Credincioşi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, Eparhiei de Oradea și Eparhiei de Maramureș s-au reunit în acest an la 30 septembrie 2017, cu prilejul pelerinajului de toamnă la sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a comemora semnul plăcut al lăcrimarii icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în urmă cu 83 de ani, la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934.

Aniversarea din acest an a început în seara zilei de vineri, 29 septembrie, de la orele 20:00 cu o „Noapte de veghe” în care s-a oficiat Sfânta Liturghie, Paraclisul, Sfântul Rozar, Taina Sfântului Maslu, Adorație Euharistică cu meditații ținute de Rvs. Pr. Emil Ghiurca, paroh la Ștei, Eparhia de Oradea, program care a ținut până în dimineața zilei de 30 septembrie.

Sărbătoarea lăcrimării icoanei din 30 septembrie a început cu o procesiune în jurul bisericii, iar apoi Sfântul Rozar de la orele 10:00 și a continuat Sfânta Liturghie de la orele 10:30.

Sfânta Liturghie s-a celebrat pe esplanada din faţa bisericii, au concelebrat 10 preoţi din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor, spre venerare.

Sfânta liturghie a fost pontificată de parohul locului Rvs. Pr. Iulian Hasciar, iar cuvântul de învățătură a fost ţinut de Rvs. Pr. Flavius Jurca, protopop de Sarmisegetuza.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a rostit rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

Biroul de presă eparhial

Pr.Gherghel Petrisor

Foto: Mihele Bogdan

Galerie de imagini Flickr