În data de 21 octombrie 2017, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în localitatea Bocsig (Jud. Arad). Este a noua vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate.
Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată care a purtat Rănile Domnului între anii 1931-1939. Reamintim faptul că în prezent procesul de beatificare se află în faza a doua, cea romană.
Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: Sfânta Liturghie, întâlnirea grupurilor şi a asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj cu ocazia „Zilelor Acţiunii Catolice 2017” şi oficierea Parastasului la mormântul Servei lui Dumnezeu Rafila Găluţ.
Anul acesta au participat, pe lângă asociaţiile laicale eparhiale, Consiliul național general al românilor uniți AGRU, credincioşi din mai multe protopopiate ale Eparhiei de Lugoj, dar şi grupuri numeroase de pelerini din Reuniunile Mariane Oradea, jud. Sălaj, etc.
Au fost prezente și oficialitățile locale, județene și centrale, împreună cu Ministrul Apărării Mihai Fifor.
La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. paroh Gheorghe Tomoioagă şi de alţi preoţi, dar și de reprezentanții Primăriei Bocsig. Copiii i-au oferit Ierarhului buchete de flori.
Programul a început cu rugăciunea sfântului Rozar, apoi a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfinţia Sa, au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general; pr. Radu Vorindan, protopopul Aradului; pr. dr. Viorel Codrea, Asistent Spiritual ASTRU Eparhial Lugoj; precum şi preoţi din protopopiatele Timișoara, Oravița, Chişineu-Criş şi Arad. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul protopopiatului de Arad.
În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru s-a referit mai întâi la textul Evangheliei zilei, cea a vindecării slugii sutaşului. Apoi, Prea Sfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea spirituală a Bocsigului ca şi loc de adâncă trăire creştină, amintind figura fecioarei stigmatizate Rafila Găluţ care în scurta ei viaţă de 29 de ani a fost un model de comuniune cu Dumnezeu prin trăire euharistică şi practicarea devoţiunilor (Sfântul Rozar, Calea Crucii) precum şi prin apostolatul laic. Prea Sfinţia Sa a subliniat importanţa procesului de beatificare al servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. P.S. Alexandru a mulţumit pr. paroh Gheorghe Tomoioagă, autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul acordat comunităţii din Bocsig şi pentru participarea la serviciile religioase organizate în această zi.
Pr. paroh Gheorghe Tomoioagă a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru grija părintească de care a dat dovadă întotdeauna faţă de comunitatea din Bocsig. A mulţumit autorităţilor locale, consilierilor judeţeni, domnului ministru, pentru buna colaborare şi sprijinul acordat comunităţii parohiale.
După Sfânta Liturghie, PS. Alexandru a primit din partea Consiliului local al primăriei din Bocsig titlul de cetățean de onoare pentru implicarea activă în promovarea comunei Bocsig, prin publicarea cărții „Rafila Găluț, fecioara stigmatizată de la Bocsig” și pentru activitățile desfășurate pentru dezvoltarea spirituală a comunității locale. Apoi a urmat o procesiune de la biserica parohială până la cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă. La mormântul Rafilei Găluţ s-a oficiat un Parastas pentru sufletul ei şi pentru toți cei înmormântaţi în acel cimitir.
Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă a invitat pe toţi credincioşii la căminul cultural unde s-a oferit o agapă frăţească organizată de comunitatea din Bocsig.
Biroul de presă eparhial – Pr. Gherghel Petrișor