Cetatea Vaticanului – Federico Piana

14 ianuarie 2019 – Vatican News. “O turmă mică în sărbătoare.” Este imaginea folosită de mons. Mihai Cătălin Frățilă, episcop greco-catolic de București,  pentru a exprima în mod concret emoția cu care a fost întâmpinată vestea călătoriei apostolice pe care papa Francisc o va efectua în România, între 31 mai şi 2 iunie a.c. «În România, catolicii sunt în proporție de 5%; de aceea, a primi vizita succesorului lui Petru, reprezintă pentru “mica turmă” o ocazie specială de reînnoire a propriei credințe și o oportunitate concretă de relansare a propriei angajări în favoarea țării», a spus PS Mihai Frățilă, coordonator general al vizitei pontifului în România, din partea Bisericii Catolice locale, într-un interviu pentru Radio Vaticana Italia.

Prezența pontifului va fi totodată o ocazie de rememorare a istoriei, pentru a nu uita. “Biserica greco-catolică”, amintește prelatul, “a plătit scump fidelitatea față de Papa, prin 41 de ani de persecuții”.

O privire asupra societății românești

Societatea românească apare ca fiind foarte divizată și în mare dificultate. Este situația pe care o va găsi Papa. “Și adaug un alt motiv de întristare: mulți tineri abandonează țara, luând mai ales drumul Europei de Vest, cu speranța de a-și realiza visurile profesionale”, a specificat episcopul, explicând cât de mult a crescut decalajul dintre săraci și bogați, din acest punct de vedere situația înrăutățindu-se după 1989, anul căderii regimului dictatorial.

Situația Bisericii din România

La întrebarea privind situația Bisericii din România, PS Frățilă a răspuns pornind de la date, explicând: “Comunitatea catolice din România este o realitate complexă. Există 12 dieceze: șase de rit latin și șase de rit bizantin român”. Două dintre diecezele de rit latin sunt alcătuite din credincioși români, în timp de celelalte patru sunt alcătuite din credincioși maghiari și de un mic grup de credincioși germani. În ceea ce privește Biserica Greco-Catolică, credincioșii acesteia s-au redus din cauza anilor de persecuții. În altă ordine de idei, toți credincioșii [n.n. indiferent de limbă sau de rit] trebuie să combată un dușman comun: consumismul; să lupte cu o societate secularizată, ale cărei modele sunt dominante și hipnotizante. Însă, Biserica conduce această luptă cu o armă puternică: pe de o parte, ereditatea persecuției care ne ajută să nu pierdem simțul profund, autentic al vieții creștine; pe de altă parte, atașamentul față de adevăr ce reprezintă totodată un stil de viață, nu doar o speculație intelectuală”, a explicat mons. Frățilă, solicitat de Radio Vaticana Italia.

O călătoria apostolică sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului

Călătoria apostolică a papei Francisc va fi încredințată îndeosebi protecției Maicii Domnului, după cum sintetizează emblema călătoriei în care apare poporul lui Dumnezeu în mers, sub privirea iubitoare și îmbrățișarea protectoare a Preacuratei. “Maica Domnului” – subliniază PS Mihai Frățilă – “ne îndeamnă la unitate, ne încredințează această misiune, mai ales în rândul creștinilor. Cu siguranță, Sfântul Părinte va aminti acest lucru în cursul călătoriei apostolice în România”.

Articol preluat de pe episcopiabucuresti.ro