Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, sub îndrumarea doamnei prof. Nicoleta Țâmpu, a obținut premiul I la Olimpiada Națională Corală pentru clasele V-VIII, desfășurată în perioada 16-18 mai 2024 la Oradea. Olimpiada Corală gimanzială a fost un eveniment deosebit la care au participat 17 formații corale reprezentând toate regiunile țării. Competiția a cuprins trei secțiuni: secțiunea A – reprezentând coruri de elevi din unități de învățământ gimnazial cu program integrat și/sau suplimentar de artă, secțiunea B – coruri de elevi din alte unități de învățământ decât cele cu program integrat și/sau suplimentar de artă – și secțiunea C – coruri de elevi din palatele și cluburile elevilor. Evenimentul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, a implicat 700 de coriști care au concurat pe 17 mai a.c. la Muzeul Țării Crișurilor și în Sala Festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea. O zi mai târziu, pe 18 mai a.c., a avut loc Gala Festivă și Festivitatea de premiere la Filarmonica de Stat din Oradea, unde au fost premiată performanța și originalitatea participanților, precum și înalta ținută scenică.

Dirijori, copii, acompaniatori, organizatori sau spectatori, cu toții au creat în Sala „Enescu-Bartok” a Filarmonicii Orădene o atmosferă efervescentă și plină de emoție artistică la decernarea premiilor. Oradea a fost reprezentată cu cinste la această ediție, reușind obțirea a două premii extraordinare: locul 1 pentru Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (dirijor Nicoleta Țâmpu, percuție: Vlad Țâmpu) la secțiunea B și locul 2 pentru Corul „Giocoso” al Liceului de Arte din Oradea la secțiunea A. Pe lângă premiile oferite de Ministerul Educației, Programul Național Cantus Mundi și Inspectoratul Școlar județean Bihor au acordat trei, respectiv cinci premii speciale unor formații corale care s-au remarcat prin interpretări deosebite.

Prestațiile lor artistice, admirabile exemple de expresivitate, diversitate a nuanțelor, coregrafii și mișcarea scenică, au stârnit admirație și respect, creând emoții profunde și lăsând amintiri de neuitat atât în sufletele participanților, cât și în cele ale publicului, ale cărui ropote de aplauze au răsplătit pe deplin munca tuturor concurenților.

La final, domnul Cezar Verlan, dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și președinte de onoare al comisiei naționale din cadrul Olimpiadei Naționale Corale, a oferit un moment dirijoral de încheiere a festivității de premiere, în cadrul căruia toți cei prezenți au cântat împreună „Cristos a Înviat!”, acompaniați la pian de doamna Antonia Nica, viceprimar al Municipiului Oradea și președinte executiv al Olimpiadei Naționale Corale.

„Premiul I obținut la Olimpiada Națională Corală este o confirmare a valorii pe care Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea o are în mediul cultural și, în mod special coral, național românesc” – a declarat pentru Biroul de Presă EGCO dirijorul acestui minunat cor de elevi, doamna prof. Nicoleta Țâmpu. „Recunoașterea acestei valori vine ca o încununare a unei munci constante și asidue de ani de zile, a eforturilor de a menține vie activitatea corală în timpuri greu încercate de pandemie. Într-o perioadă în care copiii sunt acaparați tot mai mult de noile tehnologii, corul le-a oferit șansa de a se exprima prin emoții, prin trăiri unice la nivel sufletesc, de a-și valorifica sensibilitatea într-un mod minunat, prin ceea ce reprezintă firescul copilăriei: cântul vocal.

În numele meu și al coristilor din Liceul Greco-Catolic, aș dori să mulțumesc pe această cale direcțiunii școlii și colegilor profesori, de a căror înțelegere și sprijin am avut parte din plin în perioada de pregătire intensă, Episcopiei Greco-Catolice care a găsit întotdeauna oportunități minunate de a ne susține, încuraja și promova în manifestări muzicale de înaltă ținută artistică, și doamnei viceprimar Antonia Nica, al cărui exemplu de dedicare și dragoste pentru arta corală am încercat să îl urmăm în toți acești ani de formare a noilor generații de coriști.”

Felicitările noastre tuturor participanților și în mod deosebit Corului Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, condus de distinsa doamnă Nicoleta Țâmpu, pentru această performanță!

Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro