În perioada 9 – 11 februarie 2024 s-a desfășurat, la Centrul Spiritual „Manresa” din Cluj-Napoca, adunarea generală a Acțiunii Catolice din România (ACRO).

Au participat peste 50 de delegați ai asociațiilor membre și invitate, respectiv Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Dieceza de Iași, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” din Arhidieceza Romano-Catolică de București, AGRU Național prezent în toate cele șase Eparhii greco-catolice, ASTRU Cluj, ASTRU Oradea, ASTRU Blaj, ASTRU eparhial Lugoj și ASTRU Maramureș.

Cu această ocazie, ASTRU Maramureș a fost primit în Federație. Delegația din Maramureș fiind formată din Francesca Balog – președinte și Pr. Angel Zareczki – asistent spiritual.

Întâlnirea a început vineri seara cu un program de rugăciune și Adorație Euharistică în capela Centrului de spiritualitate „Manresa”. Toți participanții și-au dorit ca întâlnirea să fie una care deschide noi colaborări și parteneriate.

Ziua de sâmbătă, 10 februarie, a început cu sfânta liturghie în rit bizantin celebrată în Parohia Greco-Catolică „Andrei Mureşanu” din Cluj-Napoca, urmată de conferința „Rolul asociațiilor laicale și Fericitul Cardinal Iuliu Hossu”. Evenimentul a avut loc în aula Cardinal Iuliu Hossu din cadrul Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor Sec. XX și l-a avut ca invitat pe profesorul dr. Ciprian Ghișa.

La eveniment au fost prezenți: preasfințitul Claudiu Lucian Pop, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, preasfințitul Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, care l-a reprezentat pe Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Toți participanții au participat cu interes atât la luările de cuvânt cât și la și întrebările din partea a doua a programului. Aceștia au relatat că există o mare dorință, mai ales din partea celor mai tineri, de a înțelege contextul în care ne aflăm și necesitatea de a acționa împreună.

După-amiaza zilei de sâmbătă a continuat la Centrul de Spiritualitate „Manresa” cu alegerea unui nou Consiliu Director pentru mandatul 2024-2027. D-na Cecilia Turcu, președinta AGRU eparhial Lugoj, a fost numită unul dintre consilierii pentru adulți ai Acțiunii Catolice din România.

Întâlnirea s-a încheiat duminică dimineața cu Sf. Liturghie în rit latin.

Au consemnat: Cecilia Turcu și Liana Furlan