Duminică, 6 martie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Perugia (Italia).

La masa Sfântului Altar a concelebrat Eminența Sa Cardinal Gualtiero Bassetti, Arhiepiscop de Perugia – Città della Pieve și Președinte al Conferinței Episcopale Italiene. Prin această solemnă celebrare euharistică, s-a sărbătorit înființarea Parohiei personale „Sfântul Apostol Ioan” pentru credincioșii români greco-catolici rezidenți în Arhidieceza de Perugia – Città della Pieve (Italia).

La acest eveniment au participat credincioși însoțiți de capelanii greco-catolici din Firenze, Pisa, Livorno, Forli, Roma Centru, Roma Nord și Rovigo, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de studenții Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, însoțiți de Părintele Rector Gabriel Buboi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a îndemnat la trăirea perioadei Postului Mare ca „un drum spre Înviere”. De asemenea, Episcopul Cristian a subliniat prezența comunităților românești din întreaga Europă, în mod particular a celor din Italia și a îndemnat la rugăciune pentru frații noștri din Ucraina.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu Rugăciunea pentru Pace formulată de Sfântul Părinte Papa Francisc, recitată de toți cei prezenți.

La finalul celebrării liturgice, Preasfinția Sa Cristian i-a înmânat Cardinalului Gualtiero Bassetti o Diplomă de aleasă cinstire din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian și a dat citire scrisorii Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice Române, adresată președintelui Conferinței Episcopale Italiene, în care Preafericirea Sa îi mulțumește pentru toate eforturile pe care le face în sprijinul credincioșilor români din Italia.

Eminența Sa Cardinalul Gualtiero Bassetti i-a mulțumit Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, încredințându-l de apropierea sa în rugăciune. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, președintele Conferinței Episcopale Italiene i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage pentru pace, subliniind că „postul și rugăciunea puternică ajung la inima Domnului și ne vor salva”.

Parohia din Perugia este cea de-a treia Parohie personală pentru credincioșii catolici români de rit bizantin din Italia, alăturându-se Parohiei din Bologna, înființată în anul 2015 de Arhiepiscopul din acea vreme al Arhiediecezei de Bologna, Eminența Sa Cardinal Carlo Caffarra, și Parohiei din Livorno, înființată în anul 2016 de Episcopul diecezan de Livorno, Excelența Sa Simone Giusti. Noua Parohie cu sediul în orașul Perugia, a fost înființată prin decretul semnat în data de 12 noiembrie 2021 de Arhiepiscopul locului, fiind încredințată spre păstorire Părintelui paroh Lucian Cordiș.

În Europa Occidentală mai există două astfel de Parohii personale, cea din Paris (Franța), înființată în anul 1954, și cea din Calahorra (Spania), înființată în anul 2008. Acestea se află sub jurisdicția Ordinariatelor pentru credincioșii orientali din Franța, respectiv din Spania.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Foto: Cristian Ciulea