Biserica Greco-Catolică din România continuă să actualizeze îndemnurile Sfântului Părinte Papa Francisc transmise în cadrul Vizitei Apostolice din 2 iunie 2019. Grija și atenția față de persoanele care își trăiesc credința în periferiile sociale ale timpurilor noastre, sunt continuate prin acțiuni de îngrijire pastorală a comunității romilor din Blaj.

După ce duminică 13 iunie 2021, treisprezece copii au primit Prima Împărtășanie Solemnă în biserica lor parohială cu hramul Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Ioan Suciu, aceștia au dorit să transmită un mesaj caracteristic, plin de viață și culoare Sfântului Părinte. Astfel, cei mici au devenit ambasadori ai comunității din cartierul Barbu Lăutaru și au scris o „scrisoare” Papei.

În cadrul Audienței Generale din data de 16 iunie 2021, Episcopul auxiliar Cristian Crișan i-a încredințat Sfântului Părinte mesajul copiilor din Blaj. Papa Francisc a primit cu bucurie scrisoarea însoțită de câteva fotografii realizate cu ocazia celebrării din 13 iunie. Răspunsul Pontifului Roman a fost prompt: a transmis copiilor, familiilor acestora și întregii comunități de romi din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj binecuvântarea apostolică, invocând belșug de haruri și reamintindu-le iubirea Domnului pentru ei.

Pastorația romilor – o activitate continuă la Blaj

Totodată, Sfântul Părinte a rememorat întâlnirea din „periferia periferiilor” reactualizând rugămintea adresată atunci: „ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-l asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (…); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce (…)”.

Pastorația romilor – o activitate continuă la Blaj

Tot astfel, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco – Catolice din România, l-a numit în data de 1 iulie 2021 ca vicar parohial al Parohiei Blaj III – Barbu Lăutaru pe Părintele Ciprian Ioan Suciu, vice-rectorul Seminarului Major „Bunavestire” din Blaj. Părintele Suciu, împreună cu Sora Luminița CMD și diaconul Rareș Vestemean, au pregătit copiii pentru Prima Împărtășanie Solemnă, implicându-se activ în comunitate înainte și după acest eveniment.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș