„Prin dragoste, credință și speranță, căutăm Împărăția lui Dumnezeu, iar toate celelalte ni se adaugă. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, pe acești copii, tineri, care au o speranță și un vis: probabil că visurile lor vor deveni în timp realitate cu ajutorul Domnului! Maica Sfântă să vă ocrotească!”: a spus Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, sâmbătă, 4 noiembrie a.c., la Telechiu, în cadrul unei întâlniri cu binefăcătorii și beneficiarii Casei Margherita, când a binecuvântat această casă la douăzeci de ani de existență în Eparhia de Oradea. Aici, peste 35 de copii au crescut alături de familia parentală – Ana, Alexandra și Gheorghe Scorțe – susținuți de asociația „Charitatis Sfântul Nicolae” a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în colaborare cu două asociații din nordul Italiei. La evenimentul festiv au fost alături de copii și îngrijitori, numeroase persoane din Oradea și zeci de binefăcători veniți din Italia atât în acest scop, cât și pentru a oferi luni, 6 noiembrie a.c., 25 de burse elevilor Liceului Greco-catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Mulțumind celor prezenți, printre care domnul Prefect al județului Bihor, doamna secretar general al Consiliului Județean Bihor, directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, domnul primar al comunei Țețchea (Bihor), și celor 30 de oaspeți veniți din nordul Italiei, eparhul de Oradea și-a exprimat bucuria de a celebra binecuvântarea acestui loc, exprimându-și recunoștința pentru toți cei care au fundamentat viața acestor copii în dragoste, credință și speranță:
„Domnul intră prin Spiritul Sfânt, prin puterea și cu lucrarea Harului Său, vine să binecuvânteze munca pe care cei care locuiesc aici o fac pentru acești copii. Probabil că nu realizăm noi în totalitate cât este de important acest lucru din punct de vedere spiritual înainte de toate. Dincolo de latura materială – îi salvăm dintr-o situație delicată, pe care ar putea să o trăiască altfel – este latura spirituală. Aici li se oferă o casă și găsesc un gând bun, o Înviere, un sfat și o rugăciune – iar acestea rămân pentru toată viața. Celelalte, fiecare dintre noi știm, putem avea o situație materială mai mult sau mai puțin bună, poate să ne meargă în viață bine sau mai puțin bine, dar dacă avem acest fundament spiritual, cu adevărat aceste lucruri ne coordonează și marchează viața fiecăruia dintre noi. Doresc să mulțumesc pr. Gavril Buboi, președintele asociației Charitatis Sf. Nicolae, părintelui Olimpiu Todorean, director executiv, familiei Scorțe, pr. Romeo Polac, pentru că s-au gândit să facă acest lucru. Doresc să mulțumesc domnului Alberto Pasini, lui don Alfredo Savoldi, și tuturor italienilor care ne-au fost aproape și în continuare rămân aproape de noi pentru a fundamenta viața acestor copii în dragoste, în credință și în speranță. Dacă aceasta există, toate celelalte – spune Mântuitorul – vi se vor adăuga. Prin dragoste, credință și speranță, căutăm Împărăția. Și atunci, căutând Împărăția, toate celelalte ni se adaugă. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, și pe acești copii, tineri, care au și ei o speranță și un vis: probabil că visurile lor vor deveni în timp realitate cu ajutorul Domnului! Maica Sfântă să vă ocrotească, dragi copii, îngrijitori, preoți care vă ocupați de acest centru!”.
Vorbind în limba italiană, Preasfințitul Virgil a mulțumit binefăcătorilor italieni, aducând un omagiu celui care a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect, don Antonio Rossi, și „care acum, privește din Ceruri la acești copii!”. După slujba de sfințire celebrată împreună cu episcopul Eparhiei de Oradea, pr. protopop de Oradea Gavril Buboi s-a adresat oaspeților, mulțumind pentru prezența la acest moment de sărbătoare:
„Să-i mulțumim lui Dumnezeu toți împreună, pentru că atunci când am pornit această casă nu ne-am gândit la multe lucruri, care au apărut ulterior. Mai întâi, această casă nu s-a născut ca să fie un loc de rezidență pentru copii pe o durată lungă. La vremea respectivă, erau foarte aglomerate centrele de protecție a copiilor, fiind în curs adopția națională și internațională. Noi am constatat atunci adesea cei care se ocupau de adopție nu reușeau să pună împreună copiii cu viitori lor părinți. Cu Don Antonio Rossi – Dumnezeu să îl odihnească în Pace – ne-am gândit la o soluție în care viitori părinți să poată sta cu copiii pe care urmau să îi adopte. Așa a luat naștere proiectul. Ulterior, cu restricționarea la nivel european a adopțiilor, copiii au devenit rezidenți, însă au rămas pentru o perioadă mult mai lungă la noi. Așa se face că sunt copii care au crescut aici de la un an și jumătate, devenind majori. Unii au ieșit din sistem, fiind astăzi căsătoriți, la casa lor, cu copii. Unii se află în satele din împrejur, alții în Italia, Spania, Belgia. Unii au fost reintegrați în familie, alții au fost adoptați, atât în țară, cât și în străinătate. Unul dintre ei este astăzi student la Universitatea Gregoriana din Roma, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Alții sunt aici, pe lângă noi și îi ajutăm să își găsească un loc de muncă.”
Pr. Gavril Buboi a mulțumit asociațiilor Chiese dell’Est și Famiglia e Solidarietà, din Brescia (Italia), cu ajutorul cărora s-a implementat și derulat acest proiect. Lor li s-au alăturat sâmbătă și membri ai asociației Arcobaleno din Florența, care s-au aflat în Eparhia de Oradea și pentru a acorda 25 burse de merit elevilor Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, în cadrul unui eveniment desfășurat pe 6 noiembrie a.c., la liceul orădean: „Motivul frumos pentru care acești italieni fac aceasta – a spus pr. Protopop – este acela că atunci când a plecat cineva drag din viața lor, s-au gândit ca în memoria lui/ei să ofere pentru trei ani de zile o anumită sumă elevilor din școala noastră. Mulțumim Bunului Dumnezeu, mulțumim tututor celor care sunt alături de noi!”.
Primarul locului, domnul Aurel Cazan, și-a exprimat aprecierea de a fi părtaș acestui moment frumos, emoționant: „ Mă bucur în calitate de primar că există astfel de oameni, astfel de entități care au grijă de copiii noștri. Acest parteneriat cu asociațiile italiene a demonstrat că toată lumea are o șansă în viață.”, a spus edilul.
Domnul Călin Puia, director al Direcției de Asistență Socială și Protectia Copilului Bihor, instituție cu care Casa Margherita din Telechiu are cea mai strânsă colaborare, a dorit să mulțumească din partea DGASPC pentru lunga colaborare de până acum, o colaborare foarte bună: „Cuvintele sunt de prisos, faptele ne înnobilează pe toți. Fapte bune, fapte frumoase și am spus dintotdeauna – suntem mai avuți sau mai deștepți, mai binecuvântați de Dumnezeu – din toate cele cu care am fost rânduiți suntem chemați să împărtășim cu cei aflați în nevoie. Vreau să vă aduc mulțumirile mele și să vă spun că suntem alături de dumneavoastră în continuare!”.
Doamna Carmen Soltănel, secretar general a Consiliului Județean, a transmis mesajul domnului Ilie Bolojan, președinte al CJB, care din motive obiecte nu a putut fi prezent: „În primul rând vrem să vă mulțumim că dumneavoastră, prin această organizație ne dați ceva: stabilitate, credință și viitor. Sunteți printre puținele fundații care dincolo de lucrurile materiale, puneți un accent deosebit pe spiritualitate și suflet. Pentru toate aceste lucruri, noi toți vă mulțumi și faptul că duceți această muncă, fără să vă plângeți, pe noi ne impresionează foarte mult. Vă mulțumim pentru tot!”.
Un gând de prețuire a fost și cel al Prefectului Județului Bihor, domnul Dumitru Ţiplea, care și-a exprimat apropierea de acest proiect atât în mod personal, cât și instituțional: „Vă port un profund respect, apreciindu-vă pentru munca pe care o faceți și pentru șansa pe care o dați acestor copii. Vă sunt alături!”.
Președintele ONG-ului italian Famiglia e Solidarità, domnul Alberto Pasini, a mulțumit încă o dată autorităților prezente, familiei Ana, Alexandra și Gheorghe Scorțe pentru acești 20 de ani „în care au iubit această casă, i-au iubit și îngrijit pe acești copii, au depășit nenumărate dificultăți, zi după zi, fără să renunțe”. O mare recunoștință a fost adusă de prietenii italieni PSS Virgil Bercea, care și-a manifestat iubirea și apropierea față de acești copii cu orice prilej, și pr. Gavril Buboi, fără de care „nu am fi putut nici măcar să ne imaginăm acest proiect, iar datorită dânsului l-am implementat pentru atât de mulți ani. Tuturor, vă mulțumesc pentru că ați iubit această casă!” – a încheiat domnul Pasini, reiterând o frază celebră care spune că «pentru ca răul să triumfe este de ajuns să renunțe oamenii buni la acțiune». „Noi nu am renunțat – a spus el – am acționat și am crezut că ceva bun se putea face. Auzeam recent un interviu al Papei Francisc în care spunea că sunt două lucruri fundamentale pentru un creștin: adorația și slujirea. Serviciul în slujba aproapelui, l-am desfășurat, avem nevoie de adorația care ne pune în comuniune cu această Mamă Universală, Biserica, prin care Tatăl ne arată că iubește pe toți ca și cum am fi copii. De neuitat este entuziasmul cu care toți cei care au contribuit din Italia – unii dintre ei nu astăzi nu mai sunt printre noi – oferind forța și energia necesare pentru ca acest proiect să se poată realiza. Vă mulțumesc, o îmbrățișare tuturor!”
Don Alfredo Savoldi, vicar episcopal al Diecezei de Brescia, președintele asociației Chiese dell’Est a mărturisit că vine la Telechiu de ani și ani, iar „ceea ce totdeauna i-a plăcut cel mai mult este că „aici nu e o instituție, este o familie. Și vă mărturisesc că mă simt totdeauna foarte bine cu Ana, Alexandra, cu Gheorghe și cu toți ceilalți”.
La finalul momentului festiv, în semn de prețuire, conducerea asociației „Charitatis Sf. Nicolae” din Oradea a fost oferit invitaților de onoare plachete aniversare și a fost plantat un stejar în curtea Casei Margherita din Telechiu. Nu a lipsit momentul de sărbătoare susținut de cei 20 de copii prezenți acum în centru, și o agapă frățească, împărtășită cu toți cei prezenți la eveniment.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro