De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, 15 august 2018, la sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş a avut loc pelerinajul de vară.

Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat la sosire cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Iulian Hasciar, parohul locului.

Alături de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Gherghel Petrișor-Adrian, paroh la Zorlențu Mare şi pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Răspunsurile au fost date de tânărul teolog Alexe Lucian Vasile, originar din Reghin.

În cuvântul de învățătură, Prea Sfinţitul Alexandru a spus că într-o lume în care apar tot felul de știri, cea mai mare veste pe care au primit-o oamenii a fost cea a „Bunei Vestiri”, atunci când îngerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu în Nazaret la o fecioară logodită cu un bărbat pe nume Iosif din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. „ … Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei; …  Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Isus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său …” (Lc. 1, 24-38).Acest lucru îl mărturisim și noi ca dogmă de credință : „Care pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire s-a coborât din ceruri. S-a întrupat de la Spiritul Sfânt, din Maria Fecioara şi s-a făcut om”.

„Am venit la Scăiuş” a spus PS Alexandru „să o cinstim pe Maica lui Dumnezeu şi Maica noastră, să oferim Maicii Domnului rugăciunile si toate jertfele noastre prin care noi ne arătam atașamentul faţă de Ea. Pe Maica Domnului o laudă îngerii din ceruri, apostolii, credincioșii, de aceea şi noi pământenii o cinstim pe Prea curata Fecioară Maria şi o slăvim chiar şi în această zi de sărbătoare. Ne unim în rugăciune cu toţi pelerinii din centrele mariane de pelerinaj internaţionale şi naţionale: Lourdes, Fatima, Medjugorje, Radna, Cacica”

P.S Alexandru a mulţumit preoţilor şi pelerinilor prezenţi. A mulţumit tânărului teolog care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian Hasciar şi credincioşilor locali, care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

Pr. paroh Iulian a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din împrejurimi.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Alexandru împreună cu preoții concelebranți și credincioșii prezenți au rostit în fața icoanei făcătoare de minuni rugăciunea de Consfinţire a Prea Curatei Fecioare Maria.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

Reamintim că pelerinaje la Sanctuarul marian de la Scăiuş se organizează permanent, în special la sărbătorile Maicii Domnului de peste an (25 martie, 15 august, 8 septembrie, 21 noiembrie) şi în jurul datei de 30 septembrie la prima lăcrimare a Maicii Domnului (1934)

Următorul pelerinaj la sanctuarul Maria Scăiuş va avea loc pe 8 septembrie a.c.

Biroul de presă eparhial
Foto: Bogdan Mihele