Sunt în număr de unsprezece, Protopopii numiți de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, în structura Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Protopopii sunt chemați la a împlini „în numele Episcopului eparhial, sarcinile determinate de drept”, primind toate puterile și facultățile care le sunt conferite de normele canonice și de dreptul particular al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

În conformitate cu prevederile can. 277/CCEO, au primit numirea de Protopopi cu un mandat de 3 ani următorii preoți din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș: Pr. Ioan FĂRCAȘ – Protopop al Protopopiatului de Blaj; Pr. Paul TURCU – Protopop al Protopopiatelor de Aiud, Turda și Ocna Mureș; Pr. Radu ROȘU – Protopop al Protopopiatelor de Alba Iulia şi Sebeș; Pr. Flavius FLOREA – Protopop  al Protopopiatului de Brașov; Pr. Liviu NEGREA – Protopop  al Protopopiatului de Făgăraș; Pr. Nicolae POPA – Protopop  al Protopopiatului de Sibiu; Pr. Sorin BIRIȘ – Protopop al Protopopiatelor de Mediaș şi Dumbrăveni; Pr. Ioan FĂRCAȘ – Protopop al Protopopiatelor de Târgu-Mureș şi Râciu; Pr. Adrian LUNG – Protopop al Protopopiatelor de Reghin, Teaca şi Gheorgheni; Pr. Sorin IVAN – Protopop al Protopopiatului de Târnăveni şi Pr. Vasile IAGĂR – Protopop al Protopopiatelor de Iernut, Luduș, Sărmașu şi Arieș.

Încredințând Maicii Preacurate misiunea Preoților Arhieparhiei, Preafericitul Lucian imploră binecuvântarea Domnului pentru ca activitatea Părinților Protopopi să fie rodnică în vederea mântuirii sufletelor, a întăririi comuniunii cu Biserica Romei, a fidelității față de tradiția Bisericii Române Unite și a propovăduirii Evangheliei în sânul neamului românesc.