Duminică, 27 februarie 2022, la Sfânta Liturghie arhierească celebrată la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a îndemnat la „iubire față de frații și surorile noastre”, o iubire exprimată prin solidaritate, atât în pregătirea perioadei Postului Mare, cât și în fața realității tragice a războiului din Ucraina.

În meditația la Evanghelia după Sf. evanghelist Matei (25,31-46) care s-a citit în această Duminică din perioada Triodului, «Înfricoșătoarea Judecată» a fost descrisă, nu ca o zi „de groază și cutremur”, cum deseori este imaginat acest moment, ci, „un lucru extrem de simplu: Dumnezeu ne va primi pe toți și va privi în același timp la judecata pe care noi înșine ne-am făcut-o”. Pentru că, „Isus ia act de ceea ce vedem și analizează, la o lumină care nu lasă nimic de ascuns, viața fiecăruia dintre noi” și „este o judecată înfricoșătoare, cu adevărat, doar dacă viața noastră este înfricoșătoare”. Altfel, „putem să mergem cu fruntea sus în fața Mântuitorului, fiindcă am intrat în logica spirituală pe care Domnul ne-o propune, care este iubirea de Dumnezeu și de aproapele”. A subliniat: „Dacă înțelegem că totul se reduce la iubire, atunci și viața noastră, aici, acum, va fi mult mai senină”. De aceea, „logica iubirii” este calea pe care Episcopul de Cluj-Gherla invită credincioșii să pășească pe calea Postului Mare.

Pentru a concretiza această „logică a iubirii”, Preasfinția Sa Claudiu a invitat: „în această perioadă, iubiți credincioși, avem o situație concretă care ne împinge aproape de frații și surorile noastre: mă gândesc, bineînțeles, la războiul din Ucraina. Atâta suferință, atâta durere, și, din păcate, este doar începutul. Frații și surorile noastre de acolo au nevoie de ajutorul nostru. Nu este vorba de o discuție teoretică, imaginară, că ar fi bine să îi ajutăm pe frații noștri, aici intrăm în esența problemei: frații și surorile noastre au nevoie de ajutor și trebuie să ne manifestăm iubirea și dragostea noastră. Aici, povestea despre mâncare, despre apă, despre haine, despre o casă, despre un ajutor pentru cei bolnavi, nu este teoretică ci extrem de concretă!”

Preasfinția Sa Claudiu a reluat îndemnul din scrisoarea Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, care „invită întreaga Biserică Greco-Catolică din România să se unească în ajutorul fraților din Ucraina”. A reamintit și mesajul pe care personal l-a adresat cu o zi înainte „preoților și tuturor parohiilor, tuturor realităților Episcopiei de Cluj-Gherla: să se unească pentru a găsi soluții concrete de ajutorare”. „Dincolo de aceasta, momentul atât de dramatic pe care îl trăim, cu războiul care se duce la câțiva pași de noi, să ne aducă aminte, iubiți credincioși, cât de mult contează să avem frați și surori. Să fim atenți la ce se întâmplă lângă noi, să nu fie nevoie de un război pentru a ne aduce aminte că avem frați și surori, să nu avem nevoie de tragedii pentru a ne aduce aminte de esențialul vieții noastre: noi suntem cu adevărat o familie, trebuie să ne ajutăm între noi, nu doar din motivații umanitare, sociale, ci fiindcă Isus Cristos este prezent lângă noi, este prezent în frații și surorile noastre, și atunci, iubirea noastră, atenția noastră, merge mult dincolo de limitele acestei lumi”.

Iar „dacă intrăm în această iubire, dacă reușim să convertim inimile și privirile noastre, atunci cu adevărat Postul Mare va fi un timp de har, atunci ne vom apropia de Dumnezeu și de frații și surorile noastre, atunci vom fi cu adevărat o familie pe care o vom regăsi și dincolo (în Împărăția lui Dumnezeu), atât de natural, de simplu”. A încheiat: „Pentru noi nu va mai exista judecată, fiindcă vom fi cu Isus Cristos în fiecare clipă încă de pe acest pământ. Iar eternitatea, veșnicia începe pentru fiecare acum”. Pentru că, „dacă trăim vocația noastră creștină, noi suntem încă de pe acum în veșnicie împreună cu Isus Cristos, cu Maica Sfântă și cu toți sfinții”. Credincioșii au fost invitați și în acest cadru, al celebrării Sfintei Liturghii în Catedrala clujeană, să ia legătura cu preoții, cu parohii lor, pentru a se înscrie pe lista celor ce doresc să ajute și a stabili împreună cu aceștia modalitățile concrete în care fiecare își poate oferi sprijinul.

Galerie imagini
Video