Având în vedere prezența numeroasă și stabilă a credincioșilor greco-catolici români în Dieceza de Cesena-Sarsina (Italia), a fost constituită conform prevederilor canonice o Parohie personală pentru credincioșii români greco-catolici rezidenți în această Dieceză. Noua parohie cu sediul în orașul Cesena, înființată de Excelența Sa Douglas Regattieri, Episcop de Cesena-Sarsina, este păstorită de Părintele Mihai David.

Prin decretul semnat de Episcopul locului, noua parohie personală este subordonată direct Episcopiei de Cesena-Sarsina, având propriile matricole, unde vor fi înregistrate Sfintele Taine și Ierurgiile pentru credincioșii greco-catolici români care locuiesc pe teritoriul Diecezei. În data de 6 noiembrie 2022, Preasfinția Sa Cristian, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, împreună cu Episcopul diecezan de Cesena, Excelența Sa Douglas Regattieri, au sfințit iconostasul în biserica din Cesena, în care se reunește comunitatea greco-catolică cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.

Parohia din Dieceza de Cesena-Sarsina este cea de-a cincea Parohie personală pentru credincioșii catolici români de rit bizantin din Italia, alăturându-se Parohiei din Bologna, înființată în 2015 de Arhiepiscopul din acea vreme al Arhidiecezei de Bologna, Eminența Sa Card. Carlo Caffarra, Parohiei din Livorno, înființată în 2016 de Episcopul diecezan de Livorno, Excelența Sa Simone Giusti, și Parohiei din Perugia, înființată în 2021 de Arhiepiscopul de Perugia-Città della Pieve, Eminența Sa Card. Gualtiero Bassetti și Parohiei din Mantova, înființată în anul 2022 de Episcopul diecezan de Mantova, Excelența Sa Marco Busca.

Totodată, în Europa Occidentală mai există trei Parohii personale: cea din Paris (Franța) înființată în anul 1954, cea din Calahorra (Spania) înființată în anul 2008 și cea din León (Spania) înființată în anul 2022. Acestea se află sub jurisdicția Ordinariatelor pentru credincioșii orientali din Franța, respectiv din Spania.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș