Binecuvântarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu – Parastas și Simpozion istoric – manifestări dedicate Centenarului Unirii și Anului omagial Iuliu Hossu în Protopopiatul Bistrița

Sâmbătă, 17 nov. 2018, la Bistrița a fost binecuvântată de către PS Florentin Crihălmeanu Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, statuia Cardinalului Iuliu Hossu, monument de 2,70 m, modelat în lut (peste care s-a turnat ipsos, ceară și bronz) realizat la inițiativa pr. Ioan Frișan, protopop de Bistrița, și a credincioșilor greco-catolici bistrițeni, în colaborare cu autoritățile locale. Creație a artistului Simion Moldovan, statuia în mărime naturală a Episcopului binecuvântând, „cum binecuvânta mulțimile de la Nicula” (a explicat pr. protopop Ioan Frișan în cuvântul de mulțumire), este amplasată în fața bisericii protopopiale Buna Vestire din zona centrală a orașului.

Ceremonia binecuvântării a fost precedată de un parastas în memoria Cardinalului (încheiat cu decernarea unor diplome și medalii omagiale Iuliu Hossu), care a fost oficiat în biserica protopopială de către PS Florentin și preoți, având alături studenți teologi. Între participanți, amintim pe pr. Călin Bot, Vicar general, preoți consilieri eparhiali – pr. Daniel Avram, pr. Cristian David, pr. Ioan Pop, pr. Florin Isac ceremonier, pr. Ioan Laurian – protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) cu frați călugări OSBM, preoți protopopi și parohi, cei mai mulți din protopopiatul Bistrița. De asemenea, la manifestare au participat reprezentanți ai oficialităților locale și centrale. Personalitatea Episcopului Iuliu Hossu a fost omagiată și de membri ai celorlalte culte, ortodocși, romano-catolici, protestanți. Cel pentru care credincioșii greco-catolici se roagă și nădăjduiesc să fie în curând declarat Fericit al Bisericii Catolice este pentru toți un model de umanitate, credință și patriotism – fiind Ierarhul învrednicit să proclame, la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, zecilor de mii de români, Rezoluțiunea Unirii.

A onorat cu prezența aceste momente dedicate memoriei și, implicit onorării Episcopului Iuliu Hossu, nepotul său direct, Iuliu Hossu sosit de peste ocean, alături de mai tânărul nepot Gelu Hossu, autor al volumului biografic recent apărut, „Iuliu Hossu, Spirit al Adevărului” – la Editura Viața Creștină din Cluj-Napoca – volum prezentat în cadrul programului mai vast ce a inclus binecuvântarea statuii. La încheierea Parastasului, PS Florentin a evocat file luminoase și pilduitoare din viața și activitatea Episcopului Hossu, de la anii formării sale preoțești și de studii în Cetatea Eternă a Romei, apoi evocând perioada de înflorire a Eparhiei de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla, pe care cu suflet plin de dragoste o păstorea și până la anii de mărturisire a credinței în închisoare și de martiriu, ani pe care îi considera împlinire a voinței lui Dumnezeu și de aceea nu judeca, ci, dimpotrivă pentru toți, buni și răi, se ruga, nădăjduind izbăvire doar din mâna Celui căruia smerit i se supunea, spunându-i cu Isus în Ghetsimani: „fie voia Ta!”

Un cuvânt de suflet a rostit mai apoi, la momentul binecuvântării statuii, primarul mun. Bistrița, Teodor Ovidiu Crețu, încheind astfel: „Îl cinstim acum, în Anul Centenarului, pe Card. Iuliu Hossu, pentru că a promovat chemarea la unire prin dragoste și dărâmarea tuturor piedicilor. Aceste valori au făcut posibilă înfăptuirea României Mari în 1918 și tot aceste principii au făcut posibilă nașterea Uniunii Europene. Cred că Episcopul Iuliu Hossu a promovat principii extrem de actuale pentru că s-a ghidat după împlinirea dreptății. Credem că la Bistrița acest spirit s-a păstrat; aici a avut loc declarația celor 5 Episcopi din Transilvania, aici avem un Monument al Eroilor în care se respectă jertfa tuturor etniilor și confesiunilor. Aici am învățat să ne respectăm unii pe alții, să vedem unirea, dincolo de dezbinare. Acum îl onorăm pe Card. Iuliu Hossu, un român greco-catolic. Îl onorăm, toți cetățenii orașului nostru, indiferent de etnie si confesiune, îl onorăm și pentru credința sa, dar mai ales pentru modelul și corectitudinea faptelor sale, pentru modelul de personalitate transmis. Greco-catolicii pot să fie mândri cu asemenea înaintași, acum mândri suntem și noi, toți!”

Au urmat depuneri de coroane de flori și ceremonia militară. Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița a oferit și cu acest prilej onoruri militare Cardinalului Iuliu Hossu (ca și cu ocaziile binecuvântării, tot de către PS Florentin, a busturilor Episcopului Iuliu Hossu din Sângeorz-Băi și Milaș), și totodată, au dat ceremoniei și întregii zile un caracter solemn. Episcopul Iuliu Hossu, decorat ca preot militar după ce a cutreierat fronturile primului război mondial, cel în fața căruia, acolo, la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, simpla rememorare a cuvintelor pe care obișnuia să le spună răniților de război, prin spitale – „va învinge dreptatea!”, au smuls mulțimii zecilor de mii strigăte entuziaste: „te cunoaștem, Sfinția Ta!” – Iuliu Hossu, purtător de speranță prin credință într-o lume cutremurată de rafale, a primit și în această zi, după aproape 100 de ani, recunoaștere și înnoit respect, în ritmul famfarei militare.

O parte istorică a urmat momentelor de rugăciune și binecuvântare: simpozionul „Contribuția Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”. Au conferențiat: prof. dr. Gheorghe Cipăianu, dr. Cornelia Nicoleta Vlașin și cercet. șt. I dr. Remus Câmpeanu și gazda întregii manifestări, PS Florentin Crihălmeanu, moderator fiind pr. dr. Claudiu Tuțu. Conferințele au fost intercalate cu frumoase cântări bisericești intonate de Corul parohiei „Buna Vestire” din Bistrița. Manifestarea dedicată Anului Centenar al Unirii și Episcopului Martir și bine-vestitor al Unirii, dr. Iuliu Hossu, se va încheia și va fi încununată, la Bistrița, duminică, 18 noiembrie 2018, de celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești, după care va fi prezentată de către PS Florentin, expoziția foto-documentară „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, de asemenea, va fi binecuvântat un muzeu dedicat Cardinalului Iuliu Hossu.

Mai multe imagini aici.