Sub egida Jubileului celor 225 de ani de la înființarea Seminarului Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi „Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea”, a avut loc duminică, 12 noiembrie 2017, la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, hirotonirea întru preoție a tânărului Mirel-Mihai Demian prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea. Alături de Preasfințitul Virgil a slujit și Excelența Sa Vincent Dollmann, Episcop auxiliar de Strasbourg, prezent în aceste zile la Oradea pentru întâlnirea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici. Acesta a fost bucuros și emoționat, fiind prezent pentru prima dată la o Liturghie și hirotonire de preot în ritul oriental.

Părintele Mirel-Mihai Demian s-a născut în data de 7 februarie 1987 la Negrești-Oaș, județul Satu-Mare. Între anii 2001-2005 a fost elev al Liceului Teoretic Negrești-Oaș. După absolvirea liceului a urmat cursurile Facultății de Sociologie și Psihologie, specializarea Antropologie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2008-2012 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, nivel licență și master între 2009-2011, formându-se în același timp în Seminarul Teologic Major din Oradea. După terminarea studiilor în țară a absolvit un Master în Liturgică la Institutul Pontifical Oriental din Roma, fiind alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno. Actualmente este doctorand în cadrul aceluiași institut. Este căsătorit din 30 august 2015 și a fost hirotonit diacon pe data de 19 martie 2017, în Catedrala Sfântul Nicolae.

Părintele Mirel a fost condus către Sfântul Altar și prezentat Ierarhului de către rectorul seminarului nostru, pr. Anton Cioba, și de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicarul general al Eparhiei de Oradea. În timpul înconjurării Sfântului Altar, Corul Schola Cantorum al Seminarului a interpretat cântările specifice hirotonirii: Mărire Ție Dumnezeul nostru…, Sfinților martiri… și Isaia dănțuiește… Rugăciunile consacratoare au fost rostite de către PS Virgil, alături de care și-a impus mâinile pe capul noului preot și ES Vincent Dollmann. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Mirel a dat binecuvântarea de nou preot Episcopilor, preoților și celor prezenți, mulțumind tuturor celor care și-au adus aportul în formarea sa. A salutat de asemenea și pe credincioșii prezenți din Bixad și Valea lui Mihai, conduși de preoții lor parohi.

Cu ocazia aniversării Jubileului celor 225 de ani de la înființarea Seminarului, ne bucurăm nespus de mult că Sfânta Mamă Biserică ne-a „născut” încă un vrednic preot, care, după cum a fost precizat mai sus, este fiu al Seminarului nostru. Ca o încununare a întregului eveniment, în dimineața zilei de Luni, 13 noiembrie 2017, părintele Demian a oficiat prima sa Sfântă Liturghie în Capela Seminarului în care s-a format în decursul celor 6 ani, alături de un sobor de preoți, la Sfânta Liturghie fiind prezenți și seminariștii. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele rector Anton Cioba i-a mulțumit noului păstor, adresându-i câteva cuvinte și oferindu-i medalia jubiliară a seminarului și un Liturghier, ca semn de aducere aminte când va celebra Sfintele Slujbe, de comunitatea seminarului în care s-a format. Mai apoi, pr. Mirel a oferit încă o dată binecuvântarea de nou preot celor prezenți la Sfânta Liturghie, oferindu-ne un mic simbol care să ne aducă aminte de acest eveniment special din viața dânsului – o iconiță cu chipul Mântuitorului.

Cristian Ciulea, anul II

via SeminarOradea.ro