Sâmbătă, 30 septembrie 2023, Sfântul Părinte Papa Francisc a creat 21 de noi Cardinali, din 15 țări diferite, în cadrul unui Consistoriului public celebrat în Piața Sfântul Petru din Vatican. Dintre noii cardinali ai Bisericii Catolice face parte și Arhiepiscopul Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.

Cu acest prilej, la ceremonia din Vatican au participat Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș în calitate de delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București, Pr. Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma și Pr. Dan Popescu, Protopop de București.

Preafericitul Părinte Cardinal Lucian i-a transmis o scrisoare Cardinalului Gugerotti, prin care i-a transmis „împreună cu Episcopii din Sinodul Bisericii noastre sui iuris, cu preoții, diaconii, cu persoanele consacrate și cu credincioșii” urări și felicitări: „cu mare bucurie în suflet Vă adresez cele mai sincere urări și felicitări cu ocazia primirii beretei de Cardinal. Cu acest prilej doresc să vă exprim sincera mea recunoștință pentru apropierea manifestată față de Biserica Greco-Catolică din România și să Vă asigur de comuniunea de rugăciune în acest moment de bucurie pentru Biserica Universală. Așa cum a subliniat Sfântul Părinte Francisc în omilia rostită în Catedrala Sfântul Iosif din București, în timpul vizitei sale apostolice în România, la 31 mai 2019: «În Biserică, unde se întâlnesc rituri diferite, atunci când nu au întâietate afilierea personală, propriul grup sau propria etnie, ci poporul care știe să-l laude împreună pe Dumnezeu, se întâmplă lucruri mărețe.»”

Vrednic este!

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș