Având în vedere prezența numeroasă și stabilă a credincioșilor greco-catolici români în Dieceza de Mantova (Italia), a fost constituită conform prevederilor canonice parohia personală „Sfântul Gheorghe” pentru credincioșii români greco-catolici rezidenți în această Dieceză.

Noua parohie cu sediul în orașul Ostiglia, înființată prin decretul semnat în data de 26 aprilie 2022 de Excelența Sa Marco Busca, Episcop de Mantova, este păstorită de Părintele Vasile Andrei Meseșan.

Prin decretul semnat de Episcopul locului, Parohia „Sfântul Gheorghe” este subordonată direct Episcopiei de Mantova, având propriile matricole, unde vor fi înregistrate Sfintele Taine și Ierurgiile pentru credincioșii greco-catolici români care locuiesc pe teritoriul Diecezei.

Totodată, comunitatea a fost vizitată în data de 9 martie 2019 de Episcopul Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioşii greco-catolici români din Europa Occidentală. Cu această ocazie, Vizitatorul Apostolic a fost primit în audiență de Excelența Sa Marco Busca, Episcopul locului exprimându-și satisfacția pentru bogata activitate pastorală în comunitățile din Ostigilia și Mantova, puncte de reper pentru asigurarea asistenței spirituale pentru credincioșii noștri din această Dieceză.

Parohia din Dieceza de Mantova este cea de-a patra Parohie personală pentru credincioșii catolici români de rit bizantin din Italia, alăturându-se Parohiei din Bologna, înființată în 2015 de Arhiepiscopul din acea vreme al Arhidiecezei de Bologna, Eminența Sa Card. Carlo Caffarra, Parohiei din Livorno, înființată în 2016 de Episcopul diecezan de Livorno, Excelența Sa Simone Giusti, și Parohiei din Perugia, înființată în 2021 de Arhiepiscopul de Perugia-Città della Pieve, Eminența Sa Card. Gualtiero Bassetti.

Totodată, în Europa Occidentală mai există două Parohii personale: cea din Paris (Franța) înființată în anul 1954 și cea din Calahorra (Spania) înființată în anul 2008. Acestea se află sub jurisdicția Ordinariatelor pentru credincioșii orientali din Franța, respectiv din Spania.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș