În perioada 13-16 iunie 2024 a avut loc la Roma Adunarea de Lucru a Forumului European al Comitetelor naționale de Laici – ELF (www.europ-forum.org), la care au participat aproximativ 53 de delegați din 14 țări europene. Romania a fost reprezentată de d-na Cecilia Turcu, președinte AGRU eparhial Lugoj, vicepreședinte AGRU național, consilier ACRO și de d-na Liana Furlan, consilier AGRU eparhial Lugoj, AGRU fiind afiliata ELF.

Lucrările s-au desfășurat la Casa „Maria Immacolata” a Surorilor Sfantului Vincențiu de Paul, având tema: Credință, frumusețe și sinodalitate”.

Cateva idei din declarația de final a întâlnirii:

  • „Prin conferințe, ateliere și o vizită la Galeria Națională de Artă Modernă am experimentat ascultarea punctelor de vedere și a opiniilor celorlalți și cum să vedem și să găsim conținut și mesaje în opere de artă cum ar fi tablouri sau fotografii.
  • Am realizat că noi, catolicii, folosim întâlnirea cu operele de artă cel mai adesea ca simplu exemplu ilustrativ. Prin interacțiunea de grup cu arta am descoperit că putem vedea realitatea înnoită, că putem observa ”semnele timpului” și cum să ne aprofundăm dialogul cu lumea.
  • Ascultarea reciprocă și respectul unul față de celălalt sunt de asemenea și primii pași către sinodalitate. Introducerea în sinodalitate și experimentarea ei ca mod de a trăi împreună ca creștini, ca mod de a munci împreună, de a ne pregăti și de a lua decizii, conduc la o relație specială, la o biserică relațională și familială.
  • Am fost întăriți prin participarea delegaților din diverse țări, prin ascultarea și munca împreună și prin învățarea unul de la celălalt. Deci suntem motivați să ne întoarcem la viața noastră, la nivel local și regional și să ne luăm rolul de laici în Biserică și în societate mai în serios și cu mai mult devotament.Credem că în ambele aspecte, artă și sinodalitate, catolicii-laici, preoți, persoanele consacrate, ar trebui să primească și să ofere mai multă formare.”

Au consemnat prof. Liana Furlan-traducere declarație și Cecilia Turcu.