu Isus să rămână mereu viu în sufletele lor, să îi îndrepte, iar și iar, spre Dumnezeu, pe drumul vieții, Preasfinția Sa a înmânat copiilor câte o diplomă ca amintire de la Prima Sf. Împărtășanie Solemnă și mici daruri pregătite de cele două surori.

A fost o sărbătoare a bucuriei care s-a prelungit printr-o agapă fraternă, pe pajiștea înverzită din curtea Mănăstirii, ca o pregustare a comuniunii cerești pentru care am fost creați. Prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, îi încredințăm Domnului pe acești copii și familiile lor, pentru ca întăriți în credință prin Sfintele Sacramente, să persevereze în bine, crescând, asemenea lui Cristos, în înțelepciune și în har. (sr. Mihaela CMD)

Articol preluat de pe eparhiaclujgherla.ro