Sfânta Liturghie arhierească dedicată copiilor și părinților Grădiniței confesionale „Sfânta Ana”, și hirotonire diaconală, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene
Duminică, 10 decembrie 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Macrina” – casa generală a Surorilor Baziliene din România (OSBM), unde a avut loc o sărbătoare a copilăriei, prin prezența numeroasă a celor mici în biserica mănăstirii, dar și hirotonirea unui diacon.
Sfânta Jertfă Liturgică, la care au concelebrat pr. Ioan Pop, capelan al mănăstirii, pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, și alți preoți, a fost de altfel dedicată copiilor – este vorba despre copiii care au frecventat și frecventează Grădinița „Sf. Ana” a Surorilor OSBM. În rugăciunea Episcopului eparhial, a preoților și a surorilor baziliene din această zi, au fost cuprinși, nu doar copiii de acum, ci generațiile de copii care au trecut prin această grădiniță, cu familiile lor, frați, părinți, bunici.
După întâmpinarea Episcopului – care a fost primit de copii, dar și de pr. capelan Ioan Pop și de ceilalți preoți, de Maica Veridiana, superioara Provinciei române a OSBM și de surori -, a avut loc un moment simbolic: copii ai grădiniței au adus la Altar – și au explicat fiecare semn oferit mai întâi Preasfinției Sale Claudiu -, o icoană a Sfintei Ana, protectoare a copiilor și patroană a grădiniței, o carte, care deschide copiilor poarta spre lumea basmelor, o lumânare, semn al luminii spirituale și al căldurii pe care surorile educatoare o transmit copiilor, dar și jucării, aducătoare de bucurii pentru cei mici la grădiniță.
La Sfânta Liturghie care s-a celebrat în continuare, răspunsurile liturgice au fost date de surorile baziliene și de Corul de copii „Allegria” de la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea (Piața Cipariu, Cluj-Napoca), dirijat de Cristina Nagy, cor care a adus și dăruit bucurie și prin frumoase colinde de Crăciun. În cadrul celebrării, prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Claudiu, ipodiaconul Darius-Radu Teglaș a fost hirotonit diacon. Pr. Marius Furtună l-a prezentat mai întâi pe noul diacon, care e originar din Jibou, jud. Sălaj. Este căsătorit, cu Mălina Paula. A fost hirotesit lector în 2017, subdiacon în 2018. A urmat cursurile de Teologie, obținând, în 2019, diploma de licență în Teologie pastorală la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB (dep. Cluj), și, în anul 2021, diploma de master în cadrul Masteratului de Teologie biblică, la aceeași facultate.
În cuvântul de învățătură din cadrul celebrării, Preasfinția Sa Claudiu a invitat ca, și prin această sărbătoare, să „ne aducem aminte că toți suntem în familia lui Dumnezeu”, și, a evidențiat importanța momentului hirotonirii unui nou diacon, „care va deveni preot al lui Cristos”. Apoi, pornind de la lecturile duminicii (Ef 6, 10-17; Lc 13, 10-17), a vorbit despre „lupta spirituală”, care, spune prima lectură, „nu este cu trupul și cu sângele, ci cu spiritele răutății din văzduh”. Preasfinția Sa Claudiu a subliniat că este vorba despre o luptă foarte concretă, la care participă (cu cel mai mare succes!) și cei mici, copiii, de aceea ei pot fi inițiați în privința acestei lupte, pentru a putea discerne cât mai curând, pentru a învăța că, așa cum prin nașii lor au făcut-o în momentul Botezului, o pot face și personal, mereu: să îi spună „Da” lui Dumnezeu.
A arătat că încă din momentul Botezului copiii au de-a face cu „o declarație de război”: „sunt dușmani ai celui rău și cel rău se îngrozește de lumina care există în ei, de felul în care ei au primit sigiliul Sfintei Treimi – așa ne spun sfinții și misticii”. „Cel rău se cutremură în fața unui creștin indiferent dacă e mic sau mare, fiindcă nu e vorba de calități personale, sau de cât de mult înțelegem, e vorba despre darul lui Dumnezeu”. De aceea, lupta spirituală care fiecare o are de dus, nu trebuie să sperie: „nu o ducem noi, o duce Isus Cristos și Maica Sfântă în numele nostru și singura noastră atenție trebuie să fie aceea de a rămâne cât mai aproape de ei. Nu trebuie să avem abilități speciale sau cunoștințe speciale, trebuie să fim copiii lui Dumnezeu. Și de aceea este o mare sărbătoare astăzi, fiindcă prin copiii de care surorile au grijă la grădiniță, noi ne aducem aminte că suntem cu toții copiii lui Dumnezeu.”
Preasfinția Sa Claudiu a relevat puterea spirituală a copiilor, faptul că de multe ori ei sunt cei aleși să primească și să transmită mesaje de la Isus și de la Maica Sfântă. A continuat, spunând că în locurile unde au avut loc aparții ale lui Isus sau ale Maicii Sfinte „exista și un Episcop; cum de Maica Sfântă nu apare Episcopului? Existau și preoți, și diaconi, cum de Maica Sfântă nu vorbește cu ei, nu ar fi înțeles mai bine mesajul, nu ar fi putut să îl transmită mai departe mai bine?” A răspuns: „Nu, nu ar fi putut. Maica Sfântă alege copii, tocmai pentru a arăta că puterea lui Dumnezeu se transmite prin slăbiciunea noastră. Dumnezeu nu are nevoie de capacitățile noastre, de abilitățile noastre, pentru a fi biruitor în această lume, pentru a face ca lumina să ajungă la lumea în care trăim. În atâtea locuri, de exemplu, la Fatima, la Lourdes ș.a., de multe ori, copiii nici nu înțeleg mesajul”, ei doar îl transmit.
Și a dat exemplu apariția Sfintei Fecioare la Lourdes, unde, tânăra copilă atunci, Bernadeta, nu avea de unde să știe despre dogma Neprihănitei Zămisliri, pe care o promulgase Sfântul Scaun. A spus: „Când Maica Sfântă îi spune Sfintei Bernadeta: «Eu sunt Neprihănita Zămislire», ea doar trebuie să învețe aceste cuvinte și să le transmită. Și se vede clar, cât de simplu Sfânta Bernadeta, și copiii în general, primesc ceva și dau mai departe; încât, atunci când Maica Sfântă o trimite pe Sfânta Bernadeta la preotul locului să îi spună mesajul – că Maica Sfântă vrea o capelă în acel loc și o procesiune, și, că vor fi vindecări în acel loc -, preotul îi răspunde: «Nu te cred». Iar Sfânta Bernadeta îi spune: «Dar eu nu am venit aici să vă conving; este treaba dumneavoastră dacă credeți sau nu, eu am venit numai să vă spun ceea ce mi-a spus Maica Sfântă». Apoi s-a întors și a plecat. Aceștia sunt copiii”, a spus Preasfinția Sa Claudiu, „și așa trebuie să fim și noi! De aceea, Isus și Maica Sfântă apelează la copii, de aceea Isus spune: «Lăsați copiii să vină la Mine», și, de aceea, trebuie să ne dăm seama că avem un tezaur, o bogăție enormă, prin prezența lor în familie și în lumea în care trăim.”
După ce a oferit și alte exemple despre puterea spirituală a copiilor, Ierarhul s-a oprit și la Evanghelia despre vindecarea femeii gârbove, în care, de fapt, se regăsește fiecare om, incapabil, fără harul și prezența Mântuitorului, să privească în sus. Omul va putea privi în sus doar prin moartea lui Isus, va privi spre Cruce pentru a-l vedea răstignit: „Prin răstignirea Lui, prin moartea Lui, noi suntem vindecați de apăsare, Isus ia toată apăsarea noastră asupra Lui”, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu „Isus ia boala noastră asupra Lui pentru a ne permite să privim în sus, înspre Cer. Sigur, ne rămâne libertatea de a-i spune «da» sau «nu» lui Dumnezeu. Niciodată Dumnezeu nu intră cu forța în sufletele noastre.”
În încheiere, a invitat: „Să ne pregătim cu toții, pornind de la acest moment minunat, pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, nu doar ca pentru o sărbătoare exterioară, care vine și trece, și, mai avem o masă festivă, și ne întâlnim cu prieteni… – ci ca pentru întâlnirea cu Prietenul nostru prin excelență”, Isus, Mântuitorul celor care îl primesc în ieslea sufletelor lor.
După Sfânta Liturghie, sr. Maximiliana, directoarea Grădiniței „Sfânta Ana” (deschisă în 1999) și-a exprimat bucuria pentru faptul că „avem părinți care au frecventat Grădinița Sfânta Ana și care la rândul lor și-au adus copiii în grădinița noastră”, și, a prezentat doi tineri care au frecventat Grădinița (între 2003-2007) și, care au dat câte o mărturie despre acei ani, așa cum le-au rămas în amintire. Mai întâi, tânăra Carina Ciubăncan a mărturisit că, în anii de grădiniță, a avut privilegiul de a crește „într-un mediu în care valorile creștine și educația morală erau fundamentale”. Și-a amintit căldura și afecțiunea, grija maternă a surorilor, a spus: „Aceste învățături au rămas cu mine de-a lungul anilor și m-au ghidat în viață”. Iar relația pe care, sub îndrumarea surorilor, a dezvoltat-o cu Cristos încă de mică, i-a oferit o sursă de putere și de încredere.
Și Cristian Poduț, student seminarist, și-a amintit dragostea, blândețea, voioșia surorilor „care nu s-au schimbat”. A constatat acest lucru deoarece, recent, ca student al Facultății de Teologie Greco-Catolică, a avut ocazia să facă practică la grădiniță. Și-a amintit cum surorile se comportau cu el, ca și copil, așa „cum ne învață Cristos că trebuie să ne comportăm unii cu alții”. Iar faptul că în prezent e student teolog, pe drumul spre preoție, a mărturisit că este și rodul muncii surorilor, din anii lui de grădiniță, și a dorit să le mulțumească pentru grija și îndrumările lor.
La încheiere, Maica Veridiana, superioara provincială OSBM a vorbit despre bucuria acestei duminici „dedicată rugăciunii, pentru copilașii Grădiniței Sfânta Ana, pentru părinții și familiile lor, dar și o zi în care Biserica se face mai prezentă prin nașterea unui nou slujitor, diaconul Darius-Radu, hirotonit prin mâinile Preasfințitului Claudiu”. A continuat: „Am dorit ca această zi să fie și de cunoaștere, și de comuniune, cu surorile din mănăstire, de unde de fapt surorile educatoare pleacă zilnic spre grădiniță”. Nu în ultimul rând, a dorit să mulțumească familiilor copiilor, pentru colaborarea lor la bunul mers al grădiniței. A adăugat: „La această celebrare am avut bucuria să se roage cu noi și Preasfințitul Claudiu, și să ne simțim ca o familie deplină, fiindcă toți, copii mai mari sau mai mici, suntem, de fapt, o parte din Biserică”. Totodată, Maica Veridiana a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu și pentru prezența sa, vineri, 8 dec., la grădiniță, la programul sărbătoresc dedicat hramului Grădiniței „Sfânta Ana”, moment la care a participat și Maica Marcela Runcan, Superioara generală, de la Roma, a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare.
Mulțumiri au fost adresate, din partea surorilor baziliene, tuturor celor de față, cu invitația de a rămâne, toți, la un moment de comuniune în incinta mănăstirii.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro