Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, într-o zi superbă și călduroasă de toamnă, Reuniunile Mariane clujene am făcut un pelerinaj la Cărbunari-Blaj. În autobuzul închiriat de cei 46 de marianiști, am avut surpriza de a-l avea alături de pr. Florin Pop, asistent spiritualul al Reuniunii Mariane eparhiale, și pe Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, care, de altfel, ne-a propus acest pelerinaj.

Am început cu rugăciunea de dimineață condusă de Preasfinția sa și câteva cântece mariane. Pr. Florin ne-a prezentat Blajul, importanța sa istorică, culturală și amprenta lăsată de Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. PS Florentin a adus o mulțime de completări și ne-a fost un ghid desăvârșit. Fără să băgăm de seamă, am zburat pe autostradă și pe nesimțite am ajuns la Blaj. Ne-am oprit să îl admirăm de pe deal, de unde a admirat și marele nostru poet național, Mihai Eminescu „Mica Romă”, marcată de frumoasa catedrală Sfânta Treime, ce tronează în mijlocul ei. Este Catedrala cu cel mai mare iconostas din Europa. În dreapta și în stânga iconostasului își dorm somnul de veci Episcopul Inocențiu Micu-Klein, vizionarul care s-a luptat nu doar pentru Biserica noastră dar și pentru emanciparea și drepturile românilor din Transilvania ocupată de Imperiul Austro-Ungar și Cardinalul Alexandru Todea, care ne-a condus în momentele revenirii la viață a Bisericii noastre.

În fața Catedralei ne-au întâmpinat asistentul spiritual și președinta Reuniunii Mariane pe țară, pr. Vicar Ioan Fărcaș și d-na Angela Groza, gazdele noastre, care s-au întrecut pe sine prin ospitalitate toată ziua. Am vizitat împreună Câmpia Libertății, unde românii, conștienți de mult de unitatea lor națională pe teritoriul larg al viitoarei Românii Mari, au strigat încă din 1848: „vrem să ne unim cu țara!” Prin grija primăriei, câmpia a fost amenajată din fonduri europene iar mulțimea personalităților din sculpturile prezente și încărcătura istorică a acestui loc ne-a umplut pieptul de aerul de „libertate” pe care l-a păstrat pentru vecie.

Ne-am îndreptat spre Catedrală unde PS Florentin, pr. Vicar Ioan Fărcaș și pr. Florin Pop au concelebrat Sfânta Liturghie în prezența Reuniunilor Mariane reunite din Cluj-Napoca și Blaj. Au fost momente înălțătoare. Marianiștii blăjeni ne-au servit apoi cu prăjituri și băuturi, bucurându-ne de revedere. PF Cardinal Lucian Mureșan ne-a întâmpinat în curtea Mitropoliei cu binecuvântarea arhierească. I-am înmânat darul nostru, o icoană și flori, cu promisiunea să îl avem mereu în rugăciunile noastre. Încântarea noastră a fost însoțită de bucuria Înaltului prelat care ne-a binecuvântat și la plecare ne-a însoțit până la poartă, către autocar. A urmat o masă de neuitat, atât pentru noi cât și pentru blăjeni.

În cele din urmă ne-am îndreptat spre Cărbunari, la Sanctuarul Fecioara Săracilor. Ne-am reamintit cuvintele Preasfințitului Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care ne spunea anul trecut la Blaj: „Sărăcia acestei lumi este lipsa de Dumnezeu. Vocația Reuniunii Mariane este să însoțească Biserica cu rugăciunea”. Iată-ne aici, însoțiți cu grijă părintească de Episcopul nostru, aflați cu adevărat sub mantia Sfintei Fecioare, urcând cu rozarul în mână, „arma” noastră, prin păduricea înmiresmată, rugându-ne pentru Biserică, țară, pentru conducătorii lor, pentru sufletele din Purgatoriu din familiile noastre, din Reuniunea Mariană, pentru convertire. Ajunși la Sanctuar, împărțiți în patru grupuri, am ascultat pasajele din Biblie propuse de PSS Florentin: Lc 1,38, Lc 1,45, Lc 2,49 și Lc 2,51, pe care le-am analizat privind la 1) calitățile Sfintei Fecioare, 2) calitățile mele și 3) calitățile Reuniunii Mariane.

Noi, cei din grupa 4, am avut: „Apoi s-a coborât împreună cu ei, a venit la Nazaret… Mama Sa păstra toate cuvintele acestea în inima ei” (Lc 2,51). Am răspuns după cum urmează: 1) umilință (smerenie), iubire necondiționată, bunătate, blândețe, ascultare, cumpătare, abandonare voinței lui Dumnezeu, credință, încredere, fidelitate, conlucrare la mântuirea noastră (co-mântuitoare); 2) să ne străduim să avem umilința și ascultarea Mamei noastre, mai ales față de ierarhii și superiorii noștri; 3) în Reuniunea Mariană să ne străduim să avem mai multă umilință și ascultare, încredere, iubire, să devenim modele vii în familie, în societate, la serviciu, în Biserică, imitând virtuțile Sfintei Fecioare: umilința, ascultarea, răbdarea, cumpătarea, blândețea, bunătatea. Cea mai tânără dintre noi ne-a propus să avem bucuria Sfintei Fecioare, pe care să o luăm zilnic din Sfânta Euharistie și să o ducem cu noi în lume.

S-a citit la final Magnificat: „Mărește sufletul meu pe Domnul, și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui. Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El. Făcut-a tărie cu brațul Său, risipit-a pe cei mândri în cugetul inimii lor. Coborât-a pe cei puternici de pe tronuri și a înălțat pe cei smeriți, pe cei flămânzi i-a umplut de bunătăți și pe cei bogați i-a scos afară deșerți. Luat-a pe Israel, sluga Său, ca să își aducă aminte de mila Sa, precum a grăit către părinții noștri, lui Avraam și seminției lui, în veac” (Lc, 1, 46-55).

A urmat vizita capelei pe grupuri, fiecare am cântat un cântec marian. Noi, grupul 4, am cântat: „Tu ce sfântă ești”, admirând minunata frescă. Când soarele a apus, eram deja în autocar. Ne-am despărțit de gazdele noastre atât de ospitaliere și de PS Florentin, căruia i-am mulțumit că a rămas cu noi toată ziua și pentru binecuvântările sale, pentru cele primite prin intermediul său de la Preacurata Fecioară Maria și ne-am întors la Cluj. Am meditat în tăcere și rugăciune personală momentele de mare har trăite împreună și așteptăm să ne revedem în următorul pelerinaj.

Cu blândul Isus să ne binecuvânteze Fecioara de sus!

Monica Culea,

președinta Reuniunii Mariane a Eparhiei de Cluj-Gherla