Pr. Virgil, așa cum e cunoscut de foarte multe persoane din Biserică, este omul și preotul care și-a pus toată viața în educarea și formarea copiilor și tinerilor, iar după pensionare s-a dedicat total îndrumării spirituale și confesionalului. S-a născut la 26 iulie 1931, în localitatea Cătina (CJ). În 1955 a început Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, împreună cu viitorul Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite și Cardinal al Bisericii Catolice, PF Lucian Mureșan. În 1970 l-a vizitat, în domiciliul obligatoriu de la Mănăstirea Căldărușani, pe Cardinalul Iuliu Hossu, Fericitul Episcop martir care l-a binecuvântat și inspirat în trăirea credinței.

A fost hirotonit preot greco-catolic în perioada de persecuție a Bisericii, la 22 octombrie 1976, în apartamentul personal din Ploiești, jud. Prahova, de către Preasfințitul Ioan Dragomir. A lucrat mereu cu copii și tineri, ca profesor de limba germană, dar și pe latura spirituală a catehizat mulți copii, tineri și adulți din diferite locuri din țară. Este unul dintre mărturisitorii credinței catolice și a avut o remarcabilă activitate în clandestinitate. Și-a început activitatea ca preot clandestin în Feldru, pe Valea Secerului, la sugestia pr. Eugen Sârbu. După o perioadă, văzând numărul mare de credincioși greco-catolici care frecventau biserica romano-catolică din Năsăud, a prins curaj și a început să celebreze în biserică sau în sacristie și, pe ascuns, în casa surorilor baziliene, apoi la Bistrița, unde s-a și mutat pentru o perioadă, după pensionare.

În decembrie 2013, Preasfințitul Episcop de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, de vie amintire, i-a acordat titlul onorific din partea Pontifului Roman, Papa Francisc, decernându-i medalia „Crucea pentru Biserică și Pontif”, ca recunoștință pentru trăirea creștină și slujirea adusă Bisericii. Momentul festiv a fost prilejuit de aniversarea a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla. De mulți ani, pr. Virgil este îndrumător spiritual al multora dintre surorile baziliene, confesor și părinte spiritual pentru mulți preoți, iar duminica și în sărbători petrece multe ore în confesional, la Capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu, stând la dispoziția credincioșilor pentru spovedanie și îndrumare spirituală.

Bunul Dumnezeu să îl binecuvânteze cu sănătate, putere și înțelepciune în îndrumarea celor care caută sensul vieții și progresul spiritual. La mulți și sfinți ani, părinte Virgil!