Spiritul Sfânt este sufletul vieții noastre spirituale. Fără El nu ne putem nici ruga, nici înțelege Cuvântul lui Dumnezeu și nici nu putem iubi autentic. Însă îl cunoaștem atât de puțin! Părintele Raniero Cantalamessa, predicatorul Casei Pontificale, ne oferă aici nouă zile pentru a-l descoperi pe Spiritul Sfânt, pentru a-l invita să locuiască în inimile noastre și a deveni prieteni ai Săi, reînnoind astfel din interior viața noastră spirituală.

Cu aceste cuvinte este prezentat volumul „A deveni prieten al Spiritului Sfânt”, apărut la Editura Viața Creștină din Cluj-Napoca în noua colecție „9 zile pentru…” Cartea a fost tradusă de pr. Daniel Avram, directorul editurii. Are 66 de pagini, format 12×19, și poate fi comandată la prețul de 8 lei de pe situl www.viata-crestina.ro. Materialul este structurat astfel încât să fie deosebit de practic: pentru fiecare din cele 9 zile avem 6-7 pagini – format mic – ce cuprind două meditații de făcut peste zi, plus rugăciuni, citate și propuneri concrete. Volumul acesta include meditații ale pr. Raniero Cantalamessa. Călugărul capucin este doctor în teologie și în literatură clasică. A fost profesor de istoria începuturilor creștinismului la Universitatea Catolică din Milano și membru al Comisiei Teologice Internaționale. De mai mulți ani, susține conferințe cu diferite tematici de spiritualitate creștină în lumea întreagă, având și o puternică sensibilitate ecumenică. Încă din anul 1980 este Predicatorul Casei Pontificale.

„Nu ne putem orândui viața creștinească fără să îl cunoaștem pe Spiritul Sfânt”, scrie pr. Cantalamessa în prima meditație. „Greutatea pe care o avem în a-l cunoaște ține chiar de natura Sa. Spiritul Sfânt este precum lumina. Lumina luminează totul, însă ea se ascunde. Dacă îmi pun noaptea o lampă aprinsă chiar în fața ochilor, nu văd nimic. Dar dacă această lampă o voi pune undeva în spatele meu, ea îmi va lumina calea înaintea mea. Tot așa este și cu Spiritul Sfânt. Este o lumină ascunsă. O altă imagine despre Spiritul Sfânt este una împrumutată din lumea teatrului: sufleorul. Acesta este ascuns undeva, însă, dacă el tace, actorii nu mai știu ce să zică. Așadar cine este Spiritul Sfânt în Preasfânta Treime?” Vă invită să descoperiți, în rugăciune, cu ajutorul acestui volum.