-
La Sărbătoarea Buneivestiri, Sfântul Părinte Francisc în unire cu Episcopii, preoții, persoanele consecrate și credincioși din lumea întreagă, consacră Rusia și Ucraina Preasfintei Fecioare Maria
-
„La sfârșit, Inima mea Neprihănită va triumfa!” (Preasfânta Fecioară Maria, în aparițiile de la Fatima, 1917)
La Bunavestire – sărbătoarea numită de Biserică „Începutul mântuirii noastre” (troparul Sărbătorii) – vineri, 25 martie 2022, Sfântul Părinte, Papa Francisc va consacra Rusia și Ucraina, împreună cu întreaga omenire, Inimii Neprihănite a Preasfintei Fecioare Maria, privind înspre mesajul Preasfintei Fecioare Maria, din 1917, de la Fatima, Portugalia.
Sala de presă a Sfântului Scaun a anunțat că actul consacrării va avea loc la încheierea unei celebrări solemne „a pocăinței”, programată vineri, de la ora 18:00 (ora României), în Bazilica San Pietro din Roma. Aceeași consacrare se va face, concomitent, și la Sanctuarul din Fatima, unde va fi prezent trimisul Sfântului Părinte, Cardinalul Konrad Krajewski.
Mai mult, Biserica Catolică din întreaga lume va fi în comuniune pe durata acestui act de consacrare, numit de către Sfântul Părinte, Papa Francisc, într-un mesaj adresat tuturor Episcopilor catolici: „un gest al Bisericii Universale, care în acest moment dramatic conduce la Dumnezeu, prin Mama sa și a noastră, strigătul de durere al celor ce suferă și imploră sfârșitul violenței, și încredințează Reginei Păcii viitorul omenirii. Vă invit, așadar, să vă uniți spiritual la acest Act, (…) astfel încât Poporul Sfânt al lui Dumnezeu să înalțe cu o singură inimă și un singur suflet rugămintea către Maica sa”.
Ca urmare a apelului Pontifului Roman, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a chemat credincioșii pe care îi păstorește, ca „împreună, toți, să ne unim în rugăciune în această consacrare. Invit toți preoții din Episcopia de Cluj-Gherla, toate persoanele consacrate, călugări, călugărițe și pe toți credincioșii să aveți un gând de rugăciune atunci când Papa Francisc va consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte, ascultând astfel glasul Maicii Sfinte de la Fatima, care, în 1917, cerea o astfel de consacrare. Pentru ca Rusia să se convertească și să nu își «răspândească erorile în lumea întreagă», Maica Sfântă spunea: Sfântul Părinte împreună cu toți Episcopii catolici din lume, trebuie să consacre Rusia Inimii Neprihănire a Maicii Sfinte.”
Astfel, în biserici, în casele lor, la locurile de muncă, oriunde s-ar afla, toți credincioșii sunt chemați să își unească gândul de rugăciune și inimile cu Papa Francisc și să rostească rugăciunea de consacrare (v. aici). Actul consacrării va avea loc la ora 19:30 (ora României), cum se menționează în scrisoarea Sfântului Părinte.
Conform mesajelor pe care, din îndurarea lui Dumnezeu, Preasfânta Fecioară Maria, le-a transmis, în 1917, la Fatima, Portugalia (în prezent unul dintre marile Sanctuare ale lumii dedicate Maicii Domnului), războiul, foametea și persecuțiile asupra celor nevinovați sunt consecințe ale păcatului întregii omeniri, și, pentru a opri puterea răului, lumea întreagă este chemată la pocăință. „Pocăință, pocăință, pocăință!” răsună de atunci chemarea Maicii Sfinte de la Fatima, reluată prin vocile Suveranilor Pontifi care s-au succedat. Luând aminte la mesajele „Frumoasei Doamne” de la Fatima, Pontifii Romani au încredințat în mod repetat omenirea grijii materne a Preasfintei Fecioare Maria. Aparițiile Preasfintei Fecioare Maria de la Fatima sunt printre puținele recunoscute oficial de Biserica Catolică.
Ultima dintre cele șase apariții ale Preasfintei Fecioare Maria la Fatima (din 13 octombrie 1917), a fost însoțită de „miracolul soarelui”, la care, conform presei vremii, au asistat zeci de mii de oameni. S-au făcut atunci numeroase fotografii, ce par ilustrare a versetului, atribuit Preasfintei Fecioare Maria, în Cartea Apocalipsei: „Și s-a arătat în cer un semn mare: o femeie îmbrăcată cu soarele, și luna era sub picioarele ei și pe cap purta cunună din douăsprezece stele” (Apocalips 12,1).
Preasfânta Fecioară Maria, „Maica Dumnezeului nostru” și, totodată, mama fiecărui om (cf. Ioan 19, 26-27), cântată de Imnografie ca „Născătoarea de Dumnezeu”, „cea pururea fericită și prea nevinovată”, cea „mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii”, este, de asemenea, „Femeia care strivește capul șarpelui” (cf. Geneza 3, 14-15), Regina Cerului și a Universului. De aceea, Preasfinția Sa Claudiu, în mesajul prin care face cunoscută chemarea Sfântului Părinte, încurajează: „dincolo de orice suferințe, dincolo de orice încercări și războaie, Maica Sfântă are o promisiune care ne încălzește inimile: „La sfârșit, Inima mea Neprihănită va triumfa!”
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla,
Biroul de Comunicații sociale