În tolba cu trăiri valoroase ce ne îmbogățesc viața, am așezat cu multă recunoștință și prețuire giuvaere ale zilelor petrecute împreună în aceste momente unice pentru Biserica Catolică de pe întreg mapamondul, lăsând fiecare petală a experiențelor să-și strălucească splendoarea.
Cu dăruire și entuziasm, Pr. Paul Popa de la Biroul Pastoral și profesor consilier școlar Ana Popa au făcut posibilă participarea unui grup de profesori de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” la Conferința Națională a Asociației Italiene a Profesorilor Catolici. Gestul nobil a fost întregit și de contribuția esențială a Prasfinției Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care ocrotește cu multă grijă bobocii de inițiative ce înfloresc și răspândesc miresme ale valorilor culturale și spirituale.
Deschiderea festivă a întâlnirii debutează cu o serie de discuții ancorate în realitatea actuală a evoluției școlii și subliniază importanța spiritualității, fiind chemați să participăm concret la viața Bisericii, să ne ascultăm reciproc, să țesem relații umane mai profunde, să construim punți. Împărtășirea în fraternitate a credinței este necesar să devină pentru noi principiul educațional pentru formarea umană, inclusiv a școlii.
Cu brațele deschise este salutată prezența în mijlocul participanților a Preasfințiilor Lor Virgil Bercea și László Böcskei. Preasfinția Sa, Virgil Bercea, adresează cuvinte pline de prețuire și încurajare tuturor cadrelor didactice prezente atât din întreaga Italie, cât și delegației din Oradea, șlefuind astfel fiecare diamant al credinței din noi, îndemnându-ne să ne continuăm misiunea primită cu multă încredere în Dumnezeu.
Prezența doamnei viceprimar de Oradea, Antonia Nica, model de stăruință în a răspândi binele, frumosul și onestitatea, a fost primită cu aplauze și bucurie de către întreaga comunitate. La finalul serii, am fost învăluiți de acordurile îngerești și vocile răsunătoare ale distinșilor artiști Andrei Tudor, George Miron și Ovidiu Lazăr, care ne-au încântat și destins prin carisma și șarmul lor.
Simțeam că ziua ce urmează va încolți în sufletele noastre intensitatea întâlnirii Sfântului Părinte în Audiența Generală, prinzând adânci rădăcini spirituale. Ca și creștini, suntem cu toții invitați să participăm la călătoria sinodală propusă de Papa Francisc. Obiectivul este tocmai acela de a merge împreună în credință și fraternitate, evitând dezbinarea și izolarea, privind spre viitor, în spirit de comuniune, participare și implicare.
După întâlnirea Sfântului Părinte Papa Francisc, cu ajutorul de preț al Preasfinției Sale Virgil Bercea, ne-am luat rămas bun de Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, îngenunchind și înălțând pe aripile rugăciunii un gând la catafalcul acestuia din Bazilica Sf. Petru din Vatican.
Înainte de celebrarea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Virgil Bercea ne-a împărtășit cu mult drag, din cunoștințele sale legate de locurile sfinte pe care le aveam în fața noastră.
Preasfințiile Lor Virgil Bercea și László Böcskei, precum și pr. Paul Popa au celebrat Sfânta Liturghie alături de secretarul de Stat al Vaticanului, Eminența Sa Pietro Parolin. Alături de membrii Asociației Italiene a Profesorilor Catolici ne-am lăsat pătrunși de Spiritul Sfânt. Secretarul episcopal, Eugen Ivuț, cu multă implicare și profesionalism, ca un artist desăvârșit, imortalizează de fiecare dată, vibrația emoției momentului și o transpune în amintiri prețioase.
Mănunchiul de flori al experiențelor spirituale se cerea îmbogățit de vizitele culturale. Așadar, ghidați cu multă răbdare și însoțiți de Pr. Paul Popa și profesor consilier școlar Ana Popa, pașii noștri un străbătut fabuloasele și pline de istorie cărări, dezvăluindu-ne din splendoarea și magnifica Roma, printre care putem menționa Colosseum, Forul Roman, Forul lui Traian cu Columna lui Traian, Phanteonul, Fontana di Trevi, Piața Navona, Piața Spaniei, Castelul Sant’Angelo, Scara Sfântă, bazilica St. Giovanni in Laterano, bazilica San Pietro in Vincoli, unde se află Moise – celebra sculptură a lui Michelangelo. Timpul de calitate petrecut aici, a fost încununat de cina festivă la care am participat alături de Preasfințiile Lor și de artiștii noștri români al căror cânt ne-a cuprins și pe noi și a răspândit voia bună.
Binecuvântați, mai bogați spiritual și cultural adresăm alese mulțumiri și gânduri celor care au oferit din strălucirea și generozitatea lor, dăruind din lumina propriei flăcări de iubire. Acesta este începutul unei frumoase țesături de relații cu semenii ce promite să crească în iubire, credință și fraternitate.
Prof. Patricia Capriș
Sursa: egco.ro