Între 20 și 25 februarie 2023, seminariștii de la Seminarul Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, împreună cu formatorii și profesorii Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, au avut bucuria de a merge în Țara Sfântă, pentru a călca pe urmele Mântuitorului nostru Isus Hristos. Am fost însoțiți de Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic al Eparhiei de Oradea, avându-l ca ghid pe Părintele Arhidiacon Leon Cosma.
În dimineața zilei de 20 februarie, am celebrat Sfânta Liturghie în capela Seminarului din Oradea și am plecat către aeroportul din Debrețin, de unde am pornit către Tel Aviv în jurul orei 10 dimineața. Ajunși la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, am pornit către primul nostru punct din acest sfânt pelerinaj, Zidul de Vest sau „Zidul Plângerii”, un loc special de rugăciune pentru evrei, fiind singurul element care a rămas din fundația Templului, după distrugerea acestuia de către romani în anul 70 d.Hr.
Am fost cazați în Betleem, orașul în care se spune că „în fiecare zi este Crăciunul”, căci acela este locul în care s-a născut Mesia. A doua zi, am pornit spre nord, către Galileea. Prima oprire a fost în Capernaum, orașul în care Isus și-a desfășurat cea mai mare parte a misiunii sale publice. Astăzi se văd ruinele a ceea ce a fost cândva înfloritorul Capernaum, aflat într-o zonă înverzită, fertilă, pe țărmul Mării Galileei. Acolo am celebrat Sfânta Liturghie în Biserica construită deasupra casei soacrei Sfântului Petru.
După această vizită ne-am îndreptat către Tabga, locul în care, conform tradiției, au avut loc înmulțirea pâinilor și a peștilor, pescuirea minunată și reafirmarea Primatului lui Petru. Apoi, către finalul zilei, am ajuns pe Muntele Fericirilor, locul în care Mântuitorul a rostit cele opt „Fericiri” și Predica de pe Munte. Am avut marea bucurie de a putea cânta Fericirile în Biserica aflată în acest loc și de a ne ruga Domnului să ne dea harul de a trăi în viețile noastre aceste învățături. La finalul zilei, Părintele Arhidiacon Leon și Părintele Rector Anton Cioba ne-au pregătit o surpriză: o călătorie cu barca pe Marea Galileei.
În a treia zi de pelerinaj am pornit către Muntele Tabor, acel loc unde a avut loc Schimbarea la Față a Domnului Isus. După aceasta, am mers la Nazaret, unde Sfânta Fecioară Maria a primit vestea că va naște un Fiu și unde Isus Hristos a crescut. Am avut plăcerea să celebrăm Sfânta Liturghie în Biserica aflată pe locul casei Sfântului Iosif, a Sfintei Familii. După Sfânta Liturghie am vizitat Bazilica din apropiere, sub care se află locul în care Sfânta Fecioară a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea Întrupării în sânul ei a Fiului lui Dumnezeu: et verbum caro factum est. Biserica cuprinde o colecție impresionată de icoane, provenite din diferite părți ale lumii, având ca temă comună maternitatea Sfintei Fecioarei Maria. Am încheiat ziua printr-o vizită în Cana Galileei, locul prefacerii apei în vin.
În ziua a patra, ne-am îndreptat către Ierusalim. Pentru început, am urcat pe Muntele Templului, pe care în trecut se afla Templul și pe care astăzi se află Moscheea al-Haram al-Sharif sau „Domul Stâncii”. Ne-am îndreptat apoi către „Via Dolorosa”, calea pe care Mântuitorul Isus Hristos și-a purtat crucea. Am urmat, rugându-ne „Calea Crucii”, acest traseu al pătimirii Mântuitorului, ajungând în cele din urmă la Biserica „Sfântului Mormânt”, care conține mormântul (gol!) al Mântuitorului, piatra în care a fost înfiptă Crucea pe Golgota și cea pe care a fost depus trupul lui Isus pentru a fi înveșmântat în giulgiu. În încheiere, am vizitat Muntele Sionului și mormântul Regelui David.
În ziua a 5-a de pelerinaj am mers în Betania, locul în care Mântuitorul Isus Hristos l-a înviat pe prietenul său Lazăr. Am vizitat mormântul lui Lazăr și ne-am rugat pentru toți cei adormiți întru Domnul. Apoi ne-am deplasat către râul Iordan, locul botezului lui Isus, unde ne-am reînnoit făgăduințele în apele sfinte. În continuare, am mers către Muntele Ispitirii, în care Isus a fost ispitit de diavol. Sfânta Liturghie din această zi a fost celebrată pe Muntele Măslinilor. După Sfânta Liturghie am vizitat Grădina Ghetsimani și Mormântul Maicii Domnului, aflat în apropiere.
În ultima zi de pelerinaj am celebrat Sfânta Liturghie la Mănăstirea greco-catolică Emanuele din Betleem, unde, printre măicuțele de origine franceză se află și Sr. Ana Maria de la Cluj Napoca. Am vizitat Câmpul Păstorilor și Grota Nașterii din Betleem. În cele din urmă, mergând către aeroport, am poposit și la Jaffa, portul antic încărcat de istorie și prezență artistică modernă.
A fost un pelerinaj care ne-a încălzit inimile și pentru care îi mulțumim în primul rând bunului Dumnezeu, iar apoi Preasfințitului Virgil și întregii comunități a Seminarului și a Facultății de Teologie pentru bunăvoință și organizare. Cuvintele ghidului nostru răsună deja ca un laitmotiv: „În Țara Sfântă nu mergi când vrei tu, ci doar când ești chemat. Iar după ce te întorci, Țara Sfântă îți rămâne în inimă și te va chema înapoi!”
Redacția Seminarium Varadiensis
Sursa: egco.ro