Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj a împlinit la 22 ianuarie 2021, frumoasa vârstă de 84 de ani. Deja în săptămâna premergătoare acestui eveniment, Preasfințitul Părinte Episcop a fost felicitat în mai multe rânduri, de către protopopii și consilierii eparhiali, de colaboratorii de la Centrul eparhial şi de alţi mulţi credincioşi.

Momentele de sărbătorire au continuat în duminica 31-a după Rusalii, la 24 ianuarie 2021, în catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti, unde Preasfinţia Sa fost felicitat de către Corul catedralei, pe care pe care îl consideră ca făcând parte din „familia” sa, şi de credincioșii prezenți. Acest moment, în cadrul Sfintei Liturghii, a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.

La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Preasfinţitul Alexandru şi Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, Părintele Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop de Lugoj şi Pr. Ardelean Narcis, paroh la Şanoviţa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup restrâns de membri ai Corului catedralei, dirijat de dna prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre Evanghelia zilei: Vindecarea orbului din Ierihon.

„Sunt mulţi oameni orbi sufleteşte” a spus P.S. Alexandru, „care nu cunosc învăţătura lui Cristos, unii nici nu au auzit de Cristos, iar pe alţii nici nu îi interesează această învăţătură.

De aceea noi ca şi creştini – pe cât se poate – avem datoria de a-i conduce pe cei necredincioşi la Cristos, aşa cum au fost acei oameni care l-au ajutat pe orbul Bartimeu, însoţindu-l, aducându-l la Isus Cristos pentru a-l vindeca. Avem datoria când întâlnim oameni necredincioşi, să-i îndemnăm, să nu rămânem indiferenţi de aceşti orbi sufleteşte. Să-i conducem ca ei să ajungă la lumina credintei, la lumina pe care Cristos ne-o aduce, care este cu totul o altă lumină interioară în care, pentru noi, e mare lucru să-l cunoaştem pe Dumnezeu, să-l cunoastem pe Cristos, să ne bucurăm de Sfânta Împărtăşanie pe care o primim, unde îl primim pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel care a venit în lume, trimis de Tatăl Ceresc să ne aducă nouă mântuire. Suntem invitaţi să fim cu toţii apostoli ai credinţei şi avem datoria să ducem lumina Evangheliei şi altora”, a spus în încheiere P.S. Alexandru.

După Cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a primit mai multe buchete de flori atât din partea corului, cât și a credincioșilor.

P.S. Ioan a adresat ierarhului sărbătorit, urări din partea clerului şi a persoanelor consacrate din Eparhia de Lugoj.

„Sunt multe virtuţiile Preasfinţiei Voastre” a spus Preasfinţitul Ioan „pe care am vrea să le urmăm şi noi, dar în mod particular, există o virtute pe care ne-o dorim cu toţii, şi anume: să ajungem vârsta Preasfinţiei Voastre şi s-o trăim aşa cum o trăiţi Preasfinţia Voastră: cu senintate, cu simplitate şi în mod natural. O altă subliniere pe care vreau să o fac este următoarea: în concurenţă cu Poporul lui Dumnezeu, clerul vă pomeneşte, vă urează şi vă felicită în fiecare zi cu următoarele cuvinte: „Pe Preasfinţitul nostru, episcopul Alexandru dăruieşte-l Sfintei Tale Biserici” adică Dumnezeu să facă din Dumneavoastră, aşa cum a făcut şi până acuma, UN DAR Bisericiişi să-l dăruieşti, în pace, întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând Cuvântul Adevărului Tău„. Întru mulţi ani, Preasfinţite Părinte!

La final, Preasfinţitul Alexandru a mulţumit pentru frumoasele cuvinte adresate cu ocazia zilei sale de naștere.

„Nu numai astăzi” a apus Preasfinţitul Alexandru „dar de-a a lungul celor 28 de ani de când sunt Episcop la Lugoj, aţi făcut astfel de gesturi atât de frumoase de recunostinţă, de apreciere şi de dragoste faţă de ierarhul dumneavoastră. De aceea şi Noi vă avem mereu în rugăciunile noastre; chiar şi Sfânta Liturghie de astăzi am înălţat-o către Dumnezeu ca să recompenseze eforturile tuturor credincioşilor Eparhiei noastre de Lugoj”.

A mulţumit Preasfinţitului Ioan care, în numele clerului Eparhiei de Lugoj şi a preoţilor de la catedrală a adresat aceste frumoase cuvinte şi de data aceasta, „pentru că de câteva zile se tin legate aceste evenimente”.

„Urările care mi le-aţi adresat” a continuat Preasfinţitul Alexandru, „le punem în mâna bunului Dumnezeu de la care vine toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit. Cât va voi bunul Dumnezeu, Noi suntem la dispozitia Sa, „Iată Dumnezeule vin ca să fac voia Ta!” este motto-ul care m-a condus în viata mea de preoţie, să fiu întotdeauna prezent când este vorba de obligaţiile mele ca şi cleric, ca şi episcop, în ceea ce priveşte misiunea pe care am primit-o, ca să slujim lui Dumnezeu şi Poporului lui Dumnezeu”, a spus P.S. Alexandru.

În încheiere, Preasfinţitul Alexandru a mulţumit în mod special membrilor prezenţi ai corului, care cu mult suflet se pregătesc ca serviciul religios să fie frumos mereu aşa cum a fost şi în această zi.

„Vă mulţumim încă o dată şi bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!” a încheiat Preasfinţitul Alexandru.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj