Noaptea Muzeelor 2023 a fost un eveniment cultural care a mobilizat o mare parte din populația orașului și a pus în mișcare operatorii culturali pentru a crea noi modalități de a mulțumi publicul vizitator.

Episcopia Greco-catolică de Oradea și-a deschis larg porțile, prezentând spre vizitare celor peste 1000 de persoane care i-au călcat pragul:

  • Expoziția multimedia 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice
  • Expoziție de sculptură a artistului  Mircea Roman
  • Expoziție de sculptură a artistului Darius Hulea
  • Cripta Catedralei a fost deschisă pentru vizitare și reculegere la mormintele episcopilor și canonicilor greco-catolici.

Prezent aproape toată seara în Catedrală, Preasfinția Sa Virgil Bercea a adus un omagiu martirilor și mărturisitorilor greco-catolici care au suferit în temnițele comuniste (simbolizați prin câteva portrete dispuse sub forma unei instalații aproape de iconostasul Catedralei), a dat explicații vizitatorilor  pentru a înțelege mai bine mesajul celor două filme realizate în anul în care se împlinesc 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice.

„Libertatea nu este gratis”, „Dă sens suferinței lor”, „Credința = Iubire de aproapele, Iubire de Neam, Iubire de Biserică” sunt doar câteva mesaje menite să-i conducă pe cei prezenți la un moment de reculegere și de meditație. „Să dăm sens suferinței lor și libertății noastre” este gândul care ar trebui să ne însoțească clipă de clipă.

Spre deosebire de anii anteriori când fluxul de vizitare presupunea o mișcare mai alertă, de această dată atmosfera pioasă, de venerație și recunoștință creată, ca și muzica gravă îi determina pe pe cei prezenți să se așeze în bănci și să se reculeagă în tăcere. Printre cei care au venit în Catedrală de Noaptea Muzeelor au fost și Preasfințiile lor: Böcskei László (episcopul romano-catolic de Oradea) și Martin Roos, (episcop emerit de Timisoara).

.„Am văzut azi minunatul nostru cer… dar și puternicile noastre rădăcini…”; „În primul rând am fost interesat de concept, mă doare sufletul datorită suferinței acestor oameni. Fiecare imagine, poză, a acestor oameni… nu îmi găsesc cuvintele! Mulțumesc că ne-ați  adus aminte de multe!”, „La 75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice, moment tulburător de aducere aminte a martirilor și mărturisitorilor greco-catolici” sunt doar câteva dintre mesajele care au fost trimise.

Scopul acestei expoziții era ca, prin mijloace artistice, să transmită un mesaj, o emoție, o stare de rugăciune, de aducere aminte. Expoziția nu și-a propus sa expună tot materilul documentar existent, nici să creeze o ierarhie a portretelor expuse.

Au fost prezentate doar 42 de portrete ale prelaților greco-catolici care au suferit în temnițele comuniste. Am dori să completăm baza de date existent și cu alte fotografii, nume și câteva date biografice ale tuturor celor care au suferit pentru credința lor. Prin urmare, îi rugăm pe toți cei care au astfel de informații să le aducă  la episcopie sau să le trimită pe adresa rodica.indig@gmail.com – consilier cultural.

Mulțumim seminariștilor, voluntarilor de la Asociația Zileos (Maria Vasadi, Carla Abrudan, Ariana Chis și Daria Hebriștean), Biroului de presă, preoților, gazdelor și tuturor celor care au contribuit la reușita evenimentului!

Rodica Indig

Consilier cultural EGCO


Sursa: egco.ro