În Duminica a XIX-a după Rusalii, 4 octombrie 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV.

Preasfinția Sa Cristian a subliniat dragostea infinită a Tatălui vestit prin Persoana Sa de Fiul întrupat. Mesajul fragmentului evanghelic de astăzi poate fi asimilat de oricine. Este un mesaj puternic, universal. Cheia acestui mesaj este invitația la a-L imita pe Dumnezeu în ceea ce privește iertarea, iubirea și atitudinile noastre față de cei din jurul nostru, chiar și față de cei care ne vor răul.

Unul dintre marile riscuri pe care le avem este de a ne trufi cu faptele noastre bune. În acest moment, vom experimenta, asemenea Apostolului Pavel, prezența acelui „ghimpe în trup”, care să ne amintească slăbiciunile. Însă harul lui Dumnezeu este suficient pentru a depăși orice obstacol.

Generozitatea propusă de Isus este dăruirea totală prin iubire. Nu se referă doar la percepția socială, ci la rolul nostru de mărturisitori ai lui Dumnezeu. Poate părea eroic, cu neputință, însă paradoxul reprezentat de iubirea vrăjmașului, dăruirea fără a aștepta răsplată și toate celelalte exemple propuse, devine pentru creștinul adevărat un adevărat status quo cotidian.

În încheiere, Preasfințitul Cristian a îndemnat la construcția unei noi omeniri, capabile să ierte, să primească și să îl privească chiar și pe dușmanul său ca pe un frate. Să învățăm, astfel, din exemplul primilor creștini ce înseamnă iubirea creștinească, devenind în acest fel frați adevărați care ascultă și pun în practică învățătura Evangheliei.

Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat în cadrul celei de-a doua celebrări importanța conștientizării diferențelor dintre cele două împărății care există: cea în care trăim și Împărăția Cerurilor. Fiind răscumpărați de Cristos prin jertfa Sa, trăim în această împărăție lumească urmând însă regulile din Cer.

Exemplul suprem al iertării este Preasfânta Fecioară Maria, care ascultă rugăciunile noastre și mijlocește pentru noi, deși păcatele noastre L-au răstignit pe unicul său Fiu. Atât de mult ne iubește, în ciuda durerii pe care i-am cauzat-o, încât ne acceptă ca fii ai săi încă din momentul Crucii.

Logica acestei lumi este haotică, uneori fiindu-ne greu să îi iubim chiar și pe cei care ne iubesc. Isus însă, ne invită la mai mult decât atât. Ne invită la iubirea vrăjmașilor noștri, „ca să fim la fel ca Dumnezeu”. Singurul mod de a fi ca Dumnezeu, este de a iubi, a ierta și a răsplăti ca Dumnezeu. În mod normal, în logica umană, acest modus vivendi este imposibil. Însă prin Harul lui Cristos, totul este posibil, iar acest Har l-am primit deja: în momentul Botezului, când am devenit fii ai Celui Preaînalt.

În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a invitat la intrarea în logica divină a iubirii prin rugăciune. Rugăciunea este singurul mijloc de a trece de la ură la iubire și în același timp modul perfect de diagnoză al stării de relaționare. Dacă vrem să testăm relația cu cei din jurul nostru, să ne rugăm pentru ei. Dacă iubirea ne inundă, suntem în regulă; dacă însă simțim un junghi în inimă, avem resentimente. Suntem chemați să ne rugăm pentru acea persoană atât de mult, până la momentul în care ne simțim eliberați.

Aceasta este libertatea pe care Dumnezeu ne-o propovăduiește prin Fiul Său: libertatea iubirii, a iertării și a oferirii în mod gratuit pentru fiecare dintre cei din jurul nostru, prieteni sau dușmani.


Biroul Arhieparhial de Presă