Cele șapte portrete ale episcopilor greco-catolici, beatificați de Papa Francisc la 2 iunie 2019, realizate de artistul plastic Ștefan Popa Popa’s, au fost donate cu titlu gratuit de către Dl. economist Ludoșean Gheorghe din Deva ca proprietar, Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, reprezentată prin Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop Eparhial de Lugoj. Cele șapte lucrări – obiecte de artă, redau chipurile lui Valeriu Traian Frențiu (1875-1952), Iuliu Hossu (1885-1970), Alexandru Rusu (1884-1963), Ioan Bălan (1880-1959), Ioan Suciu (1907-1953), Vasile Aftenie (1899-1950) și Tit Liviu Chinezu (1904-1955).

Cele șapte tablouri au sosit la Palatul Episcopal în ziua de 4 martie 2021 unde, în Capela Episcopiei, au fost expuse provizoriu şi prezentate celor prezenți, de istoricii prof. dr. Dorin Petresc, prof. univ. dr. Sigismund Duma, și de dl economist. Ludoșean Gheorghe din Deva.

Preasfințitul Alexandru a mulțumit în mod deosebit donatorului, pentru dorința de a oferi Episcopiei de Lugoj aceste lucrări deosebit de valoroase din punct de vedere artistic și spiritual. Pentru noi este o onoare să avem astfel de lucrări. Este un prilej de a ne aminti mereu că suntem datori să urmăm modelul de credință al episcopilor martiri, uciși din ură față de credința greco-catolică în timpul regimului comunist – a amintit Preasfințitul Alexandru.

***

După ce, aceste tablouri au fost prezentate Sfântului Părinte Papa Francisc, la Blaj, pe „Câmpia Libertății”, la 2 iunie 2019, cele șapte tablouri-icoană și-au urmat pelerinajul spiritual în mijlocul comunităților din Deva, Hațeg, Oradea, Sighetul Marmației, Săcărâmb, Orăștie, Silvașu de Jos, etc.

Reamintim că lucrările au fost expuse şi în Catedrala Lugojului în perioada 21 septembrie – 6 octombrie 2019.

Autorul portretelor, Ștefan Popa Popa’s, s-a născut în Caransebeș, într-o familie cu tradiții episcopale. Cu o carieră prodigioasă, care a depășit de mult granițele țării, Ștefan Popa a devenit cel mai rapid caricaturist din lume, doborând recordul mondial în realizarea celor mai multe caricaturi în zece zile și zece nopți (în total 2.772 de portrete).

Biroul Eparhial de Presă