În perioada 13-15 septembrie a.c., PS Ioan, episcop de Lugoj a participat la Paris, în calitate de Președinte al Comisiei pentru ecumenism și dialog inter-religios din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), la întâlnirea cu tema: Perspectivele relațiilor dintre Creștinism și Islam în Europa. Provocarea pe care o constituie construirea unei comunități religioase în dialog.
Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și găzduită de Conferința Episcopilor Catolici din Franța (CEF). Au participat reprezentanți ai Conferințelor episcopale catolice din 22 de țări, iar ca invitați: Rectorul Marii moschei din Paris – Chems-Eddine Mohamed Hafiz și Co-președintele uniunii Budiste din Franța – Lama Jigmé Thrinlé Gyatso.
În cadrul întâlnirii, specialiștii au abordat teme precum orizonturile dialogului între Creștinism și Islam, musulmanii în Franța și experiențele de dialog, tinerii musulmani în contextul european, învățământul musulman prin intermediul web în ambientul musulman și orientări privind evoluția experiențelor în Europa, precum și raportul privind experiența de dialog inter-religios cu comunități ne-musulmane, cum ar fi Budiștii în contextul european/francez.
Unul dintre avantajele şi deopotrivă harurile de a fi parte integrantă a Bisericii Catolice este resursa universalității. Această resursă oferă posibilitatea de a beneficia și de a oferi experiența diferitelor biserici particulare în cadrul unicei biserici mondiale, iar în cazul de față europeană.
Un subiect precum cel în discuție, „dialogul inter-religios”, trăit ca realitate și studiat în diferitele puncte ale Europei, pus în comun, devine o îmbogățire pentru fiecare.
Emigrarea și imigrarea, transferul de populații de diferite culturi și religii la nivel mondial și european, sunt o provocare majoră. În acest context, dialogul între culturi și religii diferite este esențial pentru a depăși provocările, pericolele și confruntările.
Atât credincioșii creștini cât și cei ai marilor religii ale lumii, islamul, budismul, hinduismul cred în Dumnezeu și, când ne adresăm Lui cu sinceritate, nu avem cui să ne adresăm decât aceluiași unic Dumnezeu și Tată al tuturor.
Dialogul între persoanele de culturi și religii diferite, care din diferite motive locuiesc în același teritoriu, este indispensabil pentru o conviețuire plină de respect, pașnică și fraternă. Atunci când avem conștiința că acest dialog are loc sub privirea vie și iubitoare a lui Dumnezeu, atunci când acest unic Dumnezeu este chemat să facă parte din dialogul nostru omenesc, să ne asculte, să ne răspundă și să-l ascultăm și auzim, atunci și astfel putem obține lumina necesară, pacea atât de binefăcătoare și plinătatea harului.
Întâlnirile de dialog inter-religios din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) au loc bianual. Odată cu experiența pandemiei acestea au devenit anuale, alternativ cu prezență și via Zoom.
Următoarea întâlnire pe această temă va avea loc la Sarajevo.
A consemnat ipod. drd. Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro