În cea dintâi lună a anului pastoral dedicat Rugăciunii în Eparhia de Cluj-Gherla, cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, preoți, persoane consacrate și sute de credincioși din întreaga țară s-au unit în rugăciune continuă în noaptea de 29/30 septembrie 2023 la Cluj-Napoca: mai întâi în Catedrala episcopală și apoi în Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea. Posturile Radio Maria și Maria TV au transmis în direct întreg programul.

Prima parte a ediției, din Catedrala „Schimbarea la Față”, a deschis-o pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, care a propus și câteva dintre intențiile de rugăciune: „Îl vom implora pe Isus să ni-l trimită, de la Tatăl, pe Spiritul Sfânt, pentru ca Spiritul Sfânt să ne umple cu prezența Sa, să reverse în noi Iubirea pentru ca noi să trăim în iubire. Știm că lumea noastră este o lume a conflictelor în care vedem oameni triști, stresați, bolnavi, vedem persoane speriate, disperate, creștini persecutați, pentru toți ne rugăm. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască darul păcii, ne rugăm să fim făcători de pace. Ne vom ruga pentru familii, e foarte important.” A amintit: „În acest an pastoral, Preasfințitul Claudiu îi invită pe toți credincioșii pe care-i păstorește să mediteze asupra rugăciunii: «Rugăciunea, dialog și comuniune în Familia lui Dumnezeu». «Rugăciunea este un minunat dialog de iubire cu Dumnezeu» – spune Preasfințitul Claudiu în Scrisoarea pastorală. «Fără rugăciune totul devine un deșert spiritual, sufletele noastre și societatea devin aride fără comuniunea cu Dumnezeu.» De aceea, e important să învățăm să ne rugăm, dar, nu doar cu buzele, ci și cu inima. Maica Sfântă, la Medjugorje, a spus: «Așa să vă rugați, încât rugăciunea voastră să devină bucurie!» La începutul acestei nopți de rugăciune, o rugăm pe Măicuța Sfântă, Regina păcii și Regina sufletelor noastre să ne fie alături. Maica Sfântă este prezentă întotdeauna acolo unde Biserica se roagă.” Pr. Anton Crișan a salutat și ascultătorii Radio Maria și pe telespectatorii Maria TV care s-au unit pe calea undelor pentru a da mărire lui Dumnezeu.

Programul de rugăciune l-au început un grup de copii, care, împreună cu pr. Mihai Groza, au făcut Rozariul copiilor. A urmat Sfânta Liturghie în rit bizantin, celebrată de pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a avut alături preoții Catedralei și alți preoți din diferite Eparhii. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Angeli” al Catedralei.

***

Pr. Vasile Tofană SJ a vorbit la predică despre rugăciune, atât ca preocupare a oamenilor de-a lungul timpului, cât și ca relaționare cu Dumnezeu. A citat din Părinții pustiei, între care, Abba Aghaton, spunea: „nu este osteneală mai mare decât cea a rugăciunii, căci de fiecare dată când un om vrea ca să se roage, dușmanii, demonii, vor să îl împiedice, căci ei știu că numai întorcându-i gândul de la rugăciune îi pot împiedica mântuirea. Orice lucrare bună ar face omul, dacă stăruie în ea, el va dobândi odihna, dar rugăciunea este un război care nu se încheie decât atunci când îți dai ultima suflare.” A arătat, totodată, cum singura fericire netrecătoare este cea despre care vorbește Isus, „care este bazată pe iubirea profundă a lui Dumnezeu pentru noi”, pentru că, „dacă îl căutăm pe Dumnezeu și Împărăția Lui, fericirea va fi o realitate indiferent de circumstanțe, și acest lucru l-am putut vedea la martirii noștri, la toți aceia care au fost în închisorile comuniste: de la Episcopi și credincioși la persoane consacrate. Starea lor de bine nu a depins de locul în care erau.”

A continuat: „Rugăciunea este expresia cea mai aleasă a vieții spirituale”, deoarece, „omul spiritual este cel ce, cu lumina Spiritului Sfânt, cunoaște și judecă lucrurile spirituale”. Iar „la polul opus se află omul lumesc, cel care nu primește și nici nu cunoaște lucrările Spiritului lui Dumnezeu. De aceea, pentru el, înțelepciunea lui Dumnezeu este o nebunie.” „Esența comunicării noastre cu Dumnezeu, esența rugăciunii, este o conversație. Există modalități de a ne ruga și diferite probleme pe care noi le purtăm în rugăciune, însă, așa cum vedem din prima întâlnire între Adam și Eva și Dumnezeu (cf. Geneză 3), Dumnezeu are o conversație cu Adam și Eva. Dialogul este deci parte esențială a rugăciunii. După cum știm, Dumnezeu este cel care începe conversația și o face cu o întrebare: «Adame, unde ești?» Aceeași întrebare îi este adresată fiecărui om, pentru că Dumnezeu se preocupă de noi și invitația este ca, în această conversație cu Dumnezeu, să vedem unde suntem, ce ne doare, ce ne preocupă, și, de ce nu, să împărtășim cu Dumnezeu și bucuriile noastre.”

A mai arătat că rugăciunea, ca dialog cu Dumnezeu, ar trebui să fie neîntreruptă, după cum îndeamnă Sf. Pavel: «Rugați-vă neîncetat» (Tes 5,17), sau, după alte traduceri: «rugați-vă în mod constant, fără să vă opriți niciodată». A spus: „Anul Rugăciunii în Eparhia de Cluj-Gherla este o invitație pentru fiecare dintre noi, ca să îi permitem lui Dumnezeu să participe la convertirea noastră zilnică, și, făcând aceasta, să descoperim un nou entuziasm apostolic, o viață nouă și moduri noi de a-l urma.” „Îl urmează pe Dumnezeu cei care își depășesc barierele interioare pe care de cele mai multe ori și le-au construit singuri. Sunt persoane care nu se pot ruga pentru că în interior simt că luptă împotriva lui Dumnezeu, pentru ceea ce ei consideră că a fost o nedreptate. Atunci încep să evite acest dialog și nu își doresc să aibă de-a face cu Dumnezeu, nici cu Biserica. Îl învinuiesc pe Dumnezeu pentru această despărțire și fac tot posibilul să rupă relațiile de credință și își continua viața în felul lor. Dar, această luptă împotriva lui Dumnezeu aduce nefericire și mai mare”. Astfel, a făcut diferența între „a lupta împotriva lui Dumnezeu” și „a lupta împreună cu Dumnezeu”: „cine luptă împreună cu Dumnezeu nu taie legăturile și nu fuge de ele, dimpotrivă, a lupta împreună cu Dumnezeu înseamnă a-l implica în îndoielile, întrebările, rănile și dezamăgirile noastre, precum și în bucuriile noastre.” Deoarece, „Dumnezeu nu este împotriva noastră. El este Dumnezeul speranței și este plin de milă. Atunci când noi îi permitem lui Dumnezeu să intre în viața noastră, perspectivele încep să se schimbe, inima noastră se eliberează și relația cu El devine mai profundă.”

Fiind călugăr iezuit, dar și pentru a oferi un exemplu sugestiv, pr. Vasile Tofană a povestit despre convertirea Sfântului Ignațiu de Loyola, care a pornit de la a lupta împotriva lui Dumnezeu și a sfârșit prin a fi un luptător neînfrânt împreună cu Dumnezeu. Această trecere, transformare, s-a produs după ce Sfântul Ignațiu a observat cu atenție împrejurările propriei vieți, și „a început un lung pelerinaj de convertire”. Iar „Anul Rugăciunii ne provoacă și pe noi să acordăm o atenție deosebită la ceea ce ne atrage atenția în viața noastră și să îl angajăm pe Dumnezeu în propriul nostru pelerinaj de convertire, de la o formă sterilă de viață, la o viață nouă și înfloritoare în Cristos”.

A încheiat cu un nou exemplu al unuia dintre Părinții deșertului, Abba Zeno, la care „au venit frații și l-au întrebat: «Cum putem face ca rugăciunea noastră să fie ascultată, dar să nu așteptăm atât de mult?» El a răspuns: «Dacă un om vrea ca Dumnezeu să îi asculte rugăciunea repede, atunci înainte de a se ruga pentru orice altceva, chiar și pentru propriul suflet, trebuie să se roage din toată inima pentru dușmanii săi. Și pentru această faptă, dacă îi va cere ceva lui Dumnezeu, îl va asculta».” Acest lucru, a arătat, „este o provocare, însă, rugăciunea noastră nu poate să fie o rugăciune din inimă, așa cum și-o dorește Dumnezeu, dacă nu iertăm. Această nevoie de iertare este mai prezentă ca niciodată în societatea noastră, fie că ne gândim la dezbinările din familie, din societate sau din Biserică. Fiecare dintre noi trebuie să ne rugăm în primul rând iertând. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu”, a încheiat Vicarul general.

***

Au urmat pr. Daniel Avram, preot al Catedralei, împreună cu surori ale Congregației Maicii Domnului (CMD), care s-au rugat Paraclisul Maicii Domnului. Pr. Daniel Avram a adresat câteva gânduri la final, subliniind rolul Preacuratei Fecioare Maria în Opera mântuirii și importanța de a-i cere mijlocirea, pornind de la invocația care se repetă în rugăciunea Paraclisului: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi”. A spus că, desigur, „suntem mântuiți prin Jertfa lui Cristos”, dar, „să nu uităm”, că și Maica Sfântă „conlucrează la mântuirea noastră” și, o face „înfățișând înaintea Fiului ei toate cererile noastre”. Ca urmare „nu putem să spunem despre Cristos că este Mântuitorul nostru dacă nu o recunoaștem pe Maica Sa”. A îndemnat credincioșii „cu toată încrederea” să ceară mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria. A indicat spre credința Mariei, pornind de la cuvintele verișoarei ei, Elisabeta: „Fericită este aceea care a crezut că vor fi împlinite întocmai cele spuse ei de la Domnul” și a chemat la urmarea acestei credințe și încrederi în ajutorul lui Dumnezeu care a caracterizat întreaga ei viață, mai presus de toate piedicile, de toate încercările. A invitat la meditație, așa cum Preacurata Fecioară Maria „păstra în inima ei” toate câte i le-a făcut Domnul. „Și noi, tot ceea ce traversăm punem în inima noastră. Dacă vom ști să punem în inima noastră totul într-o logică a rugăciunii, atunci viața întreagă este o binecuvântare”, a încheiat el.

A urmat Adorație Euharistică cu tineri reuniți în jurul Mănăstirii Maicii Domnului a Surorilor CMD împreună cu tineri din Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, asistați de cu preoții pr. Marius Cîmpean și pr. Anton Crișan. Pe lângă preoții aflați în rugăciune în altar, mai mulți preoți s-au pus la dispoziția credincioșilor pentru Spovezi. Au luat parte la program și numeroase persoane consacrate, între care: Maica Teodorina, Superioara generală cu surori din Congregația Maicii Domnului, precum și Maica Veridiana, Superioară provincială și surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare.

***

În jurul orei 23.00, toți participanții la noaptea de veghe și rugăciune s-au îndreptat spre Catedrala în construcție din Piața Cipariu. O procesiune cu Sfântul Sacrament, în care Mântuitorul Isus Cristos este prezent în mod tainic, a purtat lumina Spiritului Sfânt prin centrul mun. Cluj-Napoca, înspre cea de-a doua parte a programului. Buna desfășurare a procesiunii a fost asigurată de reprezentanții Poliției și ai Jandarmeriei din mun. Cluj-Napoca.

***

În noua Catedrală, rugăciunea de preamărire a Domnului a continuat în capela „Sfântul Iosif”, fiind coordonată aici de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj și paroh al parohiei afiliată capelei, care a deschis partea a doua a programului nopții. În salutul său, pr. Mircea Marțian a amintit „anul pastoral dedicat rugăciunii cu binecuvântarea Episcopului Claudiu”, în care „răsună într-o veghe de rugăciune glasul rugăciunii noastre”, iar această noapte de veghe „este găzduită în inima Clujului de cele două Catedrale: Catedrala Cardinalului Iuliu Hossu și «visul» Cardinalului Iuliu Hossu” –  care vorbea despre o nouă Catedrală, mai încăpătoare, „așa cum merită comunitatea clujeană”. Iar împlinirea acestui vis este  Catedrala, încă în construcție „dedicată Martirilor și Mărturisitorilor veacului XX”. A vorbit despre „soluția întoarcerii la Domnul prin rugăciune” în fața provocărilor prezentului, acum, în contextul „comemorării a 75 de grei ani de la interzicerea Bisericii Române Unite, dar și aniversarul de bucurie a celor 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Cluj-Gherla sub protectoratul Sfântului Iosif”. A spus: „Este, așadar, o noapte în care aducem mulțumire pentru multe haruri așezate de Dumnezeu în vrednicii noștri înaintași” și a mulțumit celor implicați în organizarea acestei nopți și participanților la veghea de rugăciune.

Celebrările liturgice și oficiile care au urmat au beneficiat de oportunitățile tehnicii moderne: s-au proiectat imagini și rugăciuni pe cele două ecrane din capela „Sfântul Iosif”, au fost realizate transmisii audio-video pentru credincioșii aflați pe holurile încăpătoare ale Catedralei care înconjoară capela, respectiv în Aula „Cardinal Iuliu Hossu”, astfel încât toți să se simtă confortabil, să aibă locuri pe scaune, să își poată înălța sufletele și cugetul în rugăciune.

Primul punct al programului din capela „Sf. Iosif” a fost Sfânta Liturghie în rit latin, preot celebrant fiind pr. Marcelin Rotaru. Într-o noapte „a Cerurilor deschise”, în predică, părintele a privit la lumea spirituală nevăzută, dar reală, a vorbit despre îngeri, despre protecția și grija îngerească de care se bucură oamenii, prin îndurarea lui Dumnezeu. „Îngerii sunt ființe spirituale care au rolul de a sluji celor care vor dobândi mântuirea, celor care cred în mântuirea pe care a adus-o Dumnezeu prin Fiul Său Isus Cristos. Cine sunt aceia? Suntem noi și îngerii ne slujesc nouă!… Îngerii ne ocrotesc și ne protejează de rău”, a încredințat părintele. În încheiere, mulțumind pentru comuniunea de rugăciune, a spus: „Cred din suflet că Dumnezeu va primi această jertfă a voastră. Ce mă impresionează mai mult este faptul că sunt mulți tineri în biserică, ceea ce îl bucură pe Dumnezeu. Cristos vă mulțumește din inimă că l-ați primit în seara aceasta. Cristos, care este «Pâinea coborâtă din Cer», «Pâinea îngerilor», este «Pâinea» fără de care, conform Evanghelistului Ioan, nu putem avea viață veșnică. L-ați purtat în seara aceasta pe stradă pe Cristos, Pâinea îngerilor, ca lumea să vadă că El există și mărturia dvs. va avea efect sus în Cer.”

Fără a întrerupe starea de veghe, după celebrare, un moment de agapă a alungat orice oboseală prin împărtășire. A urmat Rozariul de Lumină, condus de pr. Florin Isac, vicar parohial în capela „Sf. Iosif”, împreună cu membrii Reuniunii Mariane, al cărei îndrumător spiritual este, la nivel eparhial. A oferit Rozariul pentru cei ce au nevoie de vindecare și binecuvântare, precum și pentru „persoanele care sunt în slujba noastră, din diferite categorii sociale: conducătorii țării, politicieni, poliție, pompieri…” A invitat la o apropiere tot mai mare de Sfânta Fecioară, mama tuturor, „pentru că la picioarele Crucii, când Isus ne-a încredințat Sfintei Fecioare Maria, ne-a încredința pe toți fără deosebire”.

Pr. Emil Ghiurcă, unul dintre inițiatorii nopților de veghe și rugăciune din întreaga țară, a condus rugăciunea de venerare a Sfintei Cruci, urmată apoi de Rozariul Divinei Îndurări, prin care pr. Orest Nechita a invitat „toți păcătoșii”, între care s-a numit și pe sine – adică „cei pentru care a venit Isus” – la protecția Îndurării Divine, împreună cu toți cei dragi, împreună cu cei aflați în diverse dependențe. Rugăciunea a fost oferită și pentru sufletele din Purgator și, de asemenea, pentru preoți. „Să ne rugăm unii pentru alții și cu toții să ne punem sub îndurarea lui Dumnezeu”, a invitat. Pr. Vlad Pupăză, vicar la parohia afiliată Capelei „Sf. Iosif” s-a rugat în continuare, împreună cu cei prezenți, Calea Crucii Euharistică, rugăciune făcută în fața Sfântului Sacrament. Au urmat tinerii din ASTRU-Cluj și tineri din parohie, care s-au rugat Rozariul de Mărire.

Odată cu Sfânta Liturghie în rit bizantin celebrată, de la ora 5.00, de pr. Mircea Marțian, toți cei care s-au rugat în comuniune la acest maraton de credință, au primit binecuvântarea zorilor, a noii zile dăruită de Dumnezeu odată cu mulțimea de haruri și răspunsuri la rugăciunile și jertfele nopții. În cuvântul de învățătură, pr. Mircea Marțian a vorbit despre «lucrurile minunate» ale lui Dumnezeu, mai ales atunci când „«doi sau trei» se unesc în numele Domnului și mai ales când Sângele Lui se scurge pe masa unui altar”. „Împărăția Cerurilor este aici, aproape de dvs., este aici în inima Clujului, și totul s-a întâmplat prin rugăciunea dvs.”, spre „vindecare și eliberare, eliberarea de spiritul răului prin conectarea la voia lui Dumnezeu”, iar „voia lui Dumnezeu a fost transmisă nouă prin rugăciune și prin cuvântul cel viu, vindecător și eliberator”.

Scurt istoric:

Inspirați de Maica Sfântă în timpul unui pelerinaj la Fatima, doi preoți greco-catolici, pr. Ioan Chişărău, parohul bisericii Regina Pacis din Timișoara şi pr. Emil Ghiurcă, parohul din Ştei, au inițiat în toamna lui 2000 (an jubiliar în Biserica Catolică) o noapte de veghe și rugăciune (în biserica din Sânandrei, Timișoara) și au continuat apoi să propună și să participe la organizarea unor nopți de rugăciune și veghe în diferite Dieceze și Eparhii din întreaga țară. De fiecare dată, la acest timp special de comuniune în fața lui Dumnezeu au luat parte sute de credincioși, mulți pelerini sosiți din întreaga Biserică Catolică din România, și nu numai, deoarece acest șir de nopți de veghe a fost inițiat ca unul care să implore de la Dumnezeu darul păcii și al unității.

Aceasta a fost cea de-a 138-a noapte de veghe și rugăciune care s-au succedat, ca bobițele într-un șirag de Rozariu, începând din toamna anului 2000, în diferite localități și biserici din întreaga țară. Următoarea noapte de veghe va fi în 10 noiembrie 2023, în loc. Cetatea de Baltă din Arhiepiscopia Majoră de Făgăraș și Alba Iulia.

Galerie imagini
Video
Video