„Bine este cuvântat cel ce vine intru numele Domnului”

Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice despre vizita Papei Francisc în România

Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc ne umple inimile de bucurie.

Pentru toți credincioșii catolici este un semn de neprețuită comuniune cu Urmașul Sfântului Petru care prezidează în caritate comuniunea Bisericii catolice. Legătura cu Sfântul Părinte, urmaș al lui Petru, conferă sensul unității Bisericii Universale. Mizăm astfel pe o legătură spirituală sfințită în România de fidelitatea credincioșilor în timpurile grele ale persecuției. În acest sens, pentru Biserica Română Unită, Greco-Catolică, întâlnirea cu Papa Francisc primește o încărcătură simbolică foarte profundă.

De la începutul pontificatului său, Sfântul Părinte vorbește în favoarea spiritului de dăruire, a carității și respectului ca temei al dreptății. În societatea de azi avem nevoie în primul rând de regăsire interioară. Necesitatea întâlnirii aproapelui devine și pentru noi o chemare în spiritul căreia vom încerca să ne pregătim pentru marea întâlnire de la sfârșitul lunii mai.

Vizita papei Francisc din acest an primește în mod evident amprenta pastorală mult așteptată de toți catolicii din patria noastră. În afară de București, Papa va merge la Iași și la Blaj, dar se va ruga și la sanctuarul Maicii Preacurate de la Şumuleu Ciuc. Sperăm, așadar, ca prezența în România a Urmașului Sfântului Petru să aducă României inspirația pentru a uni tot ceea ce e bun și valoros în favoarea țării și a binelui comun. Să putem regăsi voința dialogului între Bisericile creștine bazat pe respectul alterității, care să unească energiile creștinilor în favoarea vieții și a valorilor firești ale Creației lăsate de Dumnezeu.

Cardinal

+ LUCIAN Mureşan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România