Cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului” la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş a avut loc tradiţionalul pelerinaj de vară.

La sosire, Preasfințitul Ioan, Episcop de Lugoj a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Pr. Inocenţiu Lung, Protopop de Lugoj şi de către părintele ic. stavr. Iulian Ilie Hasciar, parohul locului. Tinerii au oferit ierarhului buchete de flori.

Întregul program religios s-a desfăşurat pe esplanada din faţa bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi a fost expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor spre venerare.

Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de episcop au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, alături de 20 de preoţi din mai multe protopopiate ale Eparhiei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na. Cora Iacobescu.

Tema Cuvântului de învăţătură a episcopului a fost: „Corpul în creștinism și destinul acestuia”.

«Preacuratul corp al Mariei, „Templu” în care s-a sălășluit trupește Fiul lui Dumnezeu – „Sfântul care se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1,35) –, preacuratul corp al Mariei neprihănit zămislită nu s-a descompus și nu a apus în mormânt. Transfigurat prin lucrarea lui Dumnezeu participă la slava cerească a Fiului Său Isus în mod asemănător trupului Fiului Său, având caracteristici îngerești. Prin zămislirea neprihănită a Mariei în sânul mamei sale Ana, prin contribuția ei la lucrarea lui Dumnezeu, prin participarea la misiunea lui Isus până sub cruce, participare vie, concretă și unită mai presus de înțelegerea noastră, prin puterea și lucrarea lui Dumnezeu la care „Nimic nu este cu neputință” (cf. Luca 18,27), corpul Mariei Mama lui Isus a fost făcut compatibil cu lumea în care a plecat Fiul Său Isus» a spus ierarhul.

Preasfinţia Sa a mulţumit preoţilor şi pelerinilor prezenţi. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian şi credincioşilor locali care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

La finalul Sfintei Liturghii, episcopul i-a oferit pr. paroh Iulian Ilie Hasciar o cruce pectorală în semn de recunoştinţă şi apreciere. În continuare pr. Inocenţiu, Protopopul de Lugoj a dat citire Decretului de numire ca protosincel – Vicar General, Donec aliter provideatur (până la noi dispoziții), a Monseniorul Angelo-Narcis Pop.

Părintele paroh Iulian a mulţumit episcopului pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din mai multe judeţe.

După Sfânta Liturghie s-a rostit, în faţa icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria şi s-au cântat cântece mariane.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept