Omagiu Cardinalului Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic de Gherla, ulterior Cluj-Gherla, de Ziua Națională a Anului Centenar al Unirii, la Cluj-Napoca

  • Sfânta Liturghie Arhierească solemnă în Catedrala „Schimbarea la Față”
  • Binecuvântarea statuii Ierarhului bine-vestitor al Marii Uniri, de către PS Florentin, urmașul său pe tronul arhieresc

În Anul Centenar al Unirii, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla aduce un pios omagiu corifeilor Marii Uniri și în mod particular Cardinalului Iuliu Hossu, cel care a fost desemnat de Marele Sfat Național să dea glas Rezoluțiunii Unirii în fața Marii Adunări de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

În mai multe orașe de pe teritoriul Eparhiei au fost organizate simpozioane și celebrări arhierești în memoria celui dintâi Cardinal al neamului românesc, au fost binecuvântate monumente care vor dăinui, prin toate aceste acțiuni fiind evocată personalitatea unuia dintre marii artizani ai Unirii, dr. Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic de Gherla (1917-1930) și de Cluj-Gherla (1930-1970), membru al Consiliului Dirigent, Senator de Drept în Parlamentul României Mari, membru al Academiei Române și în ultimii ani ai vieții (1948-1970) deținut în închisoare și domiciliu obligatoriu pentru credința sa în unire cu Roma, înălțat de către Papa Paul al VI-lea la cinstea de Cardinal (in pectore) al Bisericii Catolice și, după o luptă, pentru Neamul și Biserica sa, dusă până la capăt, trecut la Domnul în faimă de mărturisitor și martir pentru credință.

Moment de referință pentru acest An Centenar al Unirii și An omagial Iuliu Hossu, va fi ziua de vineri, 30 noiembrie 2018, prin programul care va debuta la ora 8.30, în Catedrala „Schimbarea la Față” – prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești solemne în memoria Cardinalului Iuliu Hossu. Această biserică a fost primită ca donație pontificală în 1924, devenită Catedrală în 1930 (după mutarea sediului episcopal la Cluj) și, de aici, marele Ierarh român unit Iuliu Hossu și-a păstorit turma încredințată, până la arestarea sa, din 28/29 noiembrie 1948 și desființarea prin lege a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, din 1 decembrie 1948.

În aceeași zi, de la ora 12.30, va fi binecuvântată statuia Cardinalului Iuliu Hossu amplasată pe B-dul Eroilor, Cluj-Napoca. Monumentul, de 2.60 metri înălțime, va fi dezvelit și binecuvântat de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul actual de Cluj-Gherla.

Va aduce la Cluj binecuvântarea Sfântului Părinte, Papa Francisc, Eminența Sa Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, din Roma, care va participa, atât la celebrarea din Catedrala episcopală clujeană, cât și la binecuvântarea statuii, în cadrul unei vizite mai ample pe care o face în România, în calitate de reprezentant al Academiei Mauriziana.

De asemenea, la întregul program vor participa oficialități bisericești și reprezentanți ai altor confesiuni și culte din localitate, precum și reprezentanți din partea autorităților guvernamentale și de stat.

Statuia Cardinalului Iuliu Hossu, creație a sculptorului Ilarion Voinea, îl reprezintă pe Arhiereul român unit în picioare, având mâna dreaptă în dreptul pieptului, așa cum apare în fotografia care s-a păstrat în Arhiva Episcopiei de Cluj-Gherla, a Delegației Marelui Sfat Național, formată din Vasile Goldiș, Alexandru Vaida Voevod, Episcopul ortodox Miron Cristea, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

Aceste momente vor descoperi urmele pașilor Episcopului Iuliu Hossu prin Cluj-Napoca și va putea fi admirată statura sa impunătoare. Este reprezentat cu Rezoluțiunea Marii Uniri de la Alba Iulia în mână, pregătit să o ducă la București, Regelui Ferdinand, căruia i-a adresat memorabilele cuvinte: „Dacă pentru strămoșii noștri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la București. Acesta este Sionul Neamului Românesc”.

Anunț: Omagiu Cardinalului Iuliu Hossu la Cluj