Cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş s-a ţinut tradiţionalul pelerinaj de vară.

La sosire, Preasfinția Sa Alexandru Mesian Episcop eparhial de Lugoj și Preasfinția Sa Călin Ioan Bot Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către rvs. pr. ic. stavr. Iulian Hasciar, parohul locului. Tinerii au oferit buchete de flori celor doi ierarhi.

Întregul program religios s-a desfăşurat pe esplanada din faţa bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi a fost expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor spre venerare.

Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian și Călin Ioan Bot, au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Silviu Bindea, protopop de Orăștie, pr. Dorin Szilvester, paroh la Bărbăteni, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ, pr Inocenţiu Lung, paroh la Coştei, pr. Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa și pr. Iulian Hașciar, parohul locului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre Maica Domnului în special despre mutarea ei cu sufletul şi cu trupul la ceruri.

„Pe Maria o cinstim” a spus PS Alexandru „pentru că ea este Mama lui Isus, Fiul lui Dumnezeu. Maria este acea femeie din Nazaret, zămislită fără păcatul strămoșesc şi apoi lipsită de orice păcat. A fost unica creatură muritoare asupra căreia satana nu a putut să-şi exercite întunecoasa-i stăpânire. Numai Maria a repurtat un triumf deplin asupra păcatului şi a morţii, de aceea la capătul vieţii ei drept încoronare supremă a prerogativelor şi a sfinţeniei sale, ea a fost ferită de stricăciunea mormântului. A fost mutată cu sufletul şi cu trupul glorificat în gloria Cerului unde strălucește Doamnă şi Împărăteasă la dreapta Fiului Său”.

Prin maternitatea ei, Maria s-a învrednicit să aibă cea mai intimă legătură cu divinitatea; o astfel de intimitate cu Dumnezeu n-a avut-o şi nu o va putea avea nicio fiinţă umană, de aceea Dumnezeu a umplut-o de toată sfinţenia posibilă.

Îngerul Gavriil când îi aduce buna vestire i se adresează prin cuvintele: „Bucură-te Marie cea plină de har, Domnul este cu Tine” iar vara ei Elisabeta când Maria îi face vizită, exclamă: „Binecuvântată eşti tu între toate femeile şi binecuvântat este fructul pântecelui tău. De unde mie onoarea aceasta ca Mama Domnului să vină la mine?” spune Elisabeta şi o numeşte Mama Domnului. Iar Maria luminată de Spiritul Sfânt intonează acel imn de adoraţie şi mulţumire către Dumnezeu zicând: „Magnificat anima mea Dominum – Măreşte suflete al meu pe Domnul şi s-a bucurat spiritul meu de Dumnezeu mântuitorul meu”.

„Da, iubiţi credincioşi” – a continuat Preasfinţia Sa – „lucruri mari i-a făcut cel Atotputernic şi sfânt, Mariei. A făcut-o Maică a Sa. A făcut-o din servă, împărăteasă. Se cuvenea oare ca trupul acestei creaturi alese, acestui chivot, acestui potir aurit a lui Dumnezeu a Mariei, a mamei lui Dumnezeu – se cuvenea oare să rămână în mormânt până la Judecata din urmă? Nu, iubiţi credincioşi!”

„Maria este semn şi adeverinţă că moartea nu este ultimul cuvânt al istoriei şi a vieţii noastre. Nu moartea e ultimul cuvânt ci viaţa, pentru că moartea este numai punctul de trecere. Maria ridicată la cer ne îndeamnă să privim şi noi la cer. Şi noi suntem chemaţi la slava cerească. Fără cinstirea Mariei, religia noastră aşa cum vedem, ar fi incompletă”, a spus PS Alexandru care a încheiat cu câteva versuri din bine-cunoscuta poezie „Rugăciune” a lui Mihai Eminescu.

Preasfinţia Sa a mulţumit preoţilor şi pelerinilor prezenţi. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian Hasciar şi credincioşilor locali care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

Părintele paroh Iulian a mulţumit celor doi episcopi pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din: Valea Jiului (Bărbăteni), din jud. Hunedoara de la Orăştie, Reşiţa, Coştei, Balinţ, Lugoj, Timișoara, etc. În ciuda caniculei, putem spune că a fost o participare numeroasă.

După Sfânta Liturghie s-a rostit, în faţa icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria şi s-au cântat cântece mariane.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

A consemnat: Ipod. Raimondo-Mario Rupp