Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a primit sâmbătă, 8 iulie 2023, vizita noului Secretar de Stat pentru Culte, Excelența Sa Ciprian Olinici. Reprezentantul Statului român în relația cu Cultele a fost condus prin Cluj-Napoca de Ierarh și de membri ai Curiei episcopale, fiindu-i prezentate edificii aflate în administrarea Episcopiei de Cluj-Gherla, proiecte în desfășurare, aspecte ale spiritualității Bisericii Române Unite.

A fost vizitată Catedrala în construcție din Piața Cipariu, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, unde Preasfinția Sa Claudiu și Excelența Sa Ciprian Olnici au fost însoțiți de Cristian Teglaș, director economic, și de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I. A putut fi admirată perspectiva impresionantă asupra municipiului Cluj-Napoca de la înălțimea turnului – după o incursiune în șantierul din zona în care se desfășoară lucrări -, dar și „temelia” acestei Catedrale, constând în istoria de credință și martiriu a Bisericii Române Unite, așa cum o prezintă Holul Martirilor și spațiul expozițional din incintă. S-a vizitat, în continuare, o altă lucrare în curs din zona centrală a orașului, și anume renovarea unui edificiu (pe str. Ioan Bob) care aparține Episcopiei de Cluj-Gherla.

Ziua s-a încheiat cu rugăciune la mănăstirea Maicii Domnului. Aici, de la ora 18.00, distinsul oaspete a luat parte la celebrarea, de către Preasfinția Sa Claudiu, a Sfintei Liturghii solemne prin care au fost încheiate lucrările Capitlului general al Congregației Surorilor Maicii Domnului (desfășurat în perioada 1-9 iulie 2023). În cursul acestei zile de vizită și întâlniri de lucru s-au identificat soluții la provocări și probleme existente, precum și linii de urmat, perspective de viitor, astfel încât colaborarea dintre Eparhia de Cluj-Gherla și Statul român să servească binelui comun al întregii societăți, armoniei și înfloririi vieții spirituale.