În ziua de 15 octombrie 2018 în Parohia Greco-Catolică Sfântul Spirit din Alba Iulia, s-a celebrat slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului, care au înfăptuit la 1 decembrie 1918 Marea Unire. Inițiativa a aparținut Mișcării pentru Regat și Coroană, care a dorit să marcheze, cu această ocazie, 96 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria. La acest parastas au fost pomenite numele persoanelor care și-au dăruit viața idealului unirii și unității naționale. O mare parte dintre aceste persoane, majoritatea greco-catolice, la câteva decenii distanță, au sfârșit în închisorile comuniste.

Evenimentul s-a încheiat cu o pledoarie susținută de cunoscutul istoric Marius Oprea, președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. După ce și-a încheiat studiile de istorie la Universitatea din București cu o teză de doctorat intitulată Rolul și evoluția Securității (1948-1964), Marius Oprea și-a concentrat întreaga activitate pe studierea arhivelor securității comuniste.

În discursul său a amintit contribuția fundamentală pe care a avut-o Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică în actul unirii și unitatea românilor de la 1 decembrie 1918, chiar dacă au aparținut mai multor confesiuni religioase. Astăzi, din păcate nu se mai poate vorbi de o astfel de unitate. Omul cel nou,ateu prin excelență, ideal al mentalității comuniste continuă să fie prezent printre noi, alimentând ura printre oameni.

Mișcarea pentru Regat și Coroană a dorit ca slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului să fie celebrată împreună de cele două Biserici surori Greco-Catolică și Ortodoxă, dar din păcate, acest lucru nu a fost posibil datorită refuzului categoric al Bisericii Ortodoxe.

Pr. Prot. Radu Vasile Roșu