La invitația Pr. Prot. Micu Ceciliu Vasile, protopop de Hunedoara-Deva, Preasfințitul Ioan – Episcop de Lugoj, a participat sâmbătă 12 august 2023, la cea e-a VI – a ediție a simpozionului dedicat Protopopului Vasile Coloşi (1779-1814), la Săcărâmb.
Tema acestei ediţii a Simpozionului a fost: „75 de ani de la trecerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în catacombe (1948 – 2023)”.
Este cunoscut faptul că această parohie are un trecut foarte valoros atât pentru Biserica Română Unită cu Roma, cât şi pentru istoria poporului român. Pe aceste meleaguri a trăit la începutul secolului XIX, un distins om de cultură, Părintele Protopop Vasile Coloşi, care s-a afirmat ca autor principal al cunoscutului Lexicon de la Buda, apărut în 1825, primul dicţionar român-latin-german-maghiar, operă la care au lucrat şi Samuil Micu împreună cu Petru Maior. Astfel, prin acest lexicon, limba română a fost adusă la nivel de limbă europeană şi o dată cu lexiconul acesta, se întemeiează lexicografia în domeniul filologiei româneşti. Părintele Vasile Coloşi a fost şi paroh Săcărâmb între anii 1802-1814. În anul 1814 a trecut la cele veşnice, în etate de 35 de ani fiind înmormântat în Biserica Greco-Catolică din localitatea Săcărâmb.
Programul zilei a început cu rugăciunea „Calea Crucii”, pe drumurile Săcărâmbului, unde sunt marcate stațiunile aceste devoțiuni. La rugăciune au luat parte mai mulți preoți, precum și numeroși mireni de diverse confesiuni, în frunte cu episcopul eparhial de Lugoj. De amenajarea acestui drum al crucii s-a ocupat domnul profesor Alexandru Tokar.
A urmat oficierea unui parastas în memoria protopopului Vasile Coloşi şi a celorlalţi preoţi greco-catolici care au slujit la Săcărâmb.
Simpozionul a fost moderat de către istoricul Dorin Petresc. A început cu un moment artistic susținut de către actriţa Izabela Haşa, apoi a urmat de prezentarea Preasfințitului Ioan cu tema: „De ce este persecutat creștinismul?!”. În continuare au avut loc prezentarea Monseniorului Angelo Pop, citirea materialului transmis de Prof. Univ. Sigismund Duma, precum și prezentările d-lor: Dr. Dorin Petresc, a prof. Dr. Gheorghe Firczak şi pr. protopop Ceciliu Vasile Micu.
Nu au lipsit transmiterea mesajelor din partea autorităților publice centrale și locale, respectiv a d-lui subprefect – Lörincz Széll din partea Prefecturii Județului Hunedoara și a d-l Adrian Petru Cîmpian Primarul Comunei Certeju de Sus.
Sub îngrijirea d-lui Dorin Petresc, în cadrul acestei ediţii a Simpozionului au fost prezentate două microexpoziţii documentare: prima „In memoriam – Preasfinția Sa Episcopul Alexandru Mesian (1937-2023), la Săcărâmb”, iar a doua: „Experiența carcerală a unor Martiri și Mărturisitori greco-catolici români, reflectată în arhiva Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, colecția Fișe matricole de penitenciar”.
***
Parohia Săcărămb. Repere istorice
Primul preot care a slujt la Săcărâmb a fost Părintele Petru, începând cu anul 1733, iar ultimul a fost Părintele Mircea Iuliu Gavril Groza care a slujit între anii 1947-1948, astfel pe parcursul celor 215 ani (1733-1948), parohia greco-catolică din Săcărâmb, a fost administrată de 24 de preoţi, dintre care 11 protopopi. A reprezentat un centru al iluminismului.
În anul 1970, în noaptea nefastă de 13 spre 14 septembrie, în timpul unei furtuni, falnica biserică a fost lovită de un trăsnet.
În vara anului 2018, cu Binecuvântarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, de pie memorie, valorificându-se informațiile documentare, au fost identificate și descoperite mormântul și rămășițele pământești ale clericului iluminist Vasile Coloși, în incinta fostei Biserici greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului” din Săcărâmb, loc în care s-a reamenajat, ulterior, mormântul său memorial, ca loc de pelerinaj spiritual și cultural.
În acest fel, s-a conturat inițiativa promovării personalității cărturarului pr. Vasile Coloși, dar și a Săcărâmbului, prin organizarea, cu periodicitate anuală, a Simpozionului „Protopopul Vasile Coloși (1779-1814) de la Săcărâmb, un corifeu al «Școlii Ardelene»”.
Ediţia simpozionului ştiinţific din acest an „Protopopul Vasile Coloşi de la Săcărâmb, un corifeu al Şcolii Ardelene”, a fost organizată de Propopopiatul Hunedoara, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români”, Săcărâmb şi Composesoratul Săcărâmb, cu binecuvântarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, Primăria Comunei Certeju de Sus, jud. Hunedoara, în parteneriat cu Asociația Ecumenică a Cavalerilor Creștini Templieri „Sancta Cruce”.
Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro