Credincioși greco-catolici, ortodocși şi romano-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, a Eparhiei de Oradea și Eparhiei de Maramureș și din alte eparhii, s-au reunit în acest an la 25 septembrie 2021, cu prilejul pelerinajului de toamnă la Sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuș. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuș este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în anul 1934, la 30 septembrie și respectiv 15 octombrie.

Pelerinajul la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş din acest an, a adus împreună credincioşi din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad. Drumul la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului l-au făcut şi credincioşii din Sântandrei (Eparhia de Oradea) şi Satu Mare.

La sosire, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către rvs. pr. ic. stavr. Iulian Hasciar, parohul locului. Credincioşii au oferit buchete de flori celor doi ierarhi.

Întregul program religios s-a desfăşurat pe esplanada din faţa bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar, care a fost recitat cu evlavie de femeile grupul de rugăciune. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi a fost expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor spre venerare.

Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian și Ioan Călin Bot, au concelebrat 8 preoţi din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Alexandru a prezentat pelerinilor câteva motive pentru care Maica Domnului este cinstită în acest loc de pelerinaj de la Scăiuş. A făcut un rezumat al istoriei acestei parohii şi a amintit despre lăcrimarea Icoanei la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934. „Pentru noi, – a spus Preasfinţitul Alexandru, – este un dar al lui Dumnezeu, un semn al providenței, lăcrimarea acestei icoane”.

„Maica Domnului” a spus în continuare PS Alexandru, „se roagă permanent pentru noi; chiar şi atunci când cădem în păcat Ea se roagă pentru mântuirea noastră a tuturor. Noi o rugăm de fiecare dată prin intermediul rugăciunii „Născătoare de Dumnezeu”, ca Ea să se roage pentru noi păcătoşii acum şi în ora morţii noastre”. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că textul rugăciunii nu are un aspect individual şi vrea să arate că toţi suntem ca o familie care, – indiferent de confesiune, etnie, de cât de sfinţi sau păcătoşi am fi, – mergem împreună şi îi cerem Maicii Domnului să se roage pentru noi păcătoşii ca să ne mântuim cu toţii pentru că acesta e scopul vieții noastre: mântuirea sufletelor.

Preasfinţitul Alexandru a mulţumit preoţilor şi pelerinilor care au venit din diferite zone ale ţării pentru a ne ruga împreună. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian Hasciar şi credincioşilor locali, care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

În încheiere, Preasfinţitul Alexandru a dorit să reamintească pelerinilor de frumoasa şi istorica zi de 27 septembrie 2014 când a avut loc solemnitatea sfinţirii acestui sanctuar marian de către Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, însoţit de Excelenţa Sa Petru Gherghel, Episcop al Iaşilor şi de Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

Părintele paroh Iulian a mulţumit Preasfinţitului Alexandru şi Preasfinţitului Ioan pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor.

După Sfânta Liturghie s-a rostit, în faţa icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria şi s-au cântat cântece mariane.

A consemnat: Ipod. Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept