20 de pelerini din Reuniunea Mariană a parohiei „Coborârea Spiritului Sfânt” din Cluj-Napoca, împreună cu asistentul spiritual, pr. paroh Ovidiu Lăpuște, am vizitat sâmbătă, 10 iunie 2023, mănăstirea Congregației Inimii Neprihănite din Odorheiul Secuiesc. Ne-am simțit oaspeți așteptați cu drag, întâmpinați de sora Emilia și mai mulți copii între 7 și 10 ani, cu desene pe care au scris „Bine ați venit!” Prima vizită a fost la capelă unde, după câteva rugăciuni, sora Emilia ne-a vorbit de această minunată „casă”. Sora Emilia este model un de iubire și credință. Este o mamă. A studiat la Milano 4 ani asistență medicală, Teologia 6 ani, Asistență socială la București 4 ani. Are grijă de copii orfani sau cu probleme, din 1997, de 25 de ani, la Casa Sfântul Iosif din Odorheiul Secuiesc, împreună cu alte 9 călugărițe. Copiii merg la Liceul Marin Preda din apropiere, singurul în limba română pe o rază de 50 km, unde multe dintre călugărițe predau la 390 elevi, dintre care aproape jumătate sunt de la mănăstire.

Secretul Casei Sf. Iosif, „Raiul pe pământ” cum o numește sora, este sora Ionela, plecată la Domnul acum 5 ani. A fost închisă 10 ani în 16 închisori. Ea a înființat Congregația Inimii Neprihănite, în care sora Emilia a intrat acum 40 de ani, în 1983, când Biserica Greco-Catolică trăia în „catacombe”. Iubirea, scrisorile către Preasfânta Fecioară și Adorația perpetuă stau la baza funcționării casei. Sora Ionela a cerut: „Doamne, dă-mi o casă”. După revoluție, în 1997, un bancher elvețian i-a oferit o casă cu 200 camere, situată pe un teren de 10000 m2. Anual, pentru masa celor peste 170 de copii, se folosesc 8 tone de cartofi, 5 tone de mere, 1600 borcane cu zacuscă, o tonă prune, o tonă varză, ne spune sora Emilia. Gazul, acum iarna, este 20000 euro, curentul 6000 euro – totul din donații.

Când s-a plâns sorei Ionela de greutăți, aceasta le-a învățat să scrie scrisori Sfintei Fecioare, spunându-le: 1) Să crezi că Maica Domnului este directoarea; 2) Să abandonezi lui Dumnezeu fiecare secundă; 3) În fiecare suflet, copil sau om, să vezi 3 lucruri bune. Pentru restul te rogi. Oamenii nu pot fi schimbați de oameni, numai de Dumnezeu; 4) Facturile să le puneți pe altar și rugați-vă cu copiii. Copiilor le spune mereu să ierte și să iubească: „Mama ta este cea mai bună din lume!” Programul casei începe la orele 5,30-6. La ora 6 este Sfânta Liturghie, la ora 8 școala. Când revin copiii este masa, pauză, iar de la ora 15 la 18 studiu. La ora 16,30 au o gustare, la ora 18 rugăciune, cina, rugăciunea de seară. Sora se ocupă de probleme după ora 21,30. „Timp pentru mine? Cu Isus”. Nu este televizor în casă, telefon au copiii de la clasele mari, cât le trebuie pentru școală. Copiii ajută, se gospodăresc singuri. Există un regulament de ordine interioară. Pedepsele? Sunt trimiși în capelă să ceară iertare lui Isus. „Stați până simțiți că Isus v-a iertat!” Unii stau câteva minute, alții 30 minute… Iubire, iertare, luat de la capăt! În fiecare zi e un miracol! Cuvinte de aur? „Mulțumesc”, „Te rog frumos”, „Iartă-mă”, „Te iubesc”!

Am vizitat ateliere de ceramică unde ne-am ales amintiri prețioase din ceramică cu flori și inscripția „Dumnezeu este Iubire!”, am vizitat încăperile unde se juca șah, se făcea fitness, sala de gimnastică unde se ține și „discotecă”, sala de conferințe și spectacole, muzeul cu amintiri și obiecte de preț, fotografii, costume populare vechi, sala de mese, sala de protocol unde ne-am scris numele și am fost răsfățați cu atenții și cărți. Noi am dus bani, alimente și detergenți, și de la persoane care nu au putut veni, dintre care unele donează chiar lunar pentru Casa Sf. Iosif. Ne-am întors mai buni, mai modești, cu lacrimi de prețuire, de uimire, de iubire, de recunoștință față de Bunul Dumnezeu și Preacurata noastră Mamă care mijlocește atâtea haruri pentru noi. Ajunși acasă am aflat că la Rozar surorile și copiii s-au rugat pentru noi cu iubire. Cu Blândul Isus să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Monica Culea