Conferinţa Naţională de Management a Bisericii Catolice din România a ajuns la al patrulea an de existență și la a doua ediție cu întâlnire fizică. Era programat încă de la prima ediție, de la Cluj-Napoca, ca Timișoara să fie locul ediției din 2020 – din păcate pandemia provocată de coronavirus a amânat evenimentul până în acest an.
Primirea delegaților din toate episcopiile catolice din România și deschiderea lucrărilor a avut loc în ziua de 6 septembrie 2023 la Casa Calfelor Kolping din Timișoara, cu prezența a patru episcopi, a Ministrului Secretar de Stat pentru Culte și, prin zoom, a Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Episcopul organizator, PS Cristian Crișan, episcop greco-catolic al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj a transmis participanților salutul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Card. Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.
În intervențiilor lor, PS Cristian Crișan, PS József-Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara, gazda întâlnirii, PS Ioan Bot, episcop greco-catolic de Lugoj, PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea prezenți la aproape toate sesiunile de lucru, au subliniat importanța conștientizării că orice perspectivă de management a Bisericii este în funcție de misiunea Bisericii. Mântuirea oamenilor este misiunea încredințată de Domnul Isus Cristos, și tocmai omul este în centrul strategiilor de management și însoțirea lor este scopul acestora. Acesta a fost și mesajul Sr. Alessandra Smerilli, F.M.A., Secretar al Dicasteriului pentru Serviciul Dezvoltării Umane Integrale de la Vatican: însoțirea omului este misiunea creștinului. Tot în dimensiunea înțelegerii dimensiunii spirituale a managementului a fost și conferința Dl. Willi Kawohl, care a propus o viziune holistică a managementului integrității și a leadership-ului bazat pe valori.
Reprezentanții Statului Român, atât Dl Adrian-Ioan Veștea – Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cât și Dl Ciprian Vasile Olinici – Secretar de Stat în Secretariatul de Stat pentru Culte dar și Dl Florinel Frunză – director al Direcției Relații Culte din Secretariatul de Stat pentru Culte, au asigurat susținerea guvernamentală pentru proiectele cultelor. Multe obiective de interes național, atât patrimoniale cât și sociale sunt în sfera de interacțiune dintre stat și culte, fapt ce motivează asumarea colaborării pe foarte multe teme.
A doua zi a întâlnirii a fost dedicată întâlnirii participanților cu profesioniști în domeniile pe care conferința le-a propus ca teme de aprofundare:
Dl Sorin Maxim, director Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, a vorbit despre accesare fonduri structurale prin ADR;
D-na Nicoleta Iovescu, de la Grupul de Acțiune Local (GAL) a vorbit despre accesarea fondurilor prin GAL;
Pr. Stelian Vereș, de la Arhidieceza romano-catolică de Alba Iulia, a prezentat proiectul unei baze de date diecezană cu 14 module;
Dl Cristian Teglaș, econom la Eparhia de Cluj-Gherla, a vorbit despre uniformizarea contabilității și despre proiecte de autofinanțare;
Din partea Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș Pr. vicar administrativ Flavius Florea și Pr. econom Marius Neagoie, au prezentat câteva proiecte de autofinanțare;
D-na Karina Cistelecan, de la SC Daer Proiect SRL, a prezentat elementele consultanței pentru fundraising și a scrierii de cereri de finanțare;
Dl Cornel Fugaru, cofondator și CEO al Casa Software, a vorbit despre valorificarea bunurilor bisericești pe suport digitalizat.
Participanții la conferință au avut posibilitatea și de a se bucura de comuniune în rugăciune, putând participa în timpul acestor trei zile la Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur în Biserica Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului“ din Timișoara și la Sfânta Liturghie pontificală prezidată de PS László Böcskei în Basilica „Maria Radna“.
În concluzie, organizatorii Conferinței Naționale de Management Bisericesc din acest an, PS Cristian Crișan – episcop organizator, PS József-Csaba Pál – episcop gazdă, Pr. Francisc Ungureanu – secretar general al Conferinței Episcopilor Catolici din România, Pr. Nikola Lauš, cancelar și econom diecezan, dl Cristian Teglaș – econom și dl Claudiu Nicușan – șef birou fundraising și planificare strategică, au considerat că obiectivele acestei întâlniri de lucru au fost atinse iar Conferința Episcopilor Catolici din România va stabili care sunt următoarele teme de dezbatere pentru anul 2024.