În duminica a 28-a după Rusalii, pe data de 17 decembrie a.c., parohia greco-catolică din Sărsig (comuna Chişlaz), a avut colindători copiii Oratoriului „Sf. Francisc de Assisi” de la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea, grup cu care parohia are o fructuoasă colaborare.
Copiii au animat Sfânta Liturghie duminicală, în cadrul căreia fratele Ionuț Cherecheș (OFMConv) a ținut cuvântul de învățătură. La final, credincioșii s-au bucurat să ia parte în premieră la sceneta de Crăciun pregătită de copii împreună cu fr. Mihai Dumea (OFMConv). Sărbătoarea s-a încheiat cu concertul de colinde susținut de membrii Oratoriului „Sf. Francisc de Assisi” de la Mănăstirea franciscană din Oradea, animați de fr. Mihai și fr. Ionuț.
Mulțumim Lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate!
pr. Florin Ghiulai
***
Sceneta pregătită în acest an de Oratoriul „Sf. Francisc de Assisi” este structurată în cinci scene și prezintă în mod inedit momentul extraordinar al Nașterii Domnului, pornind de la povestea de seară a bunicii. În lumea contemporană în care sunt foarte multe povești inventate, bunica decide să îi spună nepoatei sau nepotului „ceva ce s-a petrecut cu adevărat”. Povestea naratorului începea într-un orăşel din Galileea, numit Nazaret, unde trăia o fată cu numele Maria. Ea era o fată frumoasă, cuminte și foarte credincioasă. Urmează scena Buneivestiri, a veștii aduse de îngerul Gavril Sfintei Fecioare Maria, și drumul acesteia spre Betleem, însoțită de dreptul Iosif. Nefiind primită de nimeni, Sfânta Familie înnoptează într-un grajd, unde, într-o iesle sărăcăcioasă va veni pe lume Mântuitorul. Lângă iesle, păstorii ajung călăuziți de o stea, aducând „Slavă Lui Dumnezeu în cer şi pace pe pământ!”.
Nu lipsesc magii, cei care merg la Betleem ca să îl preamărească pe noul-născut, Fiu al Lui Dumnezeu. Scena ieslei este un dialog interesant între păstori, înger și cei trei magi, evocând astăzi cum „copii, tineri şi bătrâni, cu toţii vom veni la Domnul şi vom îngenunchea înaintea Lui cu un dar de mare preţ: inima!”.
„Tot așa”, subliniază autorul scenetei (fr. Mihai Dumea), „fiecare din noi, de azi şi dintotdeauna, îl vom primi în casele şi în inimile noastre! Îl vom sluji şi vom fi răsplătiţi!”.
La final, copilul care a ascultat cea mai frumoasă poveste care a existat vreodată, spusă de bunica sa, se trezește în acel „mâine” când este Crăciunul, zi a Naşterii lui Cristos pe pământ.
Sceneta Nașterii Domnului va fi reprezentată și la spectacolul de Crăciun de la Sanctuarul Eparhial din Oradea, programat pe 25 decembrie a.c., de la ora 18.00. În ziua precedentă, pe 24 decembrie a.c., de la ora 20.00, copiii Oratoriului „Sf. Francisc de Assisi” vor anima Sfânta Liturghie din Ajunul Crăciunului 2023.
Sursa: egco.ro