Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – ediția 2024, invitație la întâlnire și comuniune prin iubirea lui Dumnezeu

Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla va celebra, în perioada 18-25 ianuarie 2024, în comuniune cu alte Biserici creștine, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, eveniment anual organizat la nivelul întregii lumi de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor împreună cu Consiliul Mondial al Bisericilor (organism central al mișcării ecumenice, format în prezent din 349 de Biserici care provin din mai mult de 110 de ţări din toate continentele). Tema propusă în acest an de un grup ecumenic din Burkina Faso, coordonat de comunitatea locală Chemin Neuf, este: „Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău … şi să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Luca 10,27).

În meditațiile care au la bază textul biblic (Luca 10,25-37), cu parabola Samarineanului milostiv, credincioșii din Burkina Faso – țară situată în Africa de Vest care se confruntă cu o criză gravă, marcată de conflicte între grupuri extremiste – invită la reflecție asupra iubirii lui Dumnezeu, ca izvor de comuniune și tărie spirituală, dar și ca sursă de milostivire, de pace și înțelegere reciprocă.

Probleme actuale tot mai frecvente ale omenirii, la un alt nivel, pot fi regăsite în Burkina Faso, țară în care trăiesc numeroase comunități etnice, de religii diferite, în care au avut și au loc atacuri teroriste, ilegalități, trafic de fiinţe umane, toate acestea cu urmări foarte grave: „peste trei mii de morți și aproape două milioane de persoane strămutate în interiorul ţării, în timp ce au fost închise mii de școli, centre de sănătate, primării și o mare parte dintre infrastructurile socio-economice și de transport au fost distruse”, se arată în materialele destinate Octavei. Grupul ecumenic implicat în pregătirea celebrării evidențiază faptul că soluționarea tuturor acestor plăgi și îndepărtarea pericolelor vine doar din trăirea autentică a iubirii pentru Dumnezeu și pentru aproapele, cele două implicându-se una pe alta.

Astfel, timpul Octavei este de fapt invitație adresată credincioșilor din diferite Biserici la a redescoperi și trăi împreună unica iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele. Aceasta, printr-o întâlnire adevărată, prin meditație, rugăciune, caritate și ospitalitate.

* * *

În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, pe parcursul zilelor dintre 18-25 ianuarie, anual, s-a organizat o seară ecumenică de rugăciune cu participarea reprezentanților cultelor creștine, găzduită de către Episcopul eparhial. Seara ecumenică, în acest an, este programată luni, 22 ianuarie 2024, de la ora 18.00, în capela „Sfântul Iosif” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu.

Un eveniment ecumenic deosebit, la care va lua parte, de asemenea, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, este programat tot la Cluj-Napoca marți, 23 ianuarie 2024, de la ora 19.00, în biserica parohiei greco-catolice Coborârea Spiritului Sfânt (str. Primăverii, cart. Mănăștur), în organizarea Mișcării Focolarelor din România. Va fi o întâlnire prin cântec – cântul religios fiind limbaj universal al credinței -, la Seara Corurilor din diferite Biserici (ediția a II-a).

Totodată, au avut loc întâlniri ecumenice de rugăciune în parohii și protopopiate, după disponibilitatea și deschiderea Bisericilor existente la nivel local. Un exemplu de ecumenism l-a oferit de-a lungul timpului orașul Bistrița. Aici, în fiecare zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se organizează câte un oficiu la care participă toate confesiunile din oraș, de fiecare dată într-o altă Biserică.

Rugăciunea ecumenică este încurajată și practicată în întreaga Biserică Catolică. Și în acest an, la încheierea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, joi, 25 ianuarie 2024, Sfântul Părinte Papa Francisc va prezida rugăciunea Vesperelor în bazilica San Paolo fuori le mura (biserica Sfântul Paul din afara zidurilor – în care se află mormântul Sfântului Pavel) celebrare care va avea loc cu participarea unor reprezentanți ai diferitelor confesiuni creștine din Roma.

* * *

​Inițiativa rugăciunii împreună a membrilor mai multor Biserici își are rădăcinile în prima parte a sec. al XVIII-lea, în Scoția și devine tot mai frecventă de-a lungul timpului. În 1894, Papa Leon al XIII‑lea încurajează practicarea Octavei de rugăciune pentru unitate în contextul Rusaliilor. Cea dintâi celebrare a „Octavei pentru unitatea Bisericii” în întreaga lume, în 1908, se datorează lui Paul Wattson, reverend anglican trecut ulterior la comuniune cu Biserica Romei. În 1926, Mișcarea „Credință și Constituție” începe publicarea de „Sugestii pentru o Octavă de rugăciune pentru unitatea creștinilor”.

Modalitatea actuală de celebrare a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a început după Conciliul Vatican II, din anul 1966, când Comisia „Credință și Constituție” și Secretariatul pentru Unitatea Creștinilor (acum Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor) al Bisericii Catolice hotărăsc să pregătească împreună textele pentru Săptămâna de Rugăciune din fiecare an. Prima celebrare pe baza textelor astfel elaborate a avut loc în 1968. Ulterior acestui an, s-a consolidat tradiția celebrării Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, anual, în preajma Rusaliilor în emisfera sudică și între 18-25 ianuarie în emisfera nordică. În fiecare an, comisii ecumenice dintr-o altă regiune au fost rugate să se ocupe de pregătirea materialelor pentru celebrare, care vor fi difuzate în întreaga lume, ca liant unificator și bază spirituală pentru rugăciunea comună.

Broșura cu textele pentru celebrarea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – ediția 2024 (adaptate pt. ritul bizantin) se poate descărca de aici.

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – ediția 2024