Cu ocazia aniversării zilei nașterii sale, în seara de miercuri, 30 ianuarie 2019, Cardinalul de vie memoria Iuliu Hossu a fost pomenit cu evlavie de către preoți și credincioși, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, care au răspuns invitației conducerii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și s-au unit în rugăciune pentru odihna sufletului marelui Păstor de suflete, precum și pentru beatificarea celor 7 Episcopi martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Din partea familiei Cardinalului a participat ing. Gelu Hossu, președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” și membri ai acestei asociații, de asemenea, au fost de față și surori din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare”.
Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, Mons. Călin Bot, Vicar general, preoții prezenți, între care pr. vicari și consilieri eparhiali, cu participarea studenților Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, au celebrat un Parastas pentru odihna sufletului Cardinalului Iuliu Hossu, Episcop de Gherla (1917-1930) și de Cluj-Gherla (1930-1970). Rugăciunea Parastasului a urmat Sfintei Liturghii arhierești a Praznicului Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan, celebrare la care, de asemenea, s-a făcut pomenirea Păstorului care mijlocește acum din Cer pentru Eparhia „scumpă sufletului său”, cum obișnuia să spună.
PS Florentin, urmașul pe tronul arhieresc al Episcopului Iuliu Hossu, a prezentat, în câteva cuvinte, etapele semnificative ale vieții marelui Arhiereu, de la primele clipe de viață, la Milaș unde a văzut lumina zilei în 30 / 31 ianuarie 1885, fiind al treilea din cei 6 băieți ai tatălui său, pr. Ioan Hossu. A fost amintit apoi drumul formării sale, studiile în Cetatea Romei, hirotonirea preoțească și, din 1917, perioada de episcopat, pentru Eparhia de Gherla și de Cluj-Gherla cea mai înfloritoare. Sunt amintiți și cei 18 ani în care păstorește din această Catedrală, „Schimbarea la Față” (1930-1948) primită prin donație pontificală. De asemenea, Episcopul Iuliu Hossu este Vestitorul Marii Uniri de la 1918, membru al Consiliului Dirigent, membru de onoare al Academiei Române și, în calitate de Senator de drept „participă la discuții legislative ale timpului său”. Drumul vieții sale continuă cu arestarea din 1948 urmată de anii îndelungați de mărturisire a credinței sub regimul comunist, între care cinci ani petrecuți în regim de exterminare la Penitenciarul de la Sighet, apoi, anii de domiciliul obligatoriu. Pentru credința sa în unire cu Roma a fost înălțat de către Papa Paul al VI-lea la cinstea de Cardinal (in pectore) al Bisericii Catolice. Închide ochii răspunzând chemării Părintelui ceresc în 28 mai 1970, la spitalul Colentina din București. Cunună de lumină îi este acum închisoarea și martiriul, pentru care, încă din primele clipe de detenție, a mulțumit lui Dumnezeu fiindcă i-a dat ocazia să sufere pentru credință.
PS Florentin a precizat, în încheiere: „actualmente mormântul Cardinalului Iuliu Hossu se află la Cimitirul Bellu catolic, pe aleea centrală, în partea stângă cum privim spre capela Sfânta Ana care se află în acest cimitir. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca, în continuare, cauza de beatificare să meargă bine și la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie (2019) să ne putem bucura de al doilea pas, aprobarea din partea comisiei Cardinalilor și apoi, la ceasul rânduit, de ridicarea la cinstea altarelor ca Fericit martir pentru credință, Iuliu Hossu”. Preasfinția Sa l-a invitat apoi pe pr. consilier Daniel Avram să citească „un mesaj de dragoste al Episcopului Iuliu către credincioșii săi”. Părintele a dat citire cuvintelor blândului Păstor, notate în caietele memoriilor în urmă cu peste 50 de ani, în timp ce se afla în domiciliu obligatoriu la Căldărușani.
Episcopul mărturisitor scria: „Luați, dară, scumpii mei, acest cuvânt drept testament al meu, în care vă las ce am mai scump: dragostea mea pentru voi toți, pentru scumpi fiii voștri, pentru urmașii lor fără număr. Al vostru am fost, al vostru sunt și al vostru rămân până la sfârșitul vieții mele. Primiți dar de la mine acest bun pe care vi-l las: dragostea sufletului meu întreagă. Dragostea pe care v’am îmbiat-o pe toate scumpe căile mele în lungul și latul Eparhiei treizeci și unu de ani de-a rândul, când fericit am fost în mijlocul vostru și fericit am primit răspunsul dragostei voastre, a tuturor; așa încât de atâtea ori v’am spus miilor și zecilor de mii adunați pe la sfintele noastre mănăstiri, vizitații prin toate satele și cătunele, că în mijlocul vostru este ușor și fericit nu numai a trăi, ci și a muri.”
Cu ecoul mesajului arzător în suflete, Episcopul, preoții și credincioșii au ieșit din Catedrală, în procesiune, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au depus în fața statuii Cardinalului. Aici s-a rostit și Rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri, moment după care, cu toții, preoți și credincioși, au rămas pentru câteva minute în reculegere. Modelul de trăire și credință al Arhiereului Iuliu a strălucit din nou în Catedrala sa și în orașul reședinței sale, acel „un far luminos prin fidelitatea în credință și un model de viață pentru Episcopi, preoți, persoane consacrate și laici”, cum a fost caracterizat de Sfântul Papă Paul al VI-lea, Cardinal al Sfintei Biserici Catolice, cel care îl ridicase la treapta de Cardinal, în Consistoriul din 1973 când a făcut cunoscut numele său ca și Cardinal al Bisericii Catolice.
Veșnică să îi fie pomenirea, odihna în lumina Tatălui înveșmântată iar memoria binecuvântată!